Στο απυρόβλητο φαίνεται ότι κρατάει τους πανεπιστημιακούς γιατρούς ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, σύμφωνα με το άρθρο 25 του νομοσχεδίου για την Υγεία και την Πρόνοια, που κατέθεσε προχθές στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναφέρει ότι μπορούν να εργάζονται σε ιδιωτικό ιατρείο, εκτός ΕΣΥ.
Οπως όλα δείχνουν λοιπόν, οι νόμοι που φέρνει στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ είναι για να… καταπατούνται από τους ίδιους του πολιτικούς των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων, που τους ψηφίζουν. Και για του λόγου το αληθές, θυμίζουμε τους νόμους δύο πρώην υπουργών Υγείας, οι οποίο όριζαν ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία δεν επιτρέπεται να έχουν ιδιωτικά ιατρεία. Ο ένας ήταν ο Ν/2889/2001 του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου το 2001 και ο δεύτερος ο Ν/3868/2010 της κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου το 2010. Μάλιστα, η προθεσμία βάσει του νόμου Ξενογιαννακοπούλου έληγε στις 31/12/2010, που σημαίνει ότι από 1ης Ιανουαρίου 2011 έπρεπε να τεθεί σε ισχύ. Κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ!
«Αντίθετα, ο κ. Λοβέρδος, από τη στιγμή που ανέλαβε το υπουργείο Υγείας, άρχισε τις επαφές προκειμένου να επιτρέψει στους πανεπιστημιακούς να τα διατηρήσουν» δηλώνει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Δημήτρης Βαρνάβας.
Το επίμαχο άρθρο 25 για τα ιδιωτικά ιατρεία των πανεπιστημιακών εκτός ΕΣΥ ήταν η αφορμή να οξυνθούν τα πνεύματα κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, έπειτα από την κόντρα που προέκυψε ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
«Εγκαταστήσαμε ολοήμερη λειτουργία στο ΕΣΥ, όπου οι πανεπιστημιακοί γιατροί μπορούν να έχουν το απογευματινό τους ιατρείο μέσα στο νοσοκομείο που εργάζονται για να βλέπουν τους ασθενείς τους. Και τώρα θα νομιμοποιήσουμε να τους βλέπουν στα ιδιωτικά τους ιατρεία, έξω από το ΕΣΥ, την ώρα μάλιστα που δεν αποδίδουν και τίποτα στην Εφορία;» ρώτησε εμφανώς ενοχλημένη η πρώην υπουργός Υγείας τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος της απάντησε σε έντονο ύφος: «Εγώ έχω την ευθύνη της Υγείας!»
– «Ναι, προφανώς εσύ έχεις τώρα την ευθύνη της Υγείας, αλλά εδώ είναι υπουργικό συμβούλιο κι εγώ θα πω την άποψή μου» πρόσθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, την οποία στήριξαν με παρεμβάσεις τους οι κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Χρήστος Παπουτσής και η κυρία Φώφη Γεννηματά. Τον ρόλο του «πυροσβέστη» έπαιξε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, για να κλείσει γρήγορα το θέμα: «Θα το δούμε περαιτέρω και θα το αξιολογήσουμε»…
Από την πλευρά τους οι πανεπιστημιακοί γιατροί θεωρούν ότι «η προσπάθεια αυτή του υπουργείου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».
Ρίτα Μελά