h6 align=”justify”>Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγελία Τζαμπάζη, μεταξύ άλλων τόνισε:
Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τα επιτεύγματα και τις εξελίξεις στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών αλλά και τις διεκδικήσεις μας που δεν σταματούν και δεν πρέπει να σταματούν όσο υπάρχουν ακόμη ανισότητες και διακρίσεις γενικά αλλά και ιδιαίτερα σε σχέση με την αναπηρία στις κοινωνίες που ζούμε. Αυτές τις διεκδικήσεις στήριξε και στηρίζει με πολιτικές και πρακτικές το ΠΑΣΟΚ με στόχο τη διαμόρφωση των όρων ύπαρξης μιας Ευρώπης με ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά.
Η καταπολέμηση των διακρίσεων αποτελεί σημαντική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η ύπαρξη της βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών καθώς και του κράτους δικαίου. Κατά συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την καταπολέμηση όλων των διακρίσεων. Το άρθρο 13 της συνθήκης ΕΚ, που θεσπίστηκε με τη συνθήκη του ¶μστερνταμ, παρέχει ειδικές εξουσίες στην Κοινότητα για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, βασική φιλοσοφία όσον αφορά τα ζητήματα της αναπηρίας είναι αυτή που περιγράφεται με τον όρο «mainstreaming», δηλαδή μια πολιτική που διαχέει το ζήτημα της αναπηρίας σε όλα τα επιμέρους θέματα και εκεί το αντιμετωπίζει σαν μέρος ενός οργανικού συνόλου.
Το πολιτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζεται στη συνολική κοινοτική προσέγγιση που συνοψίζεται στη δέσμευση την οποία ανέλαβε υπέρ των Ευρωπαίων πολιτών με αναπηρία και συνοδεύεται από μια προσέγγιση της αναπηρίας που δεν έγκειται στην παθητική αρωγή αλλά στην ενσωμάτωση και την ενεργό συμμετοχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Η κοινοτική δράση εστιάζεται κυρίως στην αναγνώριση και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Μάιο του 2000 με τίτλο» Για μια Ευρώπη χωρίς φραγμούς για τα «άτομα με αναπηρία», πρέπει να εξαλειφθούν τα περιβαλλοντικά, τεχνικά και νομικά κωλύματα που εμποδίζουν την αποτελεσματική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην οικονομία και την κοινωνία της γνώσης. Η πρόσβαση στην απασχόληση αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για την ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία, η οποία διευκολύνεται χάρη στα κυριότερα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, την κοινοτική πρωτοβουλία EQUAL και την ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση. Επιπλέον, ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων κοινωνικής προστασίας αναμένεται ότι θα καταστήσει εφικτή την ευχερέστερη μετάβαση από την εξάρτηση από τις παθητικές παροχές κοινωνικής πρόνοιας στα κίνητρα με τη μορφή παροχών που συνδέονται με την εργασία. Τέλος, η καταπολέμηση της περιθωριοποίησης των ατόμων με αναπηρία επιτυγχάνεται με την ευρωπαϊκή διαδικασία κοινωνικής ενσωμάτωσης και τα εθνικά σχέδια δράσης που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη.
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ συμβάλαμε καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός συνολικού νομοθετικού πλαισίου για την Αναπηρία .
Πέρα από την αναγνώριση αυτής της προσπάθειας θα πρέπει και να εκμεταλλευτούμε αυτό το θεσμικό πλαίσιο που έδωσε το ΠΑΣΟΚ και να το απλώσουμε στην ελληνική περιφέρεια για να μπορέσουν να το αξιοποιήσουν όλοι όσοι το έχουν ανάγκη, άτομα με αναπηρία, οι συγγενείς τους, φορείς και υπηρεσίες, ΜΚΟ και εθελοντές και κάθε ενεργός πολίτης που θέλει να βοηθήσει τον αγώνα για ισότιμη μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία. Η βασική αφετηρία δράσης μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η διαμόρφωση των απαραίτητων προϋποθέσεων και συνθηκών για την πρόληψη και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και τη δημιουργία ίσων ευκαιριών για τα ¶τομα με Αναπηρία μέσα από τη διάχυση της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις δράσεις και τις εκθέσεις που ψηφίζονται.
Με την παρουσία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέβαλα στη διαμόρφωση ορισμένων σημαντικών πρωτοβουλιών με τη μορφή Παρεμβάσεων, Ερωτήσεων και Τροπολογιών
Εκτός από τις παλιότερες πρωτοβουλίες, ψηφίσματα ,οδηγίες και δράσεις τα διαθέσιμα σήμερα εργαλεία για το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής και κατά συνέπεια και της ελληνικής πραγματικότητας είναι κυρίως:
-
Το Ευρωπαϊκό Έτος Ίσων Ευκαιριών για όλους (2007)
-
Ίσες ευκαιρίες για τα άτομα με αναπηρία: ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης (2004-2010)
-
Κατάσταση των ΑμεΑ στη διευρυμένη Ευρώπη Ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης 2006-2007 (2006/2105).
-
Το κοινοτικό πρόγραμμα PROGRESS – Απασχόληση και κοινωνική αλληλεγγύη