Δύο δικηγόροι, ένας ορθοπεδικός και μία ασφαλίστρια πιστοποιούσαν θανατηφόρα τροχαία εισπράττοντας αποζημιώσεις για… τεθλιμμένους συγγενείς
Ενας ορθοπεδικός με ιδιόκτητο ιατρείο στην Αγ. Παρασκευή, που χειρουργεί σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας…
Ενας δικηγόρος, που εργάζεται σε γνωστή ασφαλιστική εταιρεία και ο οποίος φέρεται να συνέλαβε το μεγάλο κόλπο…
Αλλος δικηγόρος, γνωστός στον χώρο των τραγουδιστών, αφού τα πρώτα ονόματα του πενταγράμμου του αναθέτουν τη σύνταξη των συμβολαίων τους με τις δισκογραφικές εταιρείες…
Και μία υπάλληλος της ασφαλιστικής εταιρείας, η οποία υποδυόταν την αστυνομικίνα και συνέτασσε αντί για ασφαλιστήρια συμβόλαια, δικογραφίες για θανατηφόρα τροχαία, που μόνο στη φαντασία της υπήρχαν…
Είναι οι τέσσερις «πυλώνες», εμπνευστές πρωτοφανούς απάτης σε βάρος ασφαλιστικής εταιρείας, με εκταμίευση αποζημιώσεων για τροχαία που δεν έγιναν ποτέ… και οι οποίοι έπεσαν στα χέρια των αστυνομικών της Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας.
Από τους τέσσερις που παραπέμφθηκαν στον ανακριτή, μόνο «ο δικηγόρος των τραγουδιστών» αφέθηκε ελεύθερος, αφού φαίνεται ότι ο ανακριτής πείστηκε πως μετείχε στη σύνταξη δικογράφων και αγωγών, χωρίς να γνωρίζει το βάθος της υπόθεσης…
Η «ομάδα των επιστημόνων» κατηγορείται ότι απέσπασε ως αποζημίωση ποσό κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ από ασφαλιστική εταιρεία, προσκομίζοντας πλαστογραφημένα στοιχεία για θανατηφόρα τροχαία, που δεν γνώριζε η ίδια η Τροχαία!
Την τελευταία στιγμή η ασφαλιστική γλίτωσε περίπου άλλα 300.000 ευρώ, που θα έπρεπε βάσει των προσκομισθέντων εγγράφων, μέσω πληρεξούσιων δικηγόρων συγγενών του «θύματος», να καταβάλει. Συγγενείς βέβαια δεν υπήρχαν, όπως δεν υπήρχε και θύμα. Ηταν η τρίτη απόπειρα να εξαπατήσουν την ασφαλιστική, μόνο που έπεσαν σε έναν παρατηρητικό υπάλληλο.
Καρέ καρέ η κομπίνα
Το θρίλερ της αποκάλυψης απάτης, τα στάδια της οποίας καταγράφονται μέσα από εσωτερικό έγγραφο της Αστυνομίας, ξεκίνησε στις 29 Φεβρουαρίου. Ενας εκπρόσωπος της ασφαλιστικής εταιρείας προσήλθε στο Τμήμα Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων και κατέθεσε τα πρώτα στοιχεία: «Τον Δεκέμβριο του 2007», αναφέρεται, «μετέβη στα γραφεία της ως άνω ασφαλιστικής εταιρείας ο ιατρός… (σ.σ.: ο ορθοπεδικός) και προέβη στη δήλωση θανατηφόρου τροχαίου, προσκομίζοντας και τη δικογραφία από το Τμήμα Τροχαίας Πρέβεζας, βάσει της οποίας υπαίτιος φερόταν ο ίδιος.
Την ίδια χρονική περίοδο κατετέθη αγωγή από έντεκα (11) συγγενείς της θανούσης, που διεκδικούσαν αποζημίωση ύψους 700.000 ευρώ. Πληρεξούσιος δικηγόρος των συγγενών του θύματος παρουσιάστηκε ο δικηγόρος Αθηνών… (σ.σ. ο συνήγορος των τραγουδιστών).
Ο υπάλληλος της ασφαλιστικής που χειριζόταν τη συγκεκριμένη υπόθεση διαπίστωσε πως όλα τα προσκομισθέντα έγγραφα ήταν αμφιβόλου γνησιότητας και ενημέρωσε τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας. Αποφασίστηκε να ενημερωθούν οι αστυνομικές αρχές».
Η πρώτη δουλειά της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ήταν να επικοινωνήσει με την Τροχαία Πρέβεζας: «Μας γνώρισαν ότι ουδέποτε έλαβε χώρα στην περιοχή τους το συγκεκριμένο τροχαίο και ως εκ τούτου ουδέποτε σχηματίστηκε η δικογραφία που είχε κατατεθεί στην ασφαλιστική εταιρεία.
