Με πακέτο παροχών 350 εκατ. ευρώ θέλει να «φορτώσει» τον Καραμανλή, κατά την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη, η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Ωστόσο οι προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης και οι προτεραιότητες του Παπαθανασίου, απομακρύνουν το ενδεχόμενο.
Ηδη η υπουργός Απασχόλησης έχει συγκροτήσει επιτροπή και μελετά πώς θα βελτιωθεί ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Αφορά τουλάχιστον 5.000 «ιδιάζουσες περιπτώσεις τον χρόνο», συν άλλες τόσες περιπτώσεις για τις οποίες προκύπτουν μικρότερες μεν θετικές δε διαφορές (υπέρ του συνταξιούχου πάντα) στην απονομή της σύνταξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα αυτό, χωρίς να έχει μετρηθεί ουσιαστικά το κόστος, θα το περιλάβει στις «εξαγγελίες» που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ προκειμένου να βελτιώσει το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα. Ομως το κόστος, με βάση τις αναλογιστικές προβολές, που έκανε η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Προστασίας και τις οποίες διαθέτει η «Οικονομία», ανέρχεται στα 260 εκατ. ευρώ., ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης και αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις. Χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται οι επικουρικές, που στις περιπτώσεις του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων των μισθωτών διαμορφώνονται με βάση την κύρια παροχή (ο ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ δεν δίνει επικουρικές).
Τη ρύθμιση αυτή η υπουργός Απασχόλησης σκοπεύει να τη συνδυάσει με την εφαρμογή… των νόμων ως προς τον υπολογισμό της σύνταξης στα επιμέρους ταμεία. Σήμερα, πολλές διατάξεις του νόμου 2.084/1992 (Σιούφα) παραμένουν de facto ανενεργοί, καθώς τα ταμεία βγάζουν τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις με βάση τα καταστατικά τους (τα οποία προβλέπουν υψηλότερες παροχές).
Ομως, το εγχείρημα Πετραλιά για καλύτερες αποδόσεις στη διαδοχική ασφάλιση σκοντάφτει στο υπουργείο Οικονομίας και τα ταμειακά προβλήματα των ίδιων των ασφαλιστικών οργανισμών. Για παράδειγμα, ο ΟΑΕΕ απαιτεί τώρα άλλα 30 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου. Στο ΙΚΑ το ερώτημα είναι αν «αρκούν τα χρήματα από τη ρευστοποίηση των ομολόγων (περιουσία για την επόμενη γενιά) για την καταβολή των συντάξεων ή πρέπει να εξεταστεί και ο δανεισμός;» Δανεισμός στον οποίο σίγουρα θα προχωρήσει το ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου προκειμένου να δώσει τα εφάπαξ σε 5.500 συνταξιούχους από τις 16.000 που περιμένουν στην ουρά.
Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομίας απέρριψε αίτημα της υπουργού Απασχόλησης να δίνουν τα ταμεία το επίδομα απόλυτης αναπηρίας και στους συνταξιούχους γήρατος (που στην πορεία αποκτούσαν απόλυτη αναπηρία). Μέχρι τώρα το επίδομα το ελάμβαναν μονο οι συνταξιούχοι αναπηρίας. Αν και η υπουργός το είχε ήδη εξαγγείλει, το γεγονός ότι κοστίζει γύρω στα 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο και καταβάλλεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (και όχι από τα ταμεία) στάθηκε αφορμή να… κοπεί. Εξέλιξη που σχετίζεται με την πολυήμερη αναβολή του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Απασχόλησης για τη βελτίωση της οργάνωσης του ΙΚΑ.
Ετσι, και οι δύο κοινωνικές παροχές βρίσκονται στον αέρα δέκα ημέρες πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Οπου φαίνεται ότι θα εξαγγελθούν, αλλά πιθανότατα θα πληρωθούν από… άλλους.
ΧΡ. ΜΕΓΑΣ