Ομιλία Γιώργου Φλωρίδη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου υγείας στην Ολομέλεια

/strong>

 

 

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΠΑΣΟΚ είναι υπερήφανο, γιατί θεμελίωσε και ανέπτυξε στη χώρα μας το Εθνικό Σύστημα Υγείας εκ του μηδενός. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ είναι υπερήφανο, γιατί ψήφισε και έθεσε σε λειτουργία το νόμο ο οποίος προβλέπει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις στο δημόσιο. Γι’ αυτό, από την πρώτη στιγμή, απευθυνθήκαμε στην Κυβέρνηση και είπαμε να αφήσει τις υπεκφυγές και να συνεννοηθεί με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών, έτσι ώστε να παρακαμφθούν οι δυσκολίες που προέκυπταν από την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με Προεδρικό Διάταγμα το 2005.

Η Κυβέρνηση κατέληξε, δια του Υπουργού Υγείας, να υπογράψει μία σύμβαση με την ΟΕΝΓΕ, η οποία με τυμπανοκρουσίες παρουσιάστηκε την 1

η

Δεκεμβρίου 2008. Και -ω, του θαύματος!- λίγο καιρό μετά, η Κυβέρνηση πήρε μία νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία ανέτρεπε μονομερώς αυτή τη σύμβαση. Και έτσι έχουμε την εξής αλληλουχία των γεγονότων. Η Κυβέρνηση υπογράφει μία σύμβαση και στη συνέχεια, η ίδια Κυβέρνηση, με τον ίδιο Υπουργό, φέρνει ένα νομοσχέδιο στη Βουλή που δεν έχει καμιά σχέση με τη σύμβαση και στη συνέχεια, η Επιτροπή της Βουλής επεξεργάζεται ένα νομοσχέδιο το οποίο το τροποποιεί και αυτό και στη συνέχεια, έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής ένα άλλο νομοσχέδιο που δεν έχει σχέση με αυτό που τροποποιήθηκε από την πλειοψηφία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Αν αυτός δεν είναι ο ορισμός της προχειρότητας, της ανευθυνότητας και της αναξιοπιστίας, τότε άραγε ποιος είναι; Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση έχει πρόβλημα ενδοσυνεννόησης, έχει πρόβλημα κατανόησης των προβλημάτων και έχει σοβαρή αδυναμία να αντιμετωπίσει με την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα που πρέπει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Με όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα διαδοχικά βήματα, εδώ δεν έχουμε απλώς την παρέλαση του βασιλιά που είναι γυμνός, έχουμε την παρέλαση του βασιλιά καρνάβαλου και μάλιστα πριν από τις απόκριες!  Εδώ έχει ευτελιστεί παντελώς η οποιαδήποτε έννοια της συλλογικής διαπραγμάτευσης και της συλλογικής σύμβασης και ταυτόχρονα έχουμε μια διαρκή υποβάθμιση του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Απευθυνόμενος στους αξιόλογους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας και ενθυμούμενος, περί το τέλος των συνεδριάσεων της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων που επεξεργαζόταν το νομοσχέδιο, πόσο ευχαρίστησαν τον Υπουργό για τις βελτιώσεις ή τροποποιήσεις που επέφερε στο νομοσχέδιο με τις δικές τους παρατηρήσεις, θα ήθελα να τους πω το εξής:

Αυτές οι παρατηρήσεις και οι τροποποιήσεις που επέφερε ο Υπουργός στο νομοσχέδιο στην Επιτροπή και για τις οποίες τον ευχαρίστησαν, δεν υπάρχουν σε αυτό το νομοσχέδιο που έχουμε σήμερα στα χέρια μας. Εγώ δεν λέω αν ήταν καλές ή κακές. Κακές ήταν και εκείνες. Όμως μπορείτε να μας πείτε, όταν μιλήσετε, αν ισχύουν οι ευχαριστίες σας προς τον Υπουργό για τις τροποποιήσεις που έκανε και δεν υπάρχουν σε αυτό το νομοσχέδιο;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό το σύστημα στηρίχθηκε κυρίως σε έναν εκπληκτικό και τιτάνιο αγώνα που έκαναν οι γιατροί και οι νοσηλευτές –όλοι οι εργαζόμενοι, αλλά οπωσδήποτε οι γιατροί- όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχει το σύστημα. Ξεπέρασαν πολλές φορές τον εαυτό τους. Ξεπερνούν τα όριά τους. Ξεπερνούν την κόκκινη γραμμή. Και το σύστημα αν συνεχίζει να λειτουργεί, λειτουργεί χάρη σε αυτούς.

Επομένως, η ελληνική πολιτεία τους οφείλει τιμή. Και αν θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι και να μην τους μεταχειριζόμαστε ως ιθαγενείς, όπως κάνει η Κυβέρνηση, με καθρεφτάκια και χάντρες, θα πρέπει τώρα να πούμε, να αποφασίσουμε και να νομοθετήσουμε σήμερα, κύριε Υπουργέ, και όχι σε δυο –ή δεν ξέρω σε πόσα- χρόνια και μέσα από ποιες διαδικασίες την αποδέσμευση του μισθού από το βαθμό.

 Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που χρόνια υπηρετούν το σύστημα θα μπορέσουν τώρα και όχι αύριο, σήμερα και όχι κάποτε, εφόσον έχουν συμπληρώσει τα χρόνια, να πάρουν τις αποδοχές σήμερα της ανώτατης βαθμίδας και στη συνέχεια όσοι θα βγουν σε σύνταξη τώρα ή αργότερα, να βγουν με υπολογισμό της σύνταξης πάνω στο μισθό της ανώτερης βαθμίδας.

Αυτές είναι καθαρές λύσεις, όπως επίσης καθαρή λύση, κύριε Υπουργέ, είναι να σεβαστείτε την υπογραφή σας και να δώσετε στους γιατρούς τις αυξήσεις που υπογράψατε την 1

η

Δεκεμβρίου 2008 –ούτε ευρώ παρακάτω!- όχι αυτές τις δολιχοδρομίες, οι οποίες ευτελίζουν όχι απλώς την κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά και την κυβερνητική διαδικασία.

Δεν είναι καλή η εικόνα ενός Υπουργού, ο οποίος προσέρχεται επαίτης στον άλλον Υπουργό Οικονομίας, για να του ζητήσει κάποιες μικροβελτιώσεις. Δεν σας χωρίζουν –είναι αλήθεια- μεγάλες αποστάσεις απ’ αυτά, τα οποία υπογράψατε. Δώστε τα, λοιπόν, όλα για να τελειώνουμε.

Σπεύδω να ξεκαθαρίσω το εξής: Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει σε ένα πολυδιευθυντικό σύστημα, το οποίο είναι διαρκώς ανοιχτό, κατοχυρώνει δηλαδή ανοιχτές διαδικασίες, ένα σύστημα που είναι διαρκώς αξιολογούμενο, ένα σύστημα που ανανεώνεται διαρκώς, ένα σύστημα που είναι διαφανές, ένα σύστημα που ενσωματώνει συνεχώς την επιστημονική γνώση και την εμπειρία, ένα σύστημα που  κατοχυρώνει στο εσωτερικό του τις δημοκρατικές διαδικασίες, ένα σύστημα πολυδιευθυντικό που ξέρει να αμείβει αυτούς που προσπαθούν και επιφέρουν όφελος υπέρ του ελληνικού λαού.

Με βάση αυτές τις αρχές και τις αξίες πιστεύει το ΠΑΣΟΚ στο πολυδιευθυντικό σύστημα. Δείτε και κάντε τις συγκρίσεις με τις δικές σας προτάσεις στο υπάρχον νομοσχέδιο.

Όμως εδώ υπάρχει μια διαρκής και απίστευτη προχειρότητα και σε άλλα ζητήματα. Κύριε Υπουργέ, ξέρετε άραγε ότι στα πολύ σπουδαία Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της ελληνικής περιφέρειας, τα οποία εξυπηρετούν έξι εκατομμύρια Έλληνες, όλοι οι πανεπιστημιακοί γιατροί εφημερεύουν; Το ξέρετε αυτό;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Όχι όλοι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ:  Λαμβάνετε μέριμνα γι’ αυτούς; Ξέρετε ότι έχουν ανακοινώσει όλοι οι πανεπιστημιακοί γιατροί της περιφέρειας ότι επειδή δεν λαμβάνετε καμία μέριμνα γι’ αυτούς, θα εφαρμόσουν κι αυτοί το ωράριο της Οδηγίας και σε λίγο η χώρα θα μείνει χωρίς περιφερειακά πανεπιστημιακά νοσοκομεία; Ξέρετε ότι θα εφαρμόσουν τις σαράντα οκτώ και τις πενήντα έξι ώρες; Σας το λέω για να σας δείξω με πόση προχειρότητα αντιμετωπίζετε τα ζητήματα της υγείας του ελληνικού λαού. Έχετε ξεχάσει τα κρισιμότερα νοσοκομεία της χώρας.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Θα τελειώσω αμέσως, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ για την ανοχή σας.

Δεύτερον, αναγγείλατε μία μεγάλη τομή για τις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού και κάνατε μία διαδικασία την οποία ονομάζετε «κατ’ εξαίρεση» στις  προσλήψεις. Σας είχαμε προειδοποιήσει στην Επιτροπή ότι αυτή η ρύθμιση είναι προφανώς αντισυνταγματική. Και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις, ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής χθες, την οποία θα καταθέσω   –την έχετε, αλλά δεν μας τη μοιράσατε- με την οποία λέει ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου που συζητούμε, είναι ευθέως αντισυνταγματικές και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι περίφημες διατάξεις της τομής των προσλήψεων είναι ευθέως αντισυνταγματικές. Και ταυτόχρονα, ξεσκεπάζει όλη αυτή την κυβερνητική υποκρισία όλα αυτά τα χρόνια και την προπαγάνδα.