Τα αναγραφόμενα στην πλαστή δικογραφία ονόματα αστυνομικών που φέρονται να συνέπραξαν ως ανακριτικοί υπάλληλοι προέκυψε ότι ήταν ανύπαρκτα. Πλαστά ήταν και τα έγγραφα της ιατροδικαστικής και τοξικολογικής εξέτασης, καθώς και το πληρεξούσιο που φερόταν να έχει συνταχθεί από συμβολαιογράφο της Ηγουμενίτσας, βάσει του οποίου οι συγγενείς της θανούσας -ο γιατρός φερόταν ότι παρέσυρε μια γυναίκα σε επαρχιακό δρόμο της Πρέβεζας- εξουσιοδοτούσαν τον δικηγόρο να λάβει αντί αυτών το ποσό της αποζημίωσης από την εταιρεία. Επιπρόσθετα διαπιστώθηκε πως τα έντεκα άτομα που φέρονταν ως συγγενείς της θανούσας ήταν ανύπαρκτα».
Κατόπιν αυτών, οι αστυνομικοί του Οικονομικού Εγκλήματος αποφάσισαν να στήσουν παγίδα. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας επικοινώνησε με τον δικηγόρο και του πρότεινε τη λύση εξώδικου συμβιβασμού. Μετά από διαπραγματεύσεις, το ύψος της αποζημίωσης συμφωνήθηκε στα 300.000 ευρώ.
Μόλις τελείωναν τα γραφειοκρατικά, ο δικηγόρος θα παραλάμβανε για λογαριασμό της «ενδεκάδας» των συγγενών επιταγή της ασφαλιστικής ύψους 300.000 ευρώ. Ο «δικηγόρος των τραγουδιστών» πήγε πράγματι στην εταιρεία, στη λεωφόρο Αθηνών και μόλις βγήκε με την προσημειωμένη επιταγή στο χέρι, συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας.
Χειροπέδες στους τρεις «εγκεφάλους της σπείρας»
«Δεν ξέρω τίποτε», είπε ο γνωστός δικηγόρος των καλλιτεχνών τη στιγμή της σύλληψής του. «Την υπόθεση αγωγής του θανατηφόρου μού την έχει αναθέσει ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της ασφαλιστικής…».
Την ίδια στιγμή, άλλο κλιμάκιο αστυνομικών περνούσε χειροπέδες στον ορθοπεδικό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος αποκάλυψε ότι την πλαστή δικογραφία που εμφάνισε στην εταιρεία του την είχε δώσει στα χέρια το ίδιο πρόσωπο, δηλαδή ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της ασφαλιστικής, αντί αμοιβής.
Ηρθε και η σειρά του νομικού συμβούλου της ασφαλιστικής: «Εγώ συνέταξα την πλαστή δικογραφία. Τις σφραγίδες που έχω χτυπήσει στα έγγραφα τις έχω στο γραφείο μου στην Ιπποκράτους».
Κατονόμασε δε ως συνεργάτιδα στη σύνταξη των πλαστών εγγράφων υπάλληλο της ασφαλιστικής. Οταν εκείνη είδε τους αστυνομικούς μπροστά της, ομολόγησε τη συμμετοχή της «κατ εντολήν του νομικού συμβούλου». Παραδέχθηκε ότι, υποδυόμενη την αξιωματικό της Τροχαίας, συνέταξε ιδιογράφως τις ανακριτικές εκθέσεις που αποτελούσαν σώμα της δικογραφίας, που σχηματίστηκε δήθεν από την Τροχαία Πρέβεζας.
Εμπλοκή «δικηγόρου των καλλιτεχνών» σε άλλα 2 «τροχαία»
Η έρευνα έδειξε δύο ύποπτες περιπτώσεις θανατηφόρων τροχαίων που φέρονταν να είχαν γίνει στην Αταλάντη και στην Καρδίτσα. Και στις δύο περιπτώσεις πληρεξούσιος δικηγόρος των «ολοφυρόμενων συγγενών» παρουσιάστηκε ο «δικηγόρος των καλλιτεχνών», που κατέθεσε ότι δεν γνώριζε ότι όλα αυτά ήταν προϊόν απάτης. Ο ισχυρισμός που προς το παρόν έγινε δεκτός από τον ανακριτή.
Οι διοικητές Τροχαίας των δύο περιοχών ενημέρωσαν την Ασφάλεια ότι ουδέποτε έλαβαν χώρα στην περιοχή τους τα τροχαία αυτά δυστυχήματα που αναφέρονταν στις πλαστές δικογραφίες.
Κι όμως, οι δικογραφίες είχαν περάσει στην εταιρεία ως γνήσιες και οι δράστες είχαν καταφέρει να αποσπάσουν για ψυχική οδύνη συγγενών αποζημίωση 265.000 ευρώ για το πρώτο τροχαίο και 330.000 ευρώ για το δεύτερο.
Ενας αξιωματικός της Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων ρώτησε τον δικηγόρο της ασφαλιστικής που φέρεται ως ο ιθύνων νους: «Μα καλά, πώς αποφάσισες εσύ να στήσεις τέτοια απάτη σε βάρος της εταιρείας στην οποία εργαζόσουν; Δεν φοβήθηκες ότι θα σε πιάσουν;»
Ο δικηγόρος, βυθισμένος σε μια καρέκλα, απάντησε: «Στην αρχή, στον κύκλο μας, κάποιος το πέταξε για αστείο. Με το πες πες, αρχίσαμε να το συζητάμε σοβαρά. Ξέρω και τις αδυναμίες του συστήματος. Αφού τα πήραμε μία φορά, δύο φορές, σκέφτηκα και τρίτη…».
ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΣΙΩΤΗΣ