«Ουσιαστικά, κάνουνε δουλειά μόνιμου προσωπικού. Φοβούνται όμως και να μιλήσουν και προσδοκούν ότι εάν περάσουν δυο ή τρεις θητείες ως συμβασιούχοι μπορεί και να γίνουν μόνιμοι στο νοσοκομείο», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ηλίας Σιώρας.
Αυτό το καθεστώς ομηρείας βιώνουν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες: νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, πυροσβέστες, εργαζόμενοι σε αρχαιολογικούς χώρους και σε ανασκαφές του υπουργείου Πολιτισμού, ωρομίσθιοι καθηγητές αλλά και καθαρίστριες στις εφορίες είναι ορισμένες από τις κατηγορίες των ομήρων.
Τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες προσωρινών εργαζομένων υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, όπως περιγράφει ο κ. Σιώρας: οι επικουρικοί, που υπογράφουν ετήσιες συμβάσεις, οι οκταμηνίτες εποχικοί, οι απασχολούμενοι μέσω προγραμμάτων Stage, αλλά και η κατηγορία των εποχικών που προσλαμβάνονται αποκλειστικά στις ΜΕΘ.
Έτσι, την ώρα που το υπουργείο Υγείας εξαγγέλλει την πρόσληψη 5.500 μόνιμων νοσηλευτών και άλλων 2.000 γιατρών, το τακτικό προσωπικό των νοσοκομείων τείνει να αποτελέσει σήμερα είδος προς εξαφάνιση. Το «κόλπο» περιγράφει το μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ Τάσος Αντωνόπουλος: Από το 2004 έχουν τοποθετηθεί με διάφορα προγράμματα Stage 9.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι έρχονται και φεύγουν κάθε τόσο. Παράλληλα, δουλεύουν και 1.500 επικουρικοί νοσηλευτές με ετήσια σύμβαση, που ανεβάζουν το μη μόνιμο προσωπικό συνολικά σε 10.500 τα τελευταία χρόνια. Αντιθέτως, στη διάρκεια της τετραετίας 2004- 2008 προσλήφθηκαν μόνον 4.500 μόνιμοι και έχουν φύγει λόγω συνταξιοδότησης από τα νοσοκομεία περίπου 9.000 από το τακτικό προσωπικό. Δηλαδή, όπως υπογραμμίζει ο κ. Αντωνόπουλος, εάν γινόταν ένας απολογισμός σε σχέση με το 2004, το υπουργείο Υγείας θα παρέδιδε περίπου 4.000 μόνιμους λιγότερους!
Φυτώριο συμβασιούχων
Φυτώριο συμβασιούχων αποτελεί εδώ και χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού, με το ποσοστό τους να ανέρχεται στο 38% επί του συνολικού προσωπικού. «Υπάρχει κυρίως μια υπόσχεση ότι θα προχωρήσει μία ρύθμιση μονιμοποίησης» σημειώνει η αρχαιολόγος και μέλος του σωματείου συμβασιούχων Κατερίνα Χαμηλάκη.
Ωστόσο, μπροστά στο ενδεχόμενο οι συμβασιούχοι να διεκδικήσουν μονιμοποίηση μετά τις συνεχείς συμβάσεις, το υπουργείο δείχνει να κάνει στροφή και σε άλλες πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Έτσι, διώχνει εξειδικευμένους πλέον εργαζόμενους- ύστερα από χρόνια απασχόλησης με συμβάσεις- και στρέφεται στην πηγή των Stage. «Σε λίγο θα δουλεύουν μέσω των προγραμμάτων αυτών περισσότερο χρόνο απ΄ όσο μπορεί να δουλεύει ένας συμβασιούχος» υποστηρίζει η κ. Χαμηλάκη, διευκρινίζοντας πως «οι εκπαιδευόμενοι αυτοί καλύπτουν βασικές ανάγκες και, παρ΄ ότι πρόκειται για πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, η έννοια της μαθητείας δεν υπάρχει». Να σημειωθεί ότι κλειστοί παρέμειναν το καλοκαίρι μετά το μεσημέρι οι αρχαιολογικοί χώροι, καθώς το υπουργείο επέλεξε άλλη μια προσωρινή λύση: την πρόσληψη ωρομίσθιων φυλάκων αντί μόνιμου προσωπικού. Οι κενές μόνιμες θέσεις στο υπουργείο ξεπερνούν τις 3.000, εκ των οποίων περίπου σε 1.200 υπολογίζονται οι θέσεις των φυλάκων.