Οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούν τους ασθενείς να μην πληρώνουν χαράτσι εισόδου

 

Η κίνηση αυτή αποτελεί μια στοιχειώδης ανταπόκριση όλων όσων έχουν δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, αλλά και σε όσα επιτάσσει το ελληνικό σύνταγμα για την προάσπιση της υγείας των πολιτών, λένε οι Νοσοκομειακοί Γιατροί

 

Από σήμερα ξεκινά η «Εβδομάδα Δωρεάν Πρόσβασης» στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας, μια κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών ενάντια στα μέτρα περιστολής των δαπανών για την Υγεία που προωθεί η κυβέρνηση. Οι γιατροί καλούν τους ασθενείς να μην πληρώσουν το «χαράτσι εισόδου» των 3 ευρώ, αλλά ούτε και για τις εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθούν. «Η κίνηση αυτή αποτελεί μια στοιχειώδης ανταπόκριση όλων όσων έχουν δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, αλλά και σε όσα επιτάσσει το ελληνικό σύνταγμα για την προάσπιση της υγείας των πολιτών. Από την φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές οι πολίτες έχουν ήδη πληρώσει για τις υπηρεσίες υγείας. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους να αντιδράσουν και οι ίδιοι στην πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση με το να μην πληρώνουν στα ταμεία των νοσοκομείων» τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας.

Εν τω μεταξύ  έντονη είναι η ανησυχία των νοσοκομειακών γιατρών για το ενδεχόμενο που εξετάζει το υπουργείο Υγείας να αυξήσει το εισιτήριο των 3 ευρώ σε 5 ή ακόμη και 10 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρόσφατη σύσκεψη που είχε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, με τη διοίκηση του «Παπαγεωργίου», τέθηκε θέμα πιθανής αύξησης του εισιτηρίου, ενώ, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, το μόνο που ενδιαφέρει την ηγεσία του υπουργείου είναι τα λογιστικά των νοσοκομείων, τα οποία βλέπει πλέον ως επιχειρήσεις.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί εκφράζουν ακόμη φόβους ότι το υπουργείο Υγείας για να κάνει οικονομία και να μαζέψει χρήματα, θα προχωρήσει σε συγχωνεύσεις ή ακόμη και σε κλείσιμο νοσοκομείων και καταγγέλλουν τις περικοπές στις παροχές που ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται.

Για παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Βαρνάβας, αν το νοσοκομείο προμηθεύεται ινσουλίνη παλαιάς γενιάς, κερδίζει 10 ευρώ την ημέρα, αλλά, αν ένας διαβητικός νοσηλευτεί για να υποβληθεί σε επέμβαση, μέχρι να ρυθμιστεί στο νοσοκομείο, θα «κοστίσει» 400 ευρώ ημερησίως. Δηλαδή, σε πέντε μέρες το νοσοκομείο θα κερδίσει 50 ευρώ, αλλά το ΕΣΥ θα δαπανήσει 2.000 ευρώ.

Τα μέλη της ΟΕΝΓΕ φοβούνται μάλιστα μήπως φτάσουμε στο σημείο τα νοσοκομεία να διώχνουν τους ασθενείς που δεν έχουν να πληρώσουν. Πρόσφατα παράδειγμα, το νοσοκομείο της Νίκαιας το οποίο δε δεχόταν έναν 7χρονο ασθενή που είχε χαμηλό αιματοκρίτη και έπρεπε να εισαχθεί επειγόντως, γιατί οι γονείς του ήταν ανασφάλιστοι και δεν είχαν χρήματα για… εγγύηση.

Αναστασία ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