Ανεβαίνει, όσο περνάει ο καιρός, ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών
Της Πεννυς Mπουλουτζα
Ολο και μεγαλύτερες ηλικίες φαίνεται ότι πλήττει το τελευταίο διάστημα η νέα γρίπη, η δραστηριότητα της οποίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, όσο περνάει ο χρόνος, τόσο αυξάνεται το ποσοστό των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στο σύνολο αυτών που νοσούν, αλλά και στο σύνολο των θανάτων.
Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι η μέση ηλικία των θυμάτων της νέας γρίπης ήταν τα 49,5 έτη έως τα μέσα Δεκεμβρίου και τις τελευταίες εβδομάδες ανέβηκε στα 57,5 έτη.
Στην αύξηση της μέσης ηλικίας των ασθενών της νέας γρίπης αποδίδουν οι ειδικοί και την παρατηρούμενη αύξηση των θανάτων των τελευταίων ημερών. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 3 Ιανουαρίου έως και προχθές είχαν σημειωθεί 17 εκ των 93 συνολικά θανατηφόρων κρουσμάτων της νέας γρίπης.
Για σταθερά υψηλό αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω της νέας γρίπης και αύξηση του αριθμού των θανάτων έκανε λόγο χθες η καθηγήτρια και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, σημειώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών του ιού Α (Η1Ν1) σε Εντατική είναι σταθερά 50-55. Σημειώνεται ότι συνολικά έχουν εισαχθεί σε μονάδες Εντατικής και Αυξημένης Φροντίδας 671 άτομα λόγω πνευμονίας της νέας γρίπης.
Εκ νέου έκκληση
Η κ. Γιαμαρέλλου επανέλαβε ότι η γρίπη είναι απρόβλεπτη, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η εμφάνιση σοβαρών περιστατικών. Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε εκ νέου έκκληση ειδικά στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν. Σημειώνεται ότι από τους περίπου 1.500.000 Ελληνες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση έχουν εμβολιαστεί περίπου 200.000. Επεσήμανε επίσης ότι θα πρέπει οι γιατροί να χορηγούν αντιιικά φάρμακα εγκαίρως (εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων) σε άτομα με υψηλό πυρετό και συμπτώματα γρίπης. Η αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Μένη Μαλλιώρη, σχολιάζοντας τον αριθμό των σοβαρών περιστατικών και των θανάτων στη χώρα μας, επεσήμανε ότι «σίγουρα δεν έχουμε χαμηλά ποσοστά» και πρόσθεσε: «Θα είχαμε πολύ λιγότερους θανάτους εάν οι ασθενείς είχαν εμβολιαστεί έναντι της πανδημικής γρίπης. Ερωτώμενη για τις καταγγελίες υψηλόβαθμού αξιωματούχου του Συμβουλίου της Ευρώπης περί «ψευδών πανδημιών» και υπόγειων σχέσεων φαρμακοβιομηχανιών με στελέχη διεθνών οργανισμών, η κ. Μαλλιώρη τόνισε: «Είναι σαφές ότι με βάση τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η νέα γρίπη προκάλεσε πανδημία. Οτι επικοινωνήθηκε υπερβολικά και ότι υψηλόβαθμα στελέχη σχετίζονται με φαρμακοβιομηχανία μένει να διερευνηθεί και να αποδειχθεί». Στο ίδιο πλαίσιο η κ. Μαλλιώρη διευκρίνισε ότι η προφύλαξη εξ ορισμού βασίζεται σε ενδείξεις. Οταν σχεδιάζεις προληπτικά μέτρα, θα λάβεις υπ’ όψιν σου το χειρότερο σενάριο. Η προφύλαξη ενέχει την έννοια της υπερβολής». Και πρόσθεσε: «Ενας θάνατος δεν κοστολογείται. Στην πρόληψη πρέπει να είμαστε απόλυτοι και υπερβολικοί».