Δραματική είναι πλέον η κατάσταση στα ταμεία του Δημοσίου, με τη «μαύρη τρύπα» στους φορείς εφάπαξ και πρόνοιας να προσεγγίζει το 1,3 δισ. ευρώ. Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των Ταμείων έκρουσε χθες η ΑΔΕΔΥ, προειδοποιώντας παράλληλα πως τυχόν αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο αποτελεί «αιτία πολέμου».
Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι πως στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αυτήν τη στιγμή ο χρόνος έκδοσης του εφάπαξ φτάνει στους 17 μήνες εξαιτίας της έλλειψης ρευστού. Ωστόσο, με δεδομένο πως στο τέλος του καλοκαιριού υποβάλλονται οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών, ο χρόνος έκδοσης του βοηθήματος αναμένεται να εκτιναχτεί στα δύο χρόνια.
Το Ταμείο Πρόνοιας αναζητεί επειγόντως 670 εκατομμύρια ευρώ για να τα βγάλει πέρα, καθώς εκτιμάται πως εκκρεμούν πάνω από 15.600 αιτήσεις για το εφάπαξ. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα η ΑΔΕΔΥ ζητεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση και απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση της κυβέρνησης για δανεισμό του Ταμείου.
Περικοπή εξετάσεων
Σε οικονομικό αδιέξοδο φαίνεται πως έχει περιέλθει και ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), με την κυβέρνηση να επιλέγει ως λύση την περικοπή των εξετάσεων (όπως τόνισαν οι συνδικαλιστές 89 εξετάσεις είναι ακάλυπτες).
Στο μεταξύ, «ωρολογιακή βόμβα» θυμίζει το θέμα της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών, καθώς οι κυβερνητικοί χειρισμοί οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. «Η απόφαση δεν πρέπει να υλοποιηθεί», σημείωσε χθες η ΑΔΕΔΥ, επισημαίνοντας ότι «είναι απαραίτητο να εξαντληθεί κάθε χρονικό περιθώριο διαπραγμάτευσης, δεδομένου ότι στην παρούσα περίοδο δεν υφίσταται και κανένα θέμα προστίμου».
Σημειώνεται πως από τις προωθούμενες αλλαγές απειλούνται περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας. Πρόκειται κυρίως για «παλαιές ασφαλισμένες» – που ξεκίνησαν να εργάζονται από το 1983 έως και το 1992- και οι οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με αύξηση των ορίων ηλικίας από 5 έως και 17 χρόνια.
Στο… μέτωπο των μισθών ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, κατηγορεί την κυβέρνηση για «πολιτική λιτότητας» και καθιστά σαφές πως διαφωνεί με τη διαίρεση παλαιών και νέων εργαζομένων. Αντιθέτως προτείνει ενιαίο μισθολόγιο, με ενσωμάτωση των επιδομάτων και κάλυψη των πάγιων αναγκών του Δημοσίου μόνο με μόνιμο προσωπικό.
«Είμαστε ριζικά αντίθετοι στη διαίρεση παλαιών και νέων, που αυξάνει τις ανισότητες και το μισθολογικό χάσμα τόσο ανάμεσα σε τομείς και κλάδους όσο και ανάμεσα στους εργαζομένους, είτε είναι παλαιοί είτε νέοι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Παπασπύρος.