Στην τελευταία παράγραφο, κυρίες και κύριοι, της επιστολής του, ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ λέει: «Θα θέλαμε να σας επαναλάβουμε ότι το ΑΣΕΠ, εφόσον του δοθεί ο πίνακας των θέσεων και του ζητηθεί να αναλάβει μόνο του και με ενιαία προκήρυξη την πλήρωση θέσεων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, είναι σε θέση να ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτή σε λιγότερο από έξι μήνες».

Κι εσείς εδώ που νομοθετείτε λέτε για την ταχύτητα ότι σε έξι μήνες, αφού ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα βγάλετε απόφαση που θα καθορίζετε τις διαδικασίες προσλήψεων.

Υπενθυμίζω, κύριε Υπουργέ, ότι αν εφαρμόζατε αυτά που σας λέει το ΑΣΕΠ, στα πέντε χρόνια που κυβερνάτε θα είχατε κάνει δέκα διαγωνισμούς. Έναν κάθε εξάμηνο σας λέει. Αλλά τι σας λέει εδώ; Σας λέει ότι κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους, γιατί στην πραγματικότητα δεν βάλατε ποτέ χρήματα στον Προϋπολογισμό για να γίνουν οι προσλήψεις και δεν πήρε ποτέ εντολή το ΑΣΕΠ να κάνει γενικευμένους διαγωνισμούς για να καλύψει τα κενά στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Τελειώνω με το εξής. Μετά την ψήφιση αυτού του περίφημου νομοσχεδίου που θα γίνει από την πλειοψηφία της Βουλής, αν μέχρι το τέλος δεν έχουμε και άλλα παρατράγουδα από την πλειοψηφία, τα νοσοκομεία, δυστυχώς γι’ αυτούς που εργάζονται σε αυτά, για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, δυστυχώς για τον ελληνικό λαό, θα συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία. Γιατί; Γιατί θα συνεχίζουν να μην έχουν νοσηλευτικό προσωπικό, θα συνεχίζουν να μην έχουν τους γιατρούς που πρέπει, θα συνεχίζουν να μην έχουν την τεχνολογία την οποία διαθέτετε προς τον ιδιωτικό τομέα αφειδώς και θα συνεχίζουν να στερούνται τα στοιχειώδη υλικά, βαμβάκια, γάζες, γάντια, καθετήρες, ακόμα και τσιρότα. Αυτή είναι η θλιβερή κατάσταση που ταπεινώνει και τους εργαζόμενους, αλλά και τους νοσηλευόμενους.

Με αυτή την έννοια, λοιπόν, όχι μόνο για τομή και μεταρρύθμιση δεν πρόκειται, αλλά πρόκειται στην πραγματικότητα για μία αγοραία αντίληψη του τι σημαίνει να αντιμετωπίζεις με σοβαρό τρόπο τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο ποτέ δεν πιστέψατε, πάντα το υπονομεύσατε όποτε κυβερνάτε και έρχεται το ΠΑΣΟΚ, όπως θα έρθει και τώρα, να ξαναμαζέψει τα σπασμένα. Αλλά δεν μας φοβίζει αυτό, γιατί εμείς πιστεύουμε στο Σύστημα και είναι προφανές ότι με τη βοήθεια και των εργαζομένων και του λαού, θα το ανορθώσουμε εκεί που πρέπει.

Σας ευχαριστώ.

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): ……………..

…………

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ:  Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Υπουργός με «τίμησε» με διάφορα κοσμητικά επίθετα. Τα αντιπαρέρχομαι. Θεωρώ όμως απαράδεκτο μέσα στη σύγχυση και τον εκνευρισμό του να προσπαθεί να διαστρεβλώσει τόσο βάναυσα μια συγκεκριμένη φράση.

Κύριε Υπουργέ, εγώ δεν αποκάλεσα τους γιατρούς «ιθαγενείς». Είπα ότι εσείς τους συμπεριφέρεστε ως τέτοιους και αυτό τους προσβάλλει.

Και για να κλείσω:

Η Βουλή και ειδικά η Ολομέλεια κύριε Υπουργέ, την οποία σπανίως τιμάτε με την παρουσία σας, είναι δύσκολη υπόθεση πρέπει να σας πω. Και σίγουρα δεν είναι σαλόνι στο Κολωνάκι για απογευματινό τσάι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): ……………..

…………

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Είναι άλλο πράγμα η Βουλή. Η Βουλή έχει δυσκολίες κύριε Υπουργέ. Και αυτό οφείλετε σιγά-σιγά να το καταλάβετε, ενόψει μάλιστα και αυτών των φιλοδοξιών που ξεδιπλώνετε.

……………..