Οι εθελοντές γιατροί της ακριτικής Ελλάδας

 

Της Ιφιγενειας Διαμαντη

«Είχε πάθει ατύχημα και είχε ράψει το χέρι της μόνη, με κλωστή», λέει στην «Κ» η παιδίατρος κ. Αγάθη Καραγιαννίδη μιλώντας για ένα «απλό» περιστατικό που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ως μέλος των γιατρών Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά». Οπως θυμάται, η τραυματισμένη γυναίκα είχε έρθει από τη Σαμοθράκη στη Χρυσούπολη για να εξεταστεί. Τα τελευταία έξι χρόνια, η κ. Καραγιαννίδη επισκέπτεται με το σωματείο τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα, όπου οι γιατροί –αφιλοκερδώς– περιθάλπουν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας παιδιά και ενηλίκους και «η χαρά τού να προσφέρεις είναι κινητήρια δύναμη».

Φέτος, επισκέφθηκαν τη Ροδόπη, την Ξάνθη, τα Δωδεκάνησα. «Διενεργούμε περίπου επτά εκστρατείες τον χρόνο», συμπληρώνει η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Γιολάντα Βλάχου. «Διαπιστώνουμε ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι απούσα. Ο αγροτικός γιατρός δεν επαρκεί και ο ρόλος του έχει παρέλθει πλέον». Χάρη στους εθελοντές γιατρούς, έχουν διαγνωστεί νεοπλασίες σε πρώιμο στάδιο, ενώ αντιμετωπίζουν περιστατικά ορθοπεδικά, παιδοχειρουργικά, οφθαλμολογικά, οδοντιατρικά και «πολλές περιπτώσεις παιδικής παχυσαρκίας». «Μας ανησυχεί το γεγονός ότι ακόμη και σε ακριτικές περιοχές, όπως της Θράκης, η διατροφή αλλάζει προς το χειρότερο», τονίζει η ίδια.

Τα τελευταία 15 χρόνια, η «Ανοιχτή Αγκαλιά» έχει διενεργήσει περισσότερες από 55 εκστρατείες προληπτικής ιατρικής στις παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, 58.519 ιατρικές πράξεις σε παιδιά και 50.119 σε ενηλίκους, 44.500 φθοριώσεις, 5.500 υπερηχογραφήματα, 12.400 καρδιογραφήματα, 10.200 τεστ Παπ κ. ά. Το κλιμάκιο αποτελούν 43 γιατροί όλων των ειδικοτήτων, ενώ εντός του 2010 στην εκστρατεία τους σε Ροδόπη και Ξάνθη, οδοντίατροι, παιδοχειρουργοί, ορθοπεδικοί και άλλοι πραγματοποίησαν περισσότερες από 3.500 ιατρικές πράξεις, με τον μεγαλύτερο όγκο προληπτικών εξετάσεων να αφορά παιδιά. Αρκετές περιπτώσεις παραπέμφθηκαν στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Τα έξοδα καλύπτονται από χορηγίες. Ωστόσο, «με τα νέα φορολογικά μέτρα, προβληματίζομαι για το κατά πόσον οι χορηγοί θα έχουν την ευχέρεια να συνεχίσουν», λέει η κ. Καραγιαννίδη. Σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση παιδιών, «αρκετές φορές είναι ελλιπής, κάτι που συσχετίζεται και με το μορφωτικό επίπεδο των γονέων».

Τουλάχιστον στην περίπτωση της Ροδόπης «είναι ενθαρρυντικό να διαπιστώνουμε ότι, ενώ παλιά οι μεγάλες γυναίκες αρνούνταν επίμονα να κάνουν γυναικολογικές προληπτικές εξετάσεις, αυτό σταδιακά βελτιώνεται. Ενώ στην αρχή τις κυνηγούσαμε, τώρα έρχονται οικειοθελώς», καταλήγει η κ. Βλάχου.

Αρωγοί στις εκστρατείες στέκονται το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Γενικό Επιτελείο Στρατού, που βοηθούν στη μεταφορά των γιατρών, ενώ συνεργάζονται τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας.