Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία στέλνουν απΕΣΥόδοξα μηνύματα

 

Οι ελλιπείς προμήθειες υλικού τείνουν να εξελιχθούν σε μάστιγα, την ώρα που ανθρώπινες ζωές θυσιάζονται στον βωμό ενός δυσλειτουργικού συστήματος

Χωρίς… ηλεκτρόδια, με τρομακτικές ελλείψεις, όχι μόνο σε προσωπικό αλλά και σε εξοπλισμό, όπως και σε καθημερινής χρήσης αναλώσιμα υλικά -ακόμα και ευτελούς αξίας, αλλά απαραίτητα- πορεύεται το «όχημα» του ΕΣΥ παραπέμποντας στο «όποιον πάρει ο χάρος»!

Η στάση των υπεύθυνων -που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι οι εργαζόμενοι- γι αυτή την κατάσταση μοιάζει τουλάχιστον ακατανόητη, καθώς οι ελλείψεις και η απουσία κεντρικού στοιχειώδους σχεδιασμού για την κάλυψή τους κοστίζει τελικά όλο και περισσότερες ανθρώπινες ζωές!

Η περίπτωση του 53χρονου από τη Θεσσαλονίκη, που ξεψύχησε επειδή δεν είχαν αντικατασταθεί στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε τα ηλεκτρόδια του απινιδωτή, αποτελεί μόνο την κορυφή του «παγόβουνου».

Η κακή μας μοίρα…

Είναι πλήθος οι περιπτώσεις θανάτων για τους οποίους δεν αναζητήθηκαν ποτέ υπεύθυνοι, με αποτέλεσμα να αποδίδονται σε «υπερφυσικές» αιτίες και στην κακή μας μοίρα…

Μάλιστα υψηλόβαθμοι «συντονιστές» από το αρμόδιο υπουργείο, αντί να απολογούνται, δεν διστάζουν να κατακεραυνώνουν (!) και να απειλούν με μηνύσεις π.χ. τους γιατρούς, όταν τολμούν -όπως έκανε πρόσφατα ο πρόεδρος των γιατρών ΜΕΘ Αντώνης Μαυρομάτης- να λένε δημόσια αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει, ότι από τις ελλείψεις δεν λειτουργούν πλήθος κρεβάτια ΜΕΘ και πεθαίνει κόσμος!

Η «οργή» των κατοίκων της Κέρκυρας δεν έχει ακόμη καταλαγιάσει από τους απανωτούς θανάτους βρεφών -4 μέσα σε μια 2ετία- επειδή το τοπικό νοσοκομείο δεν λειτούργησε θερμοκοιτίδες. Αλλά ακόμα και η άγνωστη στον κόσμο σημαντική προσφορά του δημοφιλούς τραγουδιστή Τόλη Βοσκόπουλου στο νοσοκομείο Κέρκυρας, με πλήρη εξοπλισμό για τη λειτουργία μονάδας θερμοκοιτίδων, παραμένει στα πακέτα!

Θάνατοι βρεφών, για την ίδια αιτία, σημειώνονται ακόμα στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ δεν είναι σπάνιο και το φαινόμενο των ομαδικών (!) θανάτων βρεφών, από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις σε αίθουσες θερμοκοιτίδων, με δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κίνδυνος από τις λοιμώξεις

Ασθενείς καταλήγουν τακτικά μέσα στις ΜΕΘ, αλλά και στους κοινούς θαλάμους των νοσοκομείων, από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, καθώς η κεντρική διοίκηση αλλά και οι διοικήσεις των νοσοκομείων ποτέ δεν πήραν στα σοβαρά τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων. Η καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου, συστήνει συγκεκριμένα μέτρα, σε συνδυασμό με την απλοϊκή μέριμνα γιατρών και νοσηλευτών να πλένουν τα χέρια τους!

Με ελάχιστο κόστος, θα έπρεπε να υπάρχουν σε κάθε είσοδο θαλάμου, ειδικά δοχεία με απολυμαντικό υγρό, για να μη μεταφέρονται από ασθενή σε ασθενή μικρόβια, συχνά πολύ επικίνδυνα, που κοστίζουν ζωές!

