Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη-Πετραλιά με τους προέδρους των δευτεροβάθμιων οργανώσεων των υγειονομικών της χώρας. Η κ. Πετραλιά έκανε λόγο για “πολύ ειλικρινή και πολύ εποικοδομητική συζήτηση”.
Η υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι ο στόχος της ενοποίησης των ταμείων είναι το κάθε ταμείο να ενταχθεί ως αυτοτελής λογαριασμός και να διατηρήσει την αυτοτέλειά του κάτω απο μια διοικητική “ομπρέλα”, στην οποία θα έχει και λόγο και ρόλο το κάθε ταμείο ξεχωριστά. Στόχος είναι, διευκρίνισε, η δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε να μπορέσουν δημιουργικά και αποτελεσματικά όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς να ανταποκριθούν για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του σήμερα αλλά και για τους μελλοντικούς.
Η κ. Πετραλιά επανέλαβε ότι “βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση” και δεσμεύτηκε ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι να τεθεί όλο το σύστημα σε μια υγιή βάση και όχι να μεταφερθούν παθογένειες από το ένα ταμείο στο άλλο.
Ο Εμμανουήλ Καλοκαιρινός (πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου-ΠΙΣ) ευχαρίστησε την υπουργό και έκανε λόγο για “φοβερά μελετημένη πολιτική, που προχωρά με σιγανά και προσεκτικά βήματα”, κάτι που το θεώρησε ως ιδιαίτερα εποικοδομητικό.
Ο κ. Καλοκαιρινός δήλωσε επίσης ότι έλαβε εξηγήσεις και του λύθηκαν απορίες για κάποιες παραμέτρους οι οποίες μέχρι σήμερα έμεναν άγνωστες και προέβλεψε ότι ο διάλογος θα αναδείξει κάποια κοινά στοιχεία πάνω στα οποία θα είναι εφικτή η συμφωνία.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ υπογράμμισε επίσης ότι η οργάνωσή του θα συμμετάσχει στην απεργία της 13ης Φεβρουαρίου για να μη θιγούν κεκτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα και να μην υποθηκευτεί το μέλλον των νεότερων συναδέλφων του.
Ο κ. Πάνος Αλεξίου (πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας) εκτίμησε ότι το πλαίσιο της μεταρρύθμισης, έτσι όπως το παρουσίασε η υπουργός, κινείται προς θετική κατεύθυνση και ζήτησε να καταργηθούν οι διακρίσεις των υγειονομικών προ και μετά του 1993.
Ο κ. Π. Βαγιωνάς (πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου) δήλωσε “υπερήφανος” για το διάλογο που έγινε με την υπουργό και σημείωσε ότι άρχισε να πείθεται ότι αυτά που ακούγονται για την ενοποίηση, δεν είναι ακριβή, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει το διάλογο, αν και θα περιμένει να δει το κυβερνητικό σχέδιο γραπτώς. Υπογράμμισε όμως ότι δεν βλέπει λόγο να μη δεχθεί ένα σχέδιο που προβλέπει μία ομπρέλα, κάτω από την οποία κάθε ταμείο θα συνεχίσει να είναι ανεξάρτητο και αυτοδύναμο.
Η κ. Αθηνά Τραχήλη (πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου) ζήτησε επίσης να καταργηθούν οι ασφαλιστικές διακρίσεις για τους υγειονομικούς προ και μετά του 1993 και σημείωσε ότι η απάντηση της υπουργού σε αυτό το αίτημα ήταν θετική. Η κ. Τραχήλη συμπλήρωσε την πρόταση για ένταξη του επαγγέλματος των κτηνιάτρων στα βαρέα και ανθυγιεινά, αφού πολλοί από τους συναδέλφους της έχουν προσβληθεί από ζωανθρωπονόσους.
ΑΠΕ – ΜΠΕ