Σε περίπτωση ανάγκης, θα παρακρατηθεί το 10%
από τη χορήγηση πιστώσεων στα υπουργεία
Του Σωτηρη Nικα
Περικοπή του κονδυλίου για επιδόματα κατά 10% που θα οδηγήσει σε μία μείωση των ονομαστικών μισθών κατά 3-4% και «πάγωμα» των αυξήσεων για αμοιβές άνω των 2.000 ευρώ, προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Η κυβέρνηση με το Πρόγραμμα προσπαθεί να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται τις δαπάνες, ώστε να πείσει τις αγορές κυρίως ότι προχωράει σε μία δημοσιονομική προσαρμογή η οποία δεν βασίζεται μόνο στην αύξηση των εσόδων, αλλά περιορίζει σημαντικά και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, από τα μέτρα που θα ληφθούν και θα μειώσουν σε μόνιμη βάση τις δαπάνες, θα προκύψει όφελος 1,8 δισ. ευρώ για το 2010, ενώ θα μειωθούν επίσης κατά 1,8 δισ. ευρώ οι εξοπλιστικές (457 εκατ. ευρώ) και νοσοκομειακές δαπάνες (1,4 δισ. ευρώ). Συνολικά αναμένεται προσαρμογή της τάξης των 3,6 δισ. ευρώ (περίπου 1,5% του ΑΕΠ), ενώ να σημειωθεί ότι φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν δαπάνες ύψους 3,2 δισ. ευρώ που έγιναν εκτάκτως το 2009.
Πέραν αυτών, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει και ένα «αποθεματικό για περίπτωση ανάγκης». Δηλαδή, θα επιβληθεί ανώτατο όριο 90% χορήγησης μηνιαίων πιστώσεων του προϋπολογισμού (εκτός των μισθών, των συντάξεων και των τόκων) προς τα υπουργεία.
Αναλυτικά, οι περικοπές μόνιμου χαρακτήρα για το 2010 αφορούν:
1. Μείωση κατά 10% της δαπάνης για επιδόματα. Το όφελος εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ. Για την εισοδηματική πολιτική ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, παραπέμποντας στον Φεβρουάριο και τις επίσημες ανακοινώσεις που θα γίνουν τότε.
2. Αναστολή των προσλήψεων για το 2010 (εκτός υγείας, παιδείας και ασφάλειας πολίτη) με όφελος 80 εκατ. ευρώ.
3. Μείωση κατά ένα τρίτο των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (120 εκατ. ευρώ).
4. Μείωση λειτουργικού κόστους (360 εκατ. ευρώ).
5. Μείωση της επιχορήγησης στα ασφαλιστικά Ταμεία (540 εκατ. ευρώ).
6. Μείωση σε υπερωρίες (75 εκατ. ευρώ).
Ταυτόχρονα, με τα μέτρα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει φέτος και σε θεσμικού χαρακτήρα παρεμβάσεις που αναμένεται να βοηθήσουν στη συγκράτηση των δαπανών, ενώ το ΠΣΑ προβλέπει ότι σε περίπτωση που καταγράφεται υστέρηση στα έσοδα, τότε θα λαμβάνονται μέτρα μείωσης των δαπανών για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής. Μάλιστα, στο τρίτο τρίμηνο του έτους θα ψηφιστεί και νόμος που θα θεσπίζει «δημοσιονομικούς κανόνες», έτσι ώστε όταν το έλλειμμα ξεφύγει των στόχων να υιοθετούνται αυτομάτως μέτρα επαναφοράς του. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του περιορισμού των δαπανών, η κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει τον έλεγχο των οικονομικών των ΔΕΚΟ και με την «κινητοποίηση εξωτερικών ελεγκτών», όπως αναφέρεται στο ΠΣΑ.
Στις αλλαγές θεσμικού χαρακτήρα που θα προωθήσει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται:
– Τα τριετή σχέδια δαπανών για τα υπουργεία και οι τριετείς προϋπολογισμοί προγραμμάτων.
– Οι συγχωνεύσεις στον δημόσιο τομέα. Εχουν ήδη ανακοινωθεί το κλείσιμο του ενός τρίτου όλων των γραφείων Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στο εξωτερικό, καθώς και η συγχώνευση των γραφείων Τύπου σε πρεσβείες.
– Η Ενιαία Αρχή Πληρωμής, μέσω της οποίας θα πληρώνονται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Στόχος είναι να λειτουργεί πλήρως στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του έτους.
– Η μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, που θα προκύψει από την εφαρμογή κανόνα ο οποίος θα προβλέπει ότι για κάθε 5 υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτούνται από το 2011 και μετά, μόνο ένας νέος υπάλληλος θα προσλαμβάνεται.
– Η βελτίωση των πρακτικών των δημόσιων προμηθειών.
– Η δημιουργία ενός γραφείου προϋπολογισμού στη Βουλή.
– Η δημιουργία μόνιμων διμερών διυπουργικών ομάδων εργασίας που θα αποτελούνται από υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και των άλλων υπουργείων και θα ελέγχουν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κάθε υπουργείου.
– Η καθιέρωση ενός πληροφοριακού συστήματος για την παρακολούθηση των δαπανών κάθε υπουργείου.
– Η μείωση των επιτροπών.
– Η υιοθέτηση της μεθοδολογίας «μηδενικής βάσης» για την επαναξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης μέσω του προϋπολογισμού.