Ο κ. Παπαθανασίου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό
για τις παρεμβάσεις που προωθούνται
Σωτηρης Nικας
Τις παρεμβάσεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες στο μέτωπο της οικονομίας, συζήτησαν χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου και ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής.
Ο κ. Παπαθανασίου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται τόσο στο σκέλος των εσόδων, όσο και των δαπανών. Μάλιστα, στα μέτρα αυτά θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση και ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ενώ αποτελούν το «πακέτο» των διαρθρωτικών αλλαγών που θα συμπεριλάβει ο υπουργός Οικονομίας στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και τον νέο προϋπολογισμό, ζητώντας από την Κομισιόν τον Οκτώβριο να δώσει παράταση στην Ελλάδα για να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.
«Χρέος, αλλά και απόφαση, της κυβέρνησης», δήλωσε ο υπουργός «είναι να παρουσιάσει και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κάνουμε τώρα αυτά τα οποία δεν έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες».
Η πορεία του προϋπολογισμού έως τώρα είναι απογοητευτική. Από το πρώτο κιόλας εξάμηνο, η «μαύρη τρύπα» ανέρχεται στα 5,4 δισ. ευρώ και οι προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών, δείχνουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κινηθεί στην περιοχή του 7% του ΑΕΠ φέτος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κακή πορεία των εσόδων συνεχίστηκε και τον Ιούλιο, με τα έσοδα από τον ΦΠΑ να υποχωρούν κατά περίπου 6 – 6,5%. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομίας επιμένουν ότι νέα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα δεν θα ληφθούν και υποστηρίζουν ότι ο στόχος για την είσπραξη 1,9 δισ. ευρώ από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο, θα επιτευχθεί.
Οι μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν τον περιορισμό των δαπανών είναι:
1. Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται τα κίνητρα που θα δίνει στους εργαζόμενους για να παραμένουν -εθελοντικά- στην αγορά εργασίας. Επίσης, προχωράει η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης μεταξύ των γυναικών και ανδρών στο Δημόσιο, καθώς και ο διαχωρισμός των υπηρεσιών συντάξεως και υγείας (ξεκίνησε από το ΙΚΑ), η επανεξέταση και περιορισμός των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και η αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση των αναπηρικών συντάξεων.
2. Η εφαρμογή νέου μισθολογίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους, στα πρότυπα των αλλαγών που έχουν γίνει στις ΔΕΚΟ.
3. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, που θα ενισχύσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
4. Η λειτουργία μίας αρχής πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω της οποίας θα φαίνεται από πού πληρώνονται και πόσα λαμβάνουν. Στο υπουργείο Οικονομίας εκτιμούν ότι στις 15 Σεπτεμβρίου θα ενταχθεί στο νέο σύστημα το πρώτο υπουργείο.
5. Μέτρα τα οποία θα ενδυναμώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα άρουν τις αγκυλώσεις που υπάρχουν στις αγορές.
6. Η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, που θα συνδυαστεί με τη διεκδίκηση φορολογικών και άλλων χρεών προς το Δημόσιο.
7. Οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις με στόχο να διευκολυνθεί η είσοδος των νέων στην αγορά εργασίας, μέσω της παροχής κινήτρων και της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος.
8. Η συνέχιση της μείωσης του αριθμού των δημόσιων φορέων και οργανισμών.
9. Η αναδιάρθρωση των δαπανών υγείας.
10. Η εγκατάσταση διπλογραφικού συστήματος σε όλους τους ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νοσοκομεία.
Παράλληλα, το «πακέτο» του Οκτωβρίου περιλαμβάνει στο σκέλος των εσόδων την υλοποίηση νέας γενιάς διασταυρώσεων, την επανεξέταση και περικοπή μεγάλου μέρους των φοροαπαλλαγών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με στοχευμένα μέτρα, όπως αυτά που ανακοινώθηκαν για σκάφη αναψυχής, γιατρούς και δικηγόρους, την ηλεκτρονική διασύνδεση των Εφοριών με τις επιχειρήσεις, για την άμεση διασταύρωση των στοιχείων (τον Σεπτέμβριο αρχίζει η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας) και τη θέσπιση νέων τεκμηρίων που θα αφορούν τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής και τις δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, κηπουρούς, οδηγούς κ.λπ.
Μέτρα τα οποία εξετάζονται ακόμα, χωρίς