Η Ένωση Αλτσχάιμερ (Alzheimer’s Association) ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι σε δύο συναφή προγράμματα το προσωπικό τέθηκε σε διοικητική άδεια στο πλαίσιο των περικοπών: Η πρωτοβουλία Healthy Brain Initiative, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της κατανόησης γύρω από την υγεία του εγκεφάλου, και το Building Our Largest Dementia (BOLD) Infrastructure for Alzheimer’s, το οποίο επικεντρώνεται στη μείωση του κινδύνου καθώς και στην αύξηση της ανίχνευσης και της διάγνωσης.
Τα προγράμματα αυτά «έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στους Αμερικανούς καθημερινά», αναφέρει ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα BOLD, καθώς και άλλα προγράμματα για τη νόσο Αλτσχάιμερ, εγκρίθηκαν μόλις πέρυσι ομόφωνα από το Κογκρέσο.
Σύμφωνα με την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της οργάνωσης, Joanne Pike, τα εν λόγω προγράμματα δημόσιας υγείας είναι ζωτικής σημασίας για όσους βρίσκονται αντιμέτωποι με τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια.
«Μεταξύ άλλων, διασφαλίζουν ότι τα άτομα που ζουν με άνοια, οι φροντιστές και οι πάροχοι υγείας έχουν τις πληροφορίες, τους πόρους και την υποστήριξη που χρειάζονται», δήλωσε. «Τα προγράμματα συνεχίζονται, αλλά αν συνεχιστεί η πορεία μείωσης του προσωπικού και των πόρων, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά».
«Η μείωση της χρηματοδότησης για έρευνα σημαίνει ότι καθυστερούμε την ανάπτυξη και τη βελτίωση θεραπειών που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της άνοιας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και αυξάνοντας τον πόνο τόσο για τους ασθενείς όσο και για τις οικογένειες», δήλωσε στο CBS News ο Jason Krellman, κλινικός νευροψυχολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Columbia.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την έρευνα σχετικά με τις εγκεφαλικές παθήσεις, καθώς αναπτύσσονται φάρμακα που παρουσιάζουν δυνατότητες αντιμετώπισης των υποκείμενων αιτιών της νόσου Αλτσχάιμερ και όχι απλώς επιβράδυνσης των συμπτωμάτων της.
«Οι περικοπές χρηματοδότησης θα μειώσουν σίγουρα ή και θα σταματήσουν την πρόοδο που αρχίζουμε τώρα να κάνουμε προς την κατεύθυνση της θεραπείας της νόσου Αλτσχάιμερ και των συναφών παθήσεων. Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό επειδή ο πληθυσμός μας γερνάει περισσότερο από ποτέ και επομένως αυτές οι ασθένειες θα γίνουν πολύ πιο διαδεδομένες τα επόμενα χρόνια», δήλωσε.