Της Ελένης Πετροπούλου
Ερμητικά «κλειστές» παραμένουν σχεδόν μία στις 4 κλίνες εντατικής θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ασθενών, τη στιγμή που 20 με 30 ασθενείς βρίσκονται καθημερινά στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ για εξεύρεση μιας τέτοιας κλίνης! Στοιχεία μάλιστα από το «Αγία Ολγα» αποκαλύπτουν ότι οι μισοί από τους ασθενείς που χρειάζονται εντατική τελικά δεν βρίσκουν κρεβάτι και κάποιοι από αυτούς θα χάσουν τη ζωή τους….
Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον 150 κλίνες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) – και 40 κλίνες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) – έτοιμες προς χρήση, δεν λειτουργούν στο ΕΣΥ εξαιτίας κυρίως της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Σύμφωνα μάλιστα με τους εντατικολόγους, επιπλέον 4.500 ασθενείς θα μπορούσαν να νοσηλευτούν ετησίως και από αυτούς -με βάση τα στατιστικά δεδομένα – τουλάχιστον 3.000 θα μπορούσαν να σωθούν εάν άνοιγαν μόνον τα κλειστά κρεβάτια. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των «κλειστών» κρεβατιών ΜΕΘ αντί να μειώνεται αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Ενδεικτικό είναι ότι το 2006 «κλειστό» ήταν το 20% των κλινών ΜΕΘ ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 23%!
«Ευαγγελισμός»
Τα παραπάνω στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ παρουσίασαν χθες το προεδρείο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, με αφορμή τη διεξαγωγή του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εντατικής Θεραπείας. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, στον Ευαγγελισμό, λειτουργούν μόλις 4 κλίνες εντατικής στην καρδιοχειρουργική από τις υπάρχουσες 12, με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για «επικίνδυνη εφημερία».
Οπως είπε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Αντώνης Μαυρομμάτης, «στη χώρα μας, μόλις το 2%-3% από το σύνολο των κλινών είναι σε ΜΕΘ, όταν στην Ευρώπη και την Αμερική το ποσοστό αυτό είναι 20% και 30%, αντίστοιχα». Ο κ. Μαυρομμάτης ανέφερε ότι για κάθε μία κλειστή έτοιμη κλίνη εντατικής, το κράτος έχει πληρώσει περίπου 200.000 ευρώ.
Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Αποστόλης Αρμαγανίδης παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας σε ΜΕΘ της χώρας, σύμφωνα με τα οποία:
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, καθώς απαιτούνται ακόμη και 76 μήνες για την κάλυψη μιας κενής θέσης σε ιατρικό προσωπικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρμαγανίδης.
Υποσχέσεις
Να σημειωθεί ότι ακόμη εκκρεμεί η πρόσληψη 2.000 ατόμων για την ενίσχυση των ΜΕΘ, όπως είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση ενώ σε ισχύ παραμένει η απόφασή της για ενοικίαση κλινών σε ιδιωτικά νοσοκομεία (70 κλίνες). «Αν και η ενοικίαση των κλινών έχει γίνει με τιμές δημοσίου» σημείωσε ο κ. Αρμαγανίδης, «ωστόσο, κανείς δεν ελέγχει για παράδειγμα γιατί στην ιδιωτική ΜΕΘ έγιναν 25 αιματολογικές εξετάσεις». Το κόστος νοσηλείας σε μια δημόσια κλίνη υπολογίζεται σε 1.000 ευρώ ημερησίως (συμπεριλαμβάνει και μισθούς) ενώ σε ιδιωτικό νοσοκομείο το κόστος ξεπερνά τα 2.000 ευρώ!