p style=”line-height: 13.85pt; margin: 0cm 0cm 10.5pt; background: white; vertical-align: baseline”>Αθήνα, 21 Μαρτίου 2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ : Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο «Αττικόν» υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Το Νοσοκομείο «Αττικόν», ένα από τα πιο σύγχρονα, νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, βρίσκεται μονίμως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η χρόνιες ελλείψεις προσωπικού έχουν πάρει εκρηκτική μορφή το τελευταίο διάστημα λόγω της γενικότερης περικοπής των δημόσιων δαπανών υγείας και των μηδενικών προσλήψεων στο ΕΣΥ. Την ίδια ώρα το «λειτουργικό έμφραγμα» στα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής, έχει οδηγήσει το «Αττικόν» σε πρωτοφανές αδιέξοδο. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι :
– Οι 650 κλίνες του ιδρύματος, είναι μονίμως κατειλημμένες, ενώ έχουν αναπτυχθεί περίπου 120 επικουρικές (ράντζα και φορεία), προκειμένου να ανταποκριθεί το νοσοκομείο στις ανάγκες νοσηλείας των προσερχομένων ασθενών στη γενική εφημερία. Η πληρότητα του Νοσοκομείου σε μόνιμη βάση ξεπερνά το 120-130% %. Το φαινόμενο των ράντζων υποβαθμίζει τραγικά το επίπεδο της νοσηλείας, δυσκολεύει αφάνταστα το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και προσβάλλει καθημερινά την αξιοπρέπεια των νοσηλευομένων αρρώστων .
– Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λειτουργούν μόνο οι 17 από τις 27 κλίνες, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, τη στιγμή που στο Λεκανοπέδιο δίνεται καθημερινά μάχη για ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας και καταγράφονται δυνητικά αποτρέψιμοι θάνατοι από την ανεπάρκεια τους. Ταυτόχρονα βέβαια, πρέπει να επισημανθεί ότι δεν έχει λειτουργήσει ποτέ , η ΜΕΘ Παίδων, παρά την προφανή αναγκαιότητα της σε ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με Παιδιατρική Κλινική.
-Στην Εντατική Μονάδα Νεογνών( ΜΕΝ) δεν λειτουργούν οι 16 από τις 22 κλίνες λόγω ελλείψεων προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες εντατικής νοσηλείας των 200 από τα 1500 περίπου νεογνά που γεννιούνται στο Νοσοκομείο το χρόνο . Η συγκεκριμένη μονάδα έχει βρεθεί τις τελευταίες μέρες σε πλήρη αδυναμία κάλυψης των εφημεριών από τους 3 εναπομείναντες ειδικευμένους γιατρούς, κινδυνεύοντας με άμεση αναστολή της λειτουργίας της.
– Το Νοσοκομείο διαθέτει μόλις 11 τραυματιοφορείς, αριθμός τραγικά ανεπαρκής για ένα νοσοκομείο αυτής της δυναμικότητας, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διακίνηση των ασθενών , η διενέργεια των απαραίτητων εργαστηριακών εξετάσεων και η ταχύτερη δυνατή διεκπεραίωση των περιστατικών εφημερίας.
– Από τις, συνολικά, 14 αίθουσες χειρουργείων λειτουργούν οι 6, λόγω έλλειψης νοσηλευτών και αναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής για τακτικά χειρουργεία να μεγαλώνουν ή να αναβάλλονται προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις.
– Τα παραπάνω προβλήματα προκαλούν μεγάλη δυσλειτουργία στο «Αττικόν» , εξουθενώνουν σωματικά και ψυχικά το ήδη εξαθλιωμένο μισθολογικά προσωπικό , επιδεινώνουν την αθλιότητα των ράντζων , υπονομεύουν δραματικά την αξιόπιστη και αξιοπρεπή φροντίδα των ασθενών και δημιουργούν καθημερινά εστίες έντασης και διαπληκτισμών στο χώρο των ΤΕΠ , που , όπως αποδείχθηκε πρόσφατα , μπορούν να οδηγήσουν και στη βιαιοπραγία κατά των εφημερευόντων γιατρών.
Επειδή, το Νοσοκομείο «Αττικόν» , που αποτελούσε για χρόνια «κόσμημα» του ΕΣΥ , βρίσκεται σε τροχιά «λειτουργικής κατάρρευσης»
Επειδή, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη στήριξης των δημόσιων νοσοκομείων με ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές και πόρους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη προσέλευση ασθενών στο ΕΣΥ.
Ερωτάται ο κ. υπουργός :
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα, προκειμένου το Νοσοκομείο «Αττικόν» να ενισχυθεί με το απαραίτητο ιατρικό-νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια και ποιότητα στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού της Δυτικής Αττικής;
2. Προτίθεται να ενισχύσει ειδικά την Εντατική Μονάδα Νεογνών με το αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία της ιατρικό προσωπικό ;
3. Ποιός είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου και του ΕΚΕΠΥ για το πρόβλημα των ράντζων στην εφημερία του «ΑΤΤΙΚΟΝ» και την ανάγκη συν-εφημέρευσης και άλλων όμορων νοσοκομείων ;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ανδρέας Ξανθός
Νίκος Μιχαλάκης
Βασίλης Κυριακάκης