Η υπουργός παρουσίασε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι τα έσοδα από τις επισκέψεις των πολιτών στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων είναι σημαντικά. Σύμφωνα με αυτά, το 2009 οι επισκέψεις στις μονάδες Υγείας του ΕΣΥ (νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας) ανήλθαν σε 18 εκατομμύρια. Οι επισκέψεις στα νοσοκομεία ήταν 12,5 εκατ. και οι υπόλοιπες σε Κέντρα Υγείας. Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία, 12 εκατ. επισκέψεις έγιναν κατά την τακτική πρωινή λειτουργίας τους και 500.000 κατά την απογευματινή. Τα έσοδα από την απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων το έτος που πέρασε, ανήλθαν σε 40 εκατ. ευρώ, ενώ από την πρωινή λειτουργία 20 εκατ. ευρώ. Επίσης το 2009 «έφυγε» 1,5 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τα διαγνωστικά κέντρα.
Η υπουργός προέβλεψε ότι «μέσα στο επόμενο εξάμηνο από την εφαρμογή του νέου ολοκληρωμένου θεσμού θα μπορούμε να έχουμε διπλασιασμό, ακόμη και τριπλασιασμό των εσόδων». Στο πρόγραμμα της ολοήμερης λειτουργίας θα ενταχθούν, σε πρώτη φάση, περίπου 20 νοσοκομεία. Σταδιακά θα ενταχθούν και τα υπόλοιπα.
Το νομοσχέδιο δίνει ακόμη τη δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να συνάπτουν συμβάσεις με ασφαλιστικούς οργανισμούς και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας. Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έχουν και οι πολίτες που επισκέπτονται απογευματινό ιατρείο ποσοστό συμμετοχής.
Στο σχέδιο συμπεριλαμβάνεται διάταξη που ρυθμίζει τον τρόπο αμοιβής των γιατρών οι οποίοι εφημερεύουν. Συγκεκριμένα θεσπίζεται μηνιαία αποζημίωση για κάθε γιατρό, για έναν σταθερά προβλεπόμενο αριθμό υποχρεωτικών εφημεριών ανά μήνα. Η πραγματοποίηση επιπλέον εφημεριών είναι δυνατή, εφόσον διαπιστώνεται επιτακτική ανάγκη. Ωστόσο στην περίπτωση αυτή η αμοιβή των γιατρών καλύπτεται από τα έσοδα των νοσοκομείων.
Επίσης δίνονται κίνητρα για τον διορισμό μόνιμων γιατρών ΕΣΥ σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές (προκήρυξη θέσεων σε ανώτερη βαθμίδα ύστερα από δύο άγονες προκηρύξεις, προσαύξηση μισθού κατά 10%, μοριοδότηση για κατάληψη νέας θέσης του γιατρού ύστερα από 5ετή παραμονή) και προβλέπεται η δυνατότητα κάλυψης αναγκών σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές από στρατιωτικούς γιατρούς και γιατρούς του ΙΚΑ.
Η υπουργός ξεκαθάρισε, τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση το μάνατζμεντ των νοσοκομείων σε ιδιώτες.