Ολοήμερα 25 νοσοκομεία

Από την ερχόμενη Τετάρτη θα εξυπηρετούν τους πολίτες έως και τις 10 μ.μ.

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Σε 25 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη Τετάρτη η πιλοτική εφαρμογή της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων. Mε το νέο σύστημα, ο ασφαλισμένος θα μπορεί, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, να επισκέπτεται τα νοσοκομεία και πέραν του πρωινού τους ωραρίου και να πραγματοποιεί τις εργαστηριακές, διαγνωστικές και απεικονιστικές εξετάσεις που έχει γράψει ο γιατρός με την κάλυψη του ασφαλιστικού του ταμείου. Για τις ανάγκες της ολοήμερης λειτουργίας, τα τμήματα των νοσοκομείων που συμμετέχουν –προϋπόθεση είναι να μην εφημερεύουν– θα εξυπηρετούν τους πολίτες από τις 2.30 μ.μ. έως και τις 10 μ.μ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα κλείνουν ραντεβού για τις εξετάσεις τους τηλεφωνικά, καλώντας στο νοσοκομείο που θα επιλέξουν, όπως ισχύει και σήμερα για τα ραντεβού στα απογευματινά ιατρεία. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καθοριστεί από το υπουργείο Υγείας τηλεφωνικό κέντρο που συντονίζει κεντρικά τα ραντεβού. Εάν η παραπομπή για εξέταση γίνεται από γιατρό των απογευματινών ιατρείων τότε το ραντεβού θα ρυθμίζεται αυτόματα από τις διοικητικές υπηρεσίες που υποστηρίζουν την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου.

Προς το παρόν, ευνοημένοι θα είναι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, οι οποίοι θα κάνουν τις εξετάσεις κατόπιν παραπομπής, δωρεάν με την επίδειξη του βιβλιαρίου και χωρίς να χρειάζεται έλεγχος από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του ταμείου. Ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με το υπουργείο Υγείας, (εξασφαλίζοντας έκπτωση 20% για τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε σχέση με τα τιμολόγια του ιδιωτικού τομέα), ενώ αντίστοιχες συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν και με τους υπόλοιπους μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Στο σύστημα της ολοήμερης λειτουργίας εντάσσονται και τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων. Η αμοιβή για την επίσκεψη διαμορφώνεται ως εξής: 90 ευρώ η επίσκεψη σε καθηγητή, 75 ευρώ σε αναπληρωτή καθηγητή, 60 ευρώ σε επίκουρο καθηγητή και 45 ευρώ σε λέκτορα. Για τους γιατρούς του ΕΣΥ ορίζεται στα 80 ευρώ η επίσκεψη σε συντονιστή διευθυντή, 75 ευρώ σε διευθυντή, 60 ευρώ σε επιμελητή Α΄, 45 ευρώ σε επιμελητή Β΄ και 30 ευρώ σε επιμελητή Γ΄. Η αμοιβή για την ιατρική επίσκεψη θα καλύπτεται εν μέρει από το ασφαλιστικό ταμείο. Οπως διευκρίνισε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ, κ. Κυριάκος Σουλιώτης, για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου θα ισχύσει «έκπτωση» από τα συγκεκριμένα ποσά ύψους 20 ευρώ που είναι και η αποζημίωση των συμβεβλημένων με το ταμείο γιατρών.

Κέρδη ετησίως

Οπως επεσήμανε στην «Κ» ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, «το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύεται με την αξιοποίηση του προσωπικού και της βιοϊατρικής τεχνολογίας των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που διαθέτει και που έχει πληρώσει ο Ελληνας πολίτης. Τα έσοδα θα επενδυθούν ξανά στο ΕΣΥ, είτε ως αμοιβή των εργαζομένων είτε ως ανανέωση του εξοπλισμού». Η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων εκτιμάται ότι θα αποδώσει στα ταμεία τους 80.000.000 ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα καθαρά κέρδη θα είναι 20.000.000 ευρώ.

Την άποψη ότι το σύστημα ολοήμερης λειτουργίας δεν «θα περπατήσει» πέραν ελαχίστων νοσοκομείων, εκφράζει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Δημήτρης Βαρνάβας. Οπως επισημαίνει,, ειδικά στα επαρχιακά νοσοκομεία η ολοήμερη λειτουργία δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί λόγω των ελλείψεως προσωπικού.