Οι νέοι επηρεάστηκαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα από την πανδημία και τους περιορισμούς

Η επίδραση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 στα παιδιά και στα παιδιά με αναπηρίες μπορεί να είναι «μακροχρόνια» και «σοβαρή», σύμφωνα με την Βρετανίδα καθηγήτρια ψυχικής υγείας, Σάιομπαν Ο’Νιλ.

Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Ο’Νιλ μιλώντας σε αρμόδια εκπαιδευτική επιτροπή, οι νέοι στο σύνολό τους «επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία και τους περιορισμούς από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα» και αυτό οδήγησε σε «αύξηση των συμπτωμάτων προβλημάτων ψυχικής υγείας, προβλημάτων συμπεριφοράς, συναισθηματικών διαταραχών και διάσπασης προσοχής».

Έχουν προηγηθεί εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της Επιτρόπου για τα παιδιά της Βόρειας Ιρλανδίας, Κούλα Γιασουμά, στις οποίες υπογραμμίζονται οι «σοβαρές επιπτώσεις» των περιορισμών και της πανδημίας στους νέους, ενώ καταγράφεται αύξηση του αριθμού των ατόμων αυτών που βοήθεια στο νοσοκομείο λόγω κρίσεων ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με τη Σάιομπαν Ο’Νιλ, τα συμπτώματα ψυχικής ασθένειας στα παιδιά «αυξάνονταν σε περιόδους που υπήρχαν περιορισμοί στις δραστηριότητες και μείωση της διά ζώσης διδασκαλίας στα σχολεία».

«Η ψυχική υγεία των νέων δεν ήταν καλή ούτε πριν από την πανδημία και επηρεάστηκαν περισσότερο μετά την εμφάνισή της εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, όπως δείχνει ένας σημαντικός αριθμός ερευνών», είπε, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν επηρεαστεί το ίδιο όλα τα παιδιά και οι νέοι.

«Τα ποσοστά ήταν υψηλότερα σε μικρότερα παιδιά, παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή νευροαναπτυξιακές διαταραχές και παιδιά σε υποβαθμισμένες περιοχές», εξήγησε.

Σύμφωνα με τη μεγάλης έκτασης έρευνα Co-Space, η οποία παρακολούθησε την ψυχική υγεία των γονέων, των παιδιών και των νέων μεταξύ Μαρτίου 2020 και Ιουλίου 2021, «οι δυσκολίες συμπεριφοράς, συναισθηματικής και προσοχής μειώθηκαν όσο χαλάρωναν οι περιορισμοί», αναφέρει η καθηγήτρια Ψυχικής Υγείας που τονίζει ότι εκτιμάται ότι ο αντίκτυπος θα είναι σχετικά βραχύβιος για τα περισσότερα παιδιά.

Ωστόσο, είπε ότι τα παιδιά με αναπηρίες, που προέρχονται και από νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος δεν «έδειξαν το ίδιο επίπεδο ανάκαμψης».

Στην επιδείνωση της κατάστασης συνέβαλε και το γεγονός ότι η παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών φροντίδας «μηδενίστηκαν» εν μιά νυκτί λόγω των lockdown, καθώς πολλές υπηρεσίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα ορισμένα παιδιά να βλάψουν τον εαυτό τους ή να επιτεθούν και να τραυματίσουν τους γονείς τους.

Ορισμένες οικογένειες είπαν ότι επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας των παιδιών του και δυσκολεύτηκαν να τα βγάλουν πέρα εξαιτίας της απουσίας της αναγκαίας εξειδικευμένης φροντίδας.

Όπως επισήμανε η Σάιομπαν Ο’Νιλ, υπάρχει μια ομάδα νέων «που δεν αναρρώνουν. Οι επιπτώσεις είναι περισσότερο μακροχρόνιες και πολύ πιο σοβαρές. Μια από τις μελέτες έδειξε ότι οι νέοι που ήταν ανάπηροι είχαν χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας. Αυτό είναι απλά σοκαριστικό. Πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτή την ομάδα νέων και τους φροντιστές τους».

«Κάποιες υπηρεσίες δεν επαναλειτούργησαν», σημείωσε η καθηγήτρια, που τόνισε ότι είναι «ζωτικό» να υπάρξει χρηματοδότηση για μια νέα δεκαετή στρατηγική ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της χρηματοδότησης για τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων.

Πηγή: BBC