Διάλογος-εξπρές με ΣΕΒ και ΓΣΕΕ μετά τις νέες κυβερνητικές προτεραιότητες για τα Ταμεία
Κ. ΠΑΠΑΔΗΣ |
Στροφή σε επώδυνα μέτρα και αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και στο τελικό ύψος των συντάξεων, σηματοδοτεί το αιφνίδιο κυβερνητικό «άνοιγμα» του Ασφαλιστικού στο σύνολό του και όχι σε επιμέρους ζητήματα, όπως αρχικώς είχε προγραμματιστεί. Η κυβέρνηση, υπό το βάρος των τεράστιων ελλειμμάτων που εμφανίζουν τα Ταμεία, αλλά και κατόπιν των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον δραστικό περιορισμό των ελλειμμάτων, θέτει στο τραπέζι ενός διαλόγου εξπρές με τους κοινωνικούς εταίρους όλες τις παραμέτρους του ασφαλιστικού προβλήματος, επιδιώκοντας εντός των επομένων μηνών να διαμορφώσει ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο ευρείας μεταρρύθμισης του συστήματος.
Ορια ηλικίας συνταξιοδότησης, ύψος συντάξεων και ενοποιήσεις Ταμείων αλλά και παροχών είναι ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, παρά τις αντίθετες προεκλογικές δεσμεύσεις. Το γεγονός αυτό καθιστά προβληματικό τον διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες θεωρούν τα ζητήματα των ορίων ηλικίας και των παροχών «κόκκινη γραμμή» για τη συμμετοχή τους, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα των Ταμείων είναι πρόβλημα πόρων και όχι παροχών». Μάλιστα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος συναρτά την παρουσία του στον διάλογο με τη διατύπωση συγκεκριμένης ατζέντας και θέσεων από την πλευρά της κυβέρνησης.
▅ Οι κρίσιμες αλλαγές
Η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στα 65 έτη, η καθιέρωση ενιαίων παροχών για όλα τα Ταμεία στο ύψος των παροχών του ΙΚΑ και η χορήγηση εφεξής αυξήσεων, στις συντάξεις όλων των Ταμείων, μικρότερων από αυτές της εισοδηματικής πολιτικής αποτελούν κεντρικές κατευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών με στόχο τον περιορισμό των ελλειμμάτων του συστήματος που τελικώς επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να τεθεί «κανόνας βιωσιμότητας» σε όλα τα Ταμεία που θα ορίζει ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι χαμηλότερες κατά 1,5%-2% ετησίως από τις αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής (ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει επί σειρά ετών). Στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθεί και η αλλαγή του τρόπουυπολογισμού των συντάξεων, ώστε ο συντάξιμος μισθός να καθορίζεται από περισσότερα έτη ασφάλισης και όχι τα τελευταία πέντε ή δέκα έτη του ασφαλιστικού βίου.
Ταυτοχρόνως το υπουργείο Εργασίας επικεντρώνει τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, στον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, στις αλλαγές στον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος (ενίσχυση του ταμείου αλληλεγγύης των γενεών), στον περιορισμό των δαπανών υγείας, στην αλλαγή της διαδοχικής ασφάλισης και στις ενοποιήσεις Ταμείων.
Το «άμεσο “άνοιγμα” του Ασφαλιστικού»για την αντιμετώπιση του συνόλου των προβλημάτων, σε αντιδιαστολή με τον αρχικό σχεδιασμό, αιτιολογείται από την κυβέρνηση λόγω των «σοβαρών προβλημάτων χρηματοδότησηςτων ασφαλιστικών ταμείωναπό τον προϋπολογισμό του 2009» και τις «επιπρόσθετες ανάγκεςκρατικής χρηματοδότησης,άνω των 2,5 δισ. ευρώ, που διαπιστώθηκαν».Καθώς και από τα τεράστια προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος που παρέλαβε η κυβέρνηση. ▅ Η ατζέντα του διαλόγου
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του διαλόγου αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα του ασφαλιστικού συστήματος:
1Περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, χορήγηση κινήτρων για την παραμονή στην εργασία και θέσπιση αντικινήτρων για την έξοδο. Η καθιέρωση και στο Δημόσιο μείωσης των συντάξεων στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης. Για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου η μείωση θα κυμαίνεται από 4,5% ως 6%, κάτι που ισχύει ήδη στον ιδιωτικό τομέα. Στόχος θα είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης, προκειμένου να προσεγγίσει το το γενικό όριο ηλικίας των 65 ετών. 2 Ορια ηλικίας γυναικών στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση θα καταρτίσει άμεσα σχέδιο νόμου για τη σταδιακή εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο, όπως επιβάλλει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το επικρατέστερο σενάριο των αλλαγών προβλέπει τη σταδιακή εξομοίωση με δόσεις και σε βάθος χρόνου, καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση ανατρέπει το συνταξιοδοτικό καθεστώς 140.000
γυναικών, οι οποίες θα πρέπει να παραμείνουν στην εργασία τους από 5 ως 17 χρόνια επιπλέον.
3 Αλλαγή του τρόπου υπολογισμούτων συντάξεων, ώστε ο συντάξιμος μισθός να καθορίζεται από περισσότερα έτη ασφάλισης και όχι τα τελευταία πέντε ή δέκα έτη του ασφαλιστικού βίου.
4Πλήρης αναμόρφωση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
5Αλλαγές στο καθεστώς της διαδοχικήςασφάλισης, μέτρο το οποίο ήδη συζητείται στην αρμόδια επιτροπή και υπάρχει δέσμευση του υπουργού Εργασίας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έλθει στη Βουλή εντός του πρώτου τριμήνου του 2010.
6Αλλαγές σε ορισμένες ρυθμίσεις του νόμου Πετραλιά, όπως για παράδειγμα αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των μητέρων και μείωση των επικουρικών συντάξεων.
7Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
8Περιορισμός των δαπανών στους κλάδους υγείας με τη σύμπραξη των τεσσάρων μεγάλων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ). Στόχος είναι η επίτευξη του καλύτερου ελέγχου των δαπανών, αλλά και η συνδιαπραγμάτευση κατά την αγορά υπηρεσιών υγείας, όπως εξετάσεις, φάρμακα κ.λπ.
9 Ενοποιήσεις Ταμείων και παροχών, με απώτερο μελλοντικό στόχο τη σύσταση τριών Ταμείων, αλλά και ταυτόχρονη καθιέρωση ενιαίων παροχών με γνώμονα τις παροχές του ΙΚΑ.