Του Γιώργου Γάτου
Δέκα παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό, με σκοπό την περιστολή των δαπανών και την αύξηση των εσόδων είναι ο στόχος της επικείμενης νέας «μεταρρύθμισης», όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. Οι παρεμβάσεις θα έχουν τη λογική της ισονομίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Τα μέτρα αυτά, μάλιστα, θα είναι «άμεσης εφαρμογής.
Μέτρα
Τα μέτρα που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους είναι:
1. Η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών υπαλλήλων στο Δημόσιο που έχουν προσληφθεί από το 1983 έως τις 31/12/92 ώστε να φτάσουν, με την προσθήκη 6μήνων ή και 1 έτους κάθε χρόνο, στα επίπεδα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, δηλ. 65 ετών για πλήρη σύνταξη και 60 ετών για μειωμένη, καθώς και στα 55 για τις μητέρες ανηλίκων και 50 μειωμένη (επιβάρυνση από 5 έως 15 έτη και εξομοίωση με ό,τι ισχύει για τις μετά την 1/1/93 διορισμένες και διορισμένους στο Δημόσιο).
Ως αντίβαρο, η κυβέρνηση θα εισηγηθεί να καταργηθεί η δρομολογημένη από το ν. Πετραλιά αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με 35ετία στα 60 έτη (αντί των 58 ετών).
2. Η παροχή κινήτρου ασφάλισης με τη θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις και την προσαύξησή της ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το ύψος των αμοιβών (δεν θα υπάρχει κίνητρο μη ασφάλισης ή συμφωνιών για ασφάλιση με χαμηλότερες αποδοχές).
3. Η αποθάρρυνση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με καθιέρωση ενιαίας ποινής για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (ο νόμος Πετραλιά που ήδη εφαρμόζεται προβλέπει ως ποινή τη μείωση κατά 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται ενώ στο Δημόσιο ισχύει η ποινή του 4,5%).
4. Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων έτσι ώστε να απονέμονται συντάξεις ανάλογα με τη διάρκεια του εργασιακού βίου και όχι με βάση ορισμένα μόνο έτη (σήμερα είναι τα 5 έτη στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και 5 θα είναι και στο Δημόσιο από το 2013 και μετά).
5. Η δραστική μείωση των δαπανών υγείας των Ταμείων με την εφαρμογή μέτρων όπως η επαναφορά της λίστας φαρμάκων και ο καθορισμός ενιαίου ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων (σε λίγα ταμεία είναι 0%, σε άλλα 10% 15% και σε άλλα 25%).
6. Η σύσταση Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης (και από κοινωνικούς πόρους) που θα στηρίξει οικονομικά το σύστημα και θα διασφαλίσει τις επόμενες γενιές.
7. Ο επανασχεδιασμός των ενοποιήσεων των Ταμείων με προοπτική, σε βάθος χρόνου, να υπάρχουν μόνο 3 ταμεία (όπως έχει διακηρύξει στο παρελθόν το κυβερνών κόμμα, αντί των 13 μετά τις ενοποιήσεις που έγιναν με το νόμο Πετραλιά): Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για όλους τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ, τον ΟΑΕΕ για τους αυτοαπασχολούμενους και τον ΟΓΑ για τους αγρότες.
8. Η απονομή ανταποδοτικότερων συντάξεων στους διαδοχικά ασφαλισμένους που σε αντίθεση με όσους έχουν ασφαλιστεί σε 1 μόνο ταμείο εισπράττουν έως και 30% χαμηλότερα ποσά συντάξεων.
9. Η εφαρμογή νέας λίστας για τα βαρέα και τα ανθυγιεινά και περαιτέρω αυστηροποίηση του καθεστώτος των αναπηρικών συντάξεων.
10. Η νομιμοποίηση και ένταξη στο ασφαλιστικό σύστημα των οικονομικών μεταναστών.
Ταμεία: Επιδείνωση δεικτών και απώλειες εσόδων
Tο IKA – ETAM εμφάνισε φέτος, για πρώτη φορά ύστερα από την καθιέρωση της πάγιας κρατικής χρηματοδότησής του με το 1% του AEΠ, έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ. Tο προϋπολογιζόμενο έλλειμμα για το 2010 είναι 1,19 δισ. ευρώ.
O OAEE με ταμειακό έλλειμμα 1 δισ. ευρώ φέτος, προβλέπεται να έχει αναλογιστικό έλλειμμα 51,9 δισ. ευρώ στα επόμενα 40 χρόνια.
8 δισ. ευρώ «χάνονται» κάθε χρόνο από την εισφοροδιαφυγή
Oι δαπάνες υγείας αυξάνονται με ρυθμό 15% – 20% κάθε χρόνο και οι κλάδοι υγείας έχουν γίνει ελλειμματικοί (3,5 δισ. ευρώ στο IKA – ETAM, 1,7 δισ. ευρώ στον OΓA).
13 δισ. ευρώ είναι τα συσσωρευμένα χρέη του Δημοσίου προς τα Tαμεία.