Στα νησιά, επίσης, δεν προλαβαίνουν να μετρούν θανάτους από εμφράγματα και τροχαία, καθώς οι καθυστερημένες λόγω αποστάσεων αεροδιακομιδές, είναι ο μόνος στις περισσότερες περιπτώσεις τρόπος σωτηρίας και συχνά εξαρτώνται από τις διαθέσεις του καιρού…

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση, των κατοίκων της Πάρου, όταν δήμαρχος ήταν ο Γ. Ραγκούσης, που για να καλύψουν αυτή την αδυναμία, κατάφεραν να αγοράσουν το δικό τους αεροπλάνο – ασθενοφόρο, το οποίο, ήδη έχει σώσει πολλές ζωές νησιωτών.

Αχρηστεύεται πανάκριβος εξοπλισμός

Οι ελλείψεις σε απαραίτητα αναλώσιμα, ακόμα και σε γάζες και καθετήρες, είναι συχνό φαινόμενο σε πολλά νοσοκομεία, ενώ από πολλά ασθενοφόρα λείπουν οι συσκευές οξυγόνου και μάσκες. Ενα απίστευτο «αλαλούμ» επικρατεί, καθώς ο κεντρικός φορέας που δημιουργήθηκε για να ελέγχει πανελλαδικά τις προμήθειες παραμένει χωρίς στελέχωση και αδυνατεί να συντονίσει τον ομαλό εφοδιασμό των νοσοκομείων.

Ως αποτέλεσμα, πολλές διοικήσεις νοσοκομείων, αναγκάζονται να κάνουν και σήμερα πλήθος παράνομων παραγγελιών υλικών, παρατείνοντας παράτυπα, ληγμένες από καιρό συμβάσεις! Αν πάλι, ευθυγραμμιστούν στη νέα διαδικασία, παρατηρούνται οι γνωστές ελλείψεις, που οδηγούν στις αναβολές χειρουργείων, φαινόμενο πολύ συχνό στον Ευαγγελισμό και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία.

Στην περιφέρεια, πλήθος είναι οι περιπτώσεις με εξοπλισμό που έχει αγορασθεί και επειδή δεν εξασφαλίζονται τα αναλώσιμά του, για καιρό παραμένει σε κιβώτια. Πρόκειται για μηχανήματα που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές, καθώς και για εξαρτήματα τα οποία απλά δίνουν δυνατότητες ώστε να γίνονται επεμβάσεις με πιο σύγχρονο τρόπο και καλύτερο αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα στο νοσοκομείο Πολυγύρου, όπως μας ενημερώνει ο γιατρός Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος του συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, από τον περασμένο Αύγουστο παραμένει αχρησιμοποίητο σύγχρονο μηχάνημα «φακοθρυψίας», που είναι ο σύγχρονος τρόπος για την αντιμετώπιση επεμβάσεων καταρράκτη στα μάτια, επειδή η διοίκηση αδυνατεί μήνες τώρα να εξασφαλίσει τα αναλώσιμα υλικά του μηχανήματος.

Οι γιατροί διαμαρτύρονται συχνά για τέτοια φαινόμενα, αλλά συμβαίνει αυτό να «κοστίζει» ακόμα και τη στοχοποίησή τους, μέχρι του σημείου να απολύονται για… ανάρμοστη συμπεριφορά! Μια τέτοια περίπτωση είχε παλιότερα προκαλέσει σάλο μέσα από τα δημοσιεύματα του «Εθνους της Κυριακής». Πρόκειται για την περίπτωση του μοναδικού τότε χειρουργού, στο νοσοκομείο Ικαρίας, Μιχάλη Τσιχλάκη, ο οποίος δεν είχε εισακουστεί από τη διοίκηση στις επανειλημμένες εκκλήσεις του να αντικατασταθεί το ελαττωματικό μηχάνημα υποστήριξης αναπνοής στο χειρουργείο, επισημαίνοντας ότι μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή ασθενούς αν πάθαινε βλάβη κατά τη διάρκεια επέμβασης.

Τελικά, κάποια μέρα το μηχάνημα δεν ανταποκρίθηκε σε ώρα χειρουργείου, ο γιατρός διαπληκτίστηκε έντονα με τη διοίκηση και αντί επαίνων για την ευσυνειδησία του, απολύθηκε!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ 

jkritikos@pegasus.gr