Π. ΜΟΣΧΟΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: τι συζητήθηκε στη σύσκεψη φορέων της Θεσσαλίας για την υγεία

div>ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ – ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ.

 
Την Πέμπτη 19/5, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Λάρισας ευρεία σύσκεψη για ανταλλαγή απόψεων και αμοιβαία πληροφόρηση διαφόρων φορέων επάνω στο νέο Υγειονομικό χάρτη της Θεσσαλίας. Η ιδέα και η πραγματοποίηση της σύσκεψης υλοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
 Σε αυτή συμμετείχαν:
  • Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και οι αντιπεριφερειάρχες ,
  • Ο Διοικητής και οι υποδιοικητές της 5ης ΥΠΕ,
  • Οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων των τεσσάρων Θεσσαλικών νομών,
  • Οι πρόεδροι των τοπικών Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών της Λάρισας, του Βόλου, των Τρικάλων και Καρδίτσας,
  • Εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας,
  • Διοικητές και υποδιοικητές των Νοσοκομείων της Θεσσαλίας,
  • Βουλευτές της Θεσσαλίας και εκπρόσωποι πολιτικών φορέων και κομμάτων,
  • Δήμαρχοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά  και πολλοί άλλοι που συλλειτουργούν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλία.
 
Στην αρχική τοποθέτησή του ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, υπερασπίστηκε (όπως ήταν υποχρεωμένος άλλωστε), το σχέδιο Λιαρόπουλου περί συγχωνεύσεων και καταργήσεων Νοσοκομείων. Αμέσως κατόπιν εκδηλώθηκε από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες η έντονη αμφισβήτηση και αντίδραση για αυτά που επιχειρούνται να γίνουν στα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των ιατρικών φορέων, που χαρακτήρισαν το προταθέν σχέδιο Λιαρόπουλου καταστροφικό για την Δημόσια Υγεία στην περιφέρεια της  Θεσσαλίας.  Υπήρξε λοιπόν έντονη αντίδραση για την επιχειρούμενη κατάργηση κλινικών και ΜΕΘ από τα Νοσοκομεία Καρδίτσας και Τρικάλων, αλλά και για την ανυπαρξία προοπτικής ανάπτυξης των υπολοίπων Θεσσαλικών Νοσοκομείων. Συγχρόνως δηλώθηκε οτι η πραγματική αναλογία νοσοκομειακών κλινών ανά κατοίκους και οι διαπιστωμένες ελλείψεις κλινών ειδικών Μονάδων (ΜΕΘ, ΜΑΦ, κέντρα αποκατάστασης κλπ), δεν επιτρέπουν την αφαίρεση ούτε ενός κρεβατιού από τη Θεσσαλία, ούτε φυσικά το κλείσιμο με τη μορφή «συγχώνευσης» κλινικών. Συνεπώς  η σχεδιαζόμενη ‘αναδιάρθρωση των νοσοκομείων της χώρας’, δεν αποσκοπεί στην βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας της χώρας, αλλά στον λειτουργικό ακρωτηριασμό του ΕΣΥ για οικονομικούς και μόνο λόγους.
Το ουσιαστικό όμως μέρος της διάσκεψης αυτής δεν ήταν μόνο η καταγγελία (από τους ιατρικούς ιδιαίτερα φορείς) του σχεδίου Λιαρόπουλου και των πρακτικών «διαλόγου» του Υπουργείου Υγείας. Και αυτό γιατί από τους ίδιους φορείς κατατέθηκαν τεκμηριωμένες και βάσιμες προτάσεις για τη βιωσιμότητα, ορθή κατεύθυνση και ανάπτυξη του ΕΣΥ στη Θεσσαλία. Τις θέσεις και προτάσεις αυτές δεσμεύθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας να τις κωδικοποιήσει και να τις υποστηρίξει, παρά τα ασφυκτικά στενά χρονικά και  οικονομικά πλαίσια που τίθενται για τη διαβούλευση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.
 
ΜΟΣΧΟΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Κ.Υ. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Μ.