Πρωταθλήτρια στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι η Ελλάδα. Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά καταπίνουν σαν… καραμέλες τα αντιβιοτικά. Οι έλληνες γονείς, σε ποσοστό 50%, έχουν εφεδρικά αντιβιοτικά στο φαρμακείο του σπιτιού τους, καθώς φοβούνται ότι μπορεί να… ξεμείνουν. Μάλιστα σε ποσοστό 20%-40% «ντοπάρουν» οι ίδιοι τα παιδιά τους, χωρίς να ζητήσουν τη συμβουλή του παιδιάτρου. Στην περίπτωση που ο γιατρός αρνηθεί να χορηγήσει αντιβίωση, οι γονείς σε ποσοστό 20% ή ασκούν πίεση ή τον αλλάζουν… Την ίδια στιγμή, σε όλον τον κόσμο «χαράζει» μια νέα εποχή, που θα σημαδευτεί από το τέλος της δράσης των αντιβιοτικών. Αυτό οφείλεται στην υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών, η οποία έχει οδηγήσει στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων.
Τα παραπάνω τόνισαν χθες, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών, ο υφυπουργός Υγείας κ. Γ.Παπαγεωργίου, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, καθηγήτρια Παθολογίας κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Ι.Πιερρουτσάκος και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Β.Κοντοζαμάνης.
«Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η μάχη εναντίον των μικροβίων,ηοποία κινδυνεύει να χαθεί λόγω της άκριτης χρήσης των αντιβιοτικών,είναιεξίσου σημαντική με τη μάχη που δίνει η ανθρωπότηταγια την προστασία του περιβάλλοντος» δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας.
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το 75% της χρήσης αντιβιοτικών αφορά λοιμώξεις του αναπνευστικού (φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, κρυολογήματα, ιγμορίτιδες, βρογχίτιδες). Στο 70% των περιπτώσεων αυτών λαμβάνονται χωρίς λόγο αντιβιοτικά, αφού αυτές οι λοιμώξεις οφείλονται στους ιούς, έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι 95% των ελλήνων ενηλίκων με φαρυγγοαμυγδαλίτιδα λαμβάνει αντιβιοτικά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η χορήγηση των αντιβιοτικών ενδείκνυται αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς. Ο γιατρός συμπεραίνει τη μικροβιακή φύση μιας λοίμωξης κυρίως από την κλινική εικόνα, αλλά κάποιες φορές χρειάζεται να καταφύγει και σε εργαστηριακές εξετάσεις. Υπάρχουν περισσότερα από 250 είδη ιών που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, δηλαδή καταρροή, βήχα, συνάχι, πονόλαιμο, δακρύρροια και χαμηλό πυρετό (κάτω από 38 βαθμούς). Ο πυρετός ο οποίος αυξάνεται στην πορεία μιας ίωσης χαρακτηρίζει τις μικροβιακές λοιμώξεις και τότε ο πάσχων πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό του ή στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.