Ολίγιστοι και ανεπαρκέστατοι..

Το Σάββατο ο ΠΙΣ είχε συγκαλέσει την Ολομέλεια των Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων, στην οποία είχε προσκληθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ενημερώσει για τις σχεδιαζόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ο κ. Πλεύρης και η υφυπουργός Ψυχικής Υγείας κ. Ράπτη. Η κ. Γκάγκα δεν προσήλθε.

Ο υπουργός για πολλοστή δήλωσε φορά βιαστικός και διατεθειμένος να μιλήσει για 20 λεπτά και να φύγει, προκαλώντας τις αντιδράσεις μελών του ΔΣ που χαρακτήρισαν τη συμπεριφορά του υποτιμητική για την ιατρική κοινότητα. Αναγκάστηκε τελικά να παραμείνει και ν΄ ακούσει τρείς τοποθετήσεις.

Ο κ. Πλεύρης δήλωσε πως οι νομοθετικές ρυθμίσεις θα κινηθούν σε τρείς άξονες και το σχέδιο νόμου θα παρουσιαστεί στο υπουργικό Συμβούλιο στις 9 Μαρτίου. Οι θεματικές ενότητες του σχεδίου νόμου είναι:

-ΕΟΠΥΥ

-Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

-ΕΣΥ

Ήταν πολύ συνοπτικός στην ανάλυση των θεμάτων και σε ορισμένα ζητήματα διφορούμενος.

Πέραν αυτών που είχε αναφέρει στις συνεντεύξεις του (κλικ εδώ) και στη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ (κλικ εδώ) επέμεινε στα εξής:

Για τον ΕΟΠΥΥ θα εφαρμοσθούν τα αποκαλούμενα «ποιοτικά κριτήρια», τουτέστιν κόφτες, οι οποίοι θα οδηγήσουν τα μικρά εργαστήρια εκτός συμβάσεων. Για τους ιδιώτες γιατρούς που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ δήλωσε πως θα επιλεγεί αμοιβή per capita, ενώ για τις δομές της ΠΦΥ θα επιδιώξουν ενοποίηση δομών, τεχνογνωσία αποκτηθείσα επί εποχής Αδώνιδος στο υπουργείο Υγείας.

Τέλος, στις προαναγγελθείσες αλλαγές στο ΕΣΥ εμφανίστηκε διστακτικός, αφού απευθύνονταν σε ακροατήριο αποτελούμενο κυρίως από ιδιώτες που θα θιγούν σοβαρά από την άρση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και τα απογευματινά χειρουργεία. Επρόκειτο επιπλέον για ακροατήριο προσκείμενο στην κυβερνώσα παράταξη, η οποία έχει θορυβηθεί από τυχόν απροσδόκητες αντιδράσεις στην κοινωνία υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο εκπρόσωπος του ΜΕΤΩΠΟΥ, τόνισε στον υπουργό ότι η κοινωνία κατάφερε να επιβιώσει από την καταιγίδα της πανδημίας χάρις στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο η κυβέρνηση αντί να στηρίξει, επιδιώκει να υπονομεύσει. Το δέον γενέσθαι είναι γνωστό: αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίου στο ΕΣΥ, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, διατήρηση της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης, δημιουργία δομών ΠΦΥ σε όλη τη χώρα και χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η υπόλοιπη σύνοδος προέδρων, αντί να συζητήσει όσα σοβαρά επέρχονται, αναλώθηκε σε αντεγκλήσεις ανάμεσα στις δύο πτέρυγες της διασπασμένης παράταξης Εξαδάκτυλου, ο οποίος μάλιστα ζήτησε από τη σύνοδο να λήξει νωρίς, προκειμένου να συσκεφθεί η «μεγάλη οικογένεια» του, συναντώντας θυελλώδεις αντιδράσεις από προέδρους απομακρυσμένων Ιατρικών Συλλόγων στους οποίους δεν είχε δοθεί ο λόγος.

Ολίγιστοι και ανεπαρκέστατοι..