Site icon www.ygeianet.gr

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων στην Ολομέλεια για το Ν/Σ ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας

Ο εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Ακτύπης, κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν το σχέδιο νόμου, υποστηρίζοντας πως αυτό «έρχεται να λύσει και να αντιμετωπίσει επείγοντα ζητήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας και της απρόσκοπτης λειτουργίας των σχετικών δομών, υπηρεσιών και φορέων των αρμοδίων υπουργείων».

Ειδικά για την ενιαία λίστα χειρουργείων, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε πως αυτή θα αντιμετωπίσει την ανάγκη για μεγαλύτερη διασφάλιση της ισότητας και της μη διάκρισης των ασθενών στην παροχή χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης και Διακίνησης Φαρμάκων επεσήμανε πως θα εξασφαλίσει ότι «έχουμε μία καλύτερη εικόνα για  την παρακολούθηση της διακίνησης των φαρμάκων στη χώρα».

Επίσης, ο κ. Ακτύπης υπογράμμισε πως «πολύ σημαντική ρύθμιση του νομοσχεδίου αποτελεί και η πρόβλεψη για την κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων σε ασφαλισμένους, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με σκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών».

 

Α. Παναγιωτόπουλος: Ανοίγεται διάπλατα η πόρτα στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συμφώνησε με την παράταση παραμονής των ειδικευόμενων νοσηλευτών ΕΣΥ, την αποζημίωση μετακινούμενου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού σε συγκεκριμένες δομές υγείας της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας, όχι γιατί έτσι «αντιμετωπίζεται η υποστελέχωση αλλά τουλάχιστον να μπορούν να πληρώνονται οι υγειονομικοί».

Επίσης, συμφώνησε με τις παρατάσεις των συμβάσεων εργασίας προσωπικού COVID-19 σε προνοιακούς φορείς, όσων υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και των συμβάσεων εργασίας προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Πάντως, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «δημόσια υγεία με παρατάσεις δεν γίνεται» και ζήτησε να υιοθετήσει το υπουργείο «την πάγια πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων Δημόσιων Νοσοκομείων για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και για μόνιμες προσλήψεις».

Για την ενιαία λίστα χειρουργείων, εκτίμησε πως «ανοίγει διάπλατα την πόρτα στον ιδιωτικό τομέα της υγείας». «Εμείς λέμε “ναι” στην ενιαία λίστα εάν μπει η προϋπόθεση να διαμορφώνεται η λίστα για χειρουργεία ανά νοσοκομείο και ανά τμήμα», συμπλήρωσε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως το κόμμα του θα ψηφίσει τις διατάξεις για το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, της αποστολής κατ’ οίκον φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για θεραπεία σοβαρών ασθενειών, την παράταση ισχύος συμβάσεων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, για τη σύνθεση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών  και την σύνθεση της Ειδικής Επιτροπής Ιοντιζουσών και Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών ενώ στις ρυθμίσεις των δαπανών των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των Υγειονομικών Περιφερειών και των Κέντρων Υγείας και στην ανάπτυξη, επεξεργασία και επικαιροποίηση μητρώου ασθενών με νεοπλασματικές ασθένειες μέχρι την ολοκλήρωση της αναγκαίας προετοιμασίας για τη λειτουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, θα ταχθεί με το «παρών».

Ό ίδιος διαφώνησε και θα καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την παράταση της θητείας διοικήσεων νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Επίσης, διαφώνησε με τη διάταξη που αφορά την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Από τις λοιπές διατάξεις του σχεδίου νόμου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι εάν και με αυτές «ξεχειλώνετε η νομοθέτηση» θα ψηφίσει τις εξής ρυθμίσεις: Για το προσωπικό των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, την εισαγωγή αθλητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, την παράταση των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβάσεων έργου στην εταιρεία «Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ», την παράταση συμβάσεων εργασίας επικουρικού προσωπικού προνοιακών φορέων και την παράταση των συμβάσεων του προσωπικού ορισμένου χρόνου στην ανώνυμη εταιρεία Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ, ενώ με το «παρών» θα ταχθεί στην παράταση-μεταβατική ρύθμιση των παρεκκλίσεων της εκτός σχεδίου δόμησης.

Σχετικά με τη διάταξη της τροπολογία «για ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπήγησης του Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) υπ’ αριθμ. 7 (ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ) και για κάλυψη επισκευαστικών αναγκών των λοιπών ΤΠΚ τ. ΡΟΥΣΣΕΝ του Πολεμικού Ναυτικού Προσθήκη παρ. 19Γ στοιχείο Α’ άρθρου 32 ν. 4361/2016», ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρισε πως «πρόκειται για μία τροπολογία που κατατίθεται κάθε εξάμηνο για να καλυφθούν οι μισθοδοσίες των εργαζομένων σε συνέχεια της συμφωνίας του 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά εδώ όμως προκύπτουν ερωτήματα: Τα ναυπηγεία Ελευσίνας δεν λειτουργούν κανονικά όπως πανηγύριζε η κυβέρνηση και ο Άδωνις Γεωργιάδης και γιατί θα πρέπει να συνεχίζουμε να πληρώνουμε;».

 

Γ. Τσίμαρης:  Το ΕΣΥ βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που υπήρξε ποτέ

Για την σύσταση της ενιαίας λίστας χειρουργείων ο κ. Τσίμαρης ζήτησε να πληροφορηθεί εάν υπάρχει μελέτη η οποία τεκμαίρεται ότι θα υπάρξει βελτίωση από την εφαρμογή της και προσέθεσε: «Επιμένουμε ότι η διαχείριση της λίστας θα πρέπει να γίνεται από τις μονάδες υγείας όπου θα εφαρμόζεται. Και θέλουμε αυτό να καταγραφεί στο νομοσχέδιο. Τα δεδομένα θα κοινοποιούνται στην ΗΔΙΚΑ αμέσως με την εισαγωγή του ασθενή στη λίστα. Η κοινοποίηση θα εξασφαλίζει την διαύγεια της διαδικασίας. Τα δεδομένα θα είναι ανοιχτά, χωρίς να υπάρχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες του ασθενή. Το υπουργείο θα εποπτεύει τη διακίνηση της λίστας ανά νοσηλευτικό ίδρυμα, θα επεξεργάζεται τα δεδομένα και θα παρεμβαίνει όταν θα υπάρχουν παρεκκλίσεις».

Για τη Σύσταση του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων ο κ. Τσίμαρης ανέφερε πως η ρύθμιση αυτή «έρχεται με καθυστέρηση και αφού οι ελλείψεις στα φάρμακα είναι και πάλι φέτος προ των πυλών» σχολιάζοντας «αυτός, δεν είναι άλλωστε και ο λόγος της αιφνίδιας παραίτησης του προέδρου του ΕΟΦ σήμερα το πρωί;». Ανέφερε πως «χθες εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών κατήγγειλαν τις σπασμωδικές ενέργειες, που έγιναν για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και έδωσαν στη δημοσιότητα τα πραγματικά στοιχεία σε σχέση με τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων» και τόνισε: «Η αδυναμία διαχείρισης της έλλειψης φαρμάκων είναι δεδομένη».

Σχετικά με το Εποπτικό Συμβούλιο της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, και σε σχέση με την ιδιότητα του προέδρου, είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι σηνείωσε ότι «εισάγετε τη δυνατότητα σε συνταξιούχο ανώτερο δικαστικό λειτουργό να καλύψει τη θέση, προσθέτοντας στα γνωστικά αντικείμενα το αστικό δίκαιο, ή το οικογενειακό πλην του ιατρικού» και αναρωτήθηκε: «Πώς θα τεκμαίρεται η γνωστική επάρκεια όταν θα κληθεί να λάβει σχετικές αποφάσεις μια τέτοια επιλογή;»

 

Γ. Λαμπρούλης: Ο πραγματικός τίτλος του νομοσχεδίου είναι «στο ίδιο έργο θεατές»

Ο κ. Λαμπρούλης σχολίασε πως ο πραγματικός τίτλος του είναι «”στο ίδιο έργο θεατές”, καθώς παρόμοια έρχονται εδώ και τρεισήμισι χρόνια, τα οποία όχι μόνο δεν απαντούν στις ανάγκες της λαϊκής υγείας, αλλά περνάνε αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στο όνομα της πανδημίας».

Ο αγορητής του ΚΚΕ εκτίμησε πως με τις ρυθμίσεις αυτές «θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση των όρων παροχής Υγείας σε ασθενείς και ο εξαναγκασμός τους να απευθύνονται σε ιδιώτες». Τόνισε πως «η κυβέρνηση θέλει να περάσει την αντίληψη πως όλα ήταν καλά πριν την πανδημία και τώρα παίρνει μέτρα ενίσχυσης».

Για την λεγόμενη ενιαία λίστα χειρουργείου, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «το θέμα δεν είναι η ισοτιμία στις πολύμηνες αναμονές για χειρουργεία, που διογκώθηκαν στην πανδημία όταν έγιναν τα νοσοκομεία μονάδες “μίας νόσου”, ούτε το πρόβλημα είναι η αδιαφάνεια ή η μη ενημέρωση του ασθενή, αλλά οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά, κρεβάτια, που οδηγούν σε αυτές τις τεράστιες αναμονές» σημειώνοντας ότι «οι ελλείψεις αυτές είναι η βάση που γεννά φαινόμενα ανισότιμης μεταχείρισης και χρηματισμού».

Ο κ. Λαμπρούλης ζήτησε μόνιμες προσλήψεις και επαρκή χρηματοδότηση για κρεβάτια, χειρουργεία, υλικά και αναλώσιμα. Διαφώνησε με το «νέο ΕΣΥ» που έχει την λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τη λογική κόστους-οφέλους. Με οδηγίες ότι το μεγαλύτερο μέρους του κόστους λειτουργίας, σε λίγο καιρό και της μισθοδοσίας, θα πρέπει να καλύπτεται από την πώληση υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς-πελάτες, ενισχύοντας έτσι και την επιχειρηματική δράση. Τόνισε πως το σχέδιο νόμου δεν διασφαλίζει τη μη διασπορά του κορονοϊού, καθώς αντί να αφορά στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος με μόνιμες προσλήψεις στο ύψος των αναγκών, περιλαμβάνει παρατάσεις συμβάσεων και μετακινήσεις που είναι φθηνό και επικίνδυνο μέτρο για να αντιμετωπιστεί η πολιτική των μη προσλήψεων.

 

Μ. Αθανασίου: Ωθούνται οι ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα

Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, ανέφερε πως «διαφωνούμε με τη λογική των παρατάσεων ανανέωσης συμβάσεων του υγειονομικού προσωπικού καθώς «δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοια βιασύνη και τέτοια σπουδή, ως προς τη νομοθέτηση, φερ’ ειπείν, της ενιαίας λίστας χειρουργείων» καθώς «γεννά πολλά ερωτήματα παρά επιλύει πολλά εκκρεμή ζητήματα».

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης ανέφερε πως με την πολιτική της κυβέρνησης «στραγγαλίζεται το ΕΣΥ και μεθοδικά επιδίδεται στο σχέδιό της να ωθεί τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, ως τη μόνη ενδεδειγμένη λύση». Χαρακτήρισε τα εμβόλια για την Covid-19 « παρωχημένα» καθώς «δεν καλύπτουν τις επικρατούσες τώρα μεταλλάξεις» και αναρωτήθηκε γιατί «η  κυβέρνηση δαπανά δημόσια κονδύλια για τη διατήρηση και τη διάθεση αυτών των εμβολίων; Έχει προφανώς προμηθευθεί μεγάλες ποσότητες, οι οποίες παρέμειναν αδιάθετες;». Διαφώνησε με την δυνατότητα που παρέχει διάταξη του νομοσχεδίου για  την παράταση της υπερωριακής εργασίας στους υγειονομικούς λέγοντας πως «οι άνθρωποι αυτοί είναι ήδη εξαντλημένοι σωματικά, ψυχολογικά και κυρίως, ηθικά και η υπερεργασία τους θέτει σε άμεσο κίνδυνο την αποτελεσματικότητά τους και, κατ΄ επέκτασιν την υγεία των πολιτών».

Για τη θέσπιση της ενιαίας λίστα χειρουργείων, η κ. Αθανασίου εκτίμησε πως δεν επιλύσει τις πολύχρονες αναμονές όσο δεν υπάρχουν χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, ανοικτές αίθουσες χειρουργείων, ΜΕΘ και κλίνες και υλικοτεχνικά μέσα. Υποστήριξε πως «η διάταξη αυτή εξυπηρετεί πάλι ιδιωτικά συμφέροντα ιατρών, οι οποίοι μπορούν πλέον να χειρουργούν και να αμείβονται ιδιωτικά, σε περιβάλλον δημοσίων νοσοκομείων». Επίσης, παρατήρησε πως «δεν αντιμετωπίζεται και «το παλαιό φαινόμενο του να χαρακτηρίζει κάποιος γιατρός το περιστατικό ασθενούς του ως δήθεν επείγον, ούτως ώστε, να παρακάμψει τη λίστα και να θέσει το περιστατικό στην κορυφή της λίστας αναμονής».

Η βουλευτής ζήτησε μέτρα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρχουν πλέον ελλείψεις σε φάρμακα, ούτε πραγματικές ούτε, πολύ περισσότερο, τεχνητές, αλλά και ότι δεν θα προτιμώνται συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες έναντι άλλων. Χρειάζεται διαφάνεια και ισοτιμία. Κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιλογή διοικητών του ΕΣΥ μέσω διαγωνισμού. Στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ζήτησε να υιοθετηθεί η πρόταση του κόμματός της ώστε να συμμετέχει και εκπρόσωπος της Εκκλησίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version