Ο υπουργός Υγείας άνοιξε τη συζήτηση για το ενδεχόµενο να µπορούν να ιδιωτεύουν και οι δηµόσιοι γιατροί
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ
Στο µεταξύ, σχετική τροπολογία, που προστέθηκε στο νοµοσχέδιο για τις µεταµοσχεύσεις, ανοίγει την πόρτα του ιδιωτικού ιατρείου σε όλους τους πανεπιστηµιακούς γιατρούς της χώρας.
Υπενθυµίζεται ότι το συγκεκριµένο προνόµιο απολάµβαναν µόνον οι συνάδελφοί τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, µε αποτέλεσµα να αποτελεί πάγιο αίτηµα και των υπολοίπων. Προϋπόθεση ωστόσο, σύµφωνα µε τα όσα αναφέρονται στην τροπολογία, είναι να συµµετέχουν οι πανεπιστηµιακοί στα ολοήµερα νοσοκοµεία «τουλάχιστον δύο ηµέρες την εβδοµάδα». Αυτό ήταν άλλωστε και το στοίχηµα της ηγεσίας του υπουργείου, καθώς κρίνουν ότι οι πανεπιστηµιακοί γιατροί θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τους ασθενείς που θα επιλέξουν τα δηµόσια νοσοκοµεία για εξετάσεις και επεµβάσεις, µειώνοντας έτσι την πίτα του ιδιωτικού τοµέα.
Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, αρκείνα σηµειωθεί µεταβολή της σχέσης ιδιωτικού και δηµόσιου τοµέα κατά 2% ώστε να σε µία πενταετία ο τζίρος του ΕΣΥ από την ολοήµερη λειτουργία του να αγγίξει το ένα δισ.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Ανδρέας Λοβέρδος έθεσε ζήτηµα εφαρµογής αντίστοιχου µέτρου και για τους γιατρούς του ΕΣΥ.
«Αυτό γεννάει ένα θέµα το οποίο είµαι πολύ πρόθυµος να κουβεντιάσω – δηλαδή το θέµα της παροχής δυνατότητας άσκησης ελεύθερου επαγγέλµατος και από τους γιατρούς του ΕΣΥ» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δέχοµαι σκέψεις και προτάσεις. Γιατί και οι γιατροί του ΕΣΥ να µην µπορούν να κάνουν το ίδιο;».
«Σας λέω ότι εδώ είµαι, το βλέπω κι αυτό εάν το βλέπει και η εθνική αντιπροσωπεία», συµπλήρωσε διευκρινίζοντας ότι αν οι βουλευτές, συµπεριλαµβανοµένων αυτών της συµπολίτευσης, δεν το θέλουν «πώς θα το προτείνω;».
Αµεσες ήταν οι αντιδράσεις βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίθετα θετική ήταν η αντίδραση της Ν.∆. µε τον πρώην υφυπουργό Υγείας Θανάση Γιαννόπουλο να κάνει λόγο για «µονολιθικότητα στο ΕΣΥ».
Σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου, η πρόταση αυτή δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, δεδοµένου πως εξετάζεται από στελέχη το σενάριο να δοθεί σε ορισµένο αριθµό συντονιστών διευθυντών ακαδηµαϊκός τίτλος. Υπολογίζεται πως περίπου 400 συντονιστές διευθυντές έχουν διδακτορική διατριβή εκ των οποίων οι 200 πληρούν τα προσόντα αναπληρωτή καθηγητή. Εάν η ρύθµιση αυτή γίνει δεκτή, τότε οι συγκεκριµένοι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις διδακτορικές διατριβές των ειδικευοµένων και να εκπαιδεύουν φοιτητές στις κλινικές τους.
SOS για το «Ερρίκος Ντυνάν»
Αρνητική ήταν η γνωµοδότηση του νοµικού Συµβουλίου του Κράτους για τη σύµπραξη µεταξύ του «Ερρίκος ντυνάν» και του Ιατρικού Κέντρου για τη λειτουργία του Μαιευτηρίου «Γαία». Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός υγείας, παραδεχόµενος ότι η απόφαση αυτή θα µειώσει τις ετήσιες αποδοχές του νοσοκοµείου κατά 1,5 εκατ. ευρώ. ∆ήλωσε όµως ότι το υπουργείο υγείας δεν µπορεί να µην αποδεχθεί την επίµαχη γνωµοδότηση. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τη βιωσιµότητα του θεραπευτηρίου, υπογραµµίζοντας ότι «εάν δεν βοηθηθεί από το ∆ηµόσιο το “Ερρίκος ντυνάν” κλείνει», µε αποτέλεσµα να µείνουν χωρίς δουλειά 1.000 εργαζόµενοι. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «φυσικά δεν έχουµε χρήµατα να δώσουµε.
Αρα υπάρχει πρόβληµα», για να αναρωτηθεί: «Είναι λύση νοµοθετική να επιτρέψουµε την πώλησή του;
Είναι λύση; Προβληµατιζόµαστε.
Είναι λύση να αγοράζει το ΕΣΥ το νοσοκοµείο αυτό; Με τι λεφτά;
Ποια λύση υπάρχει;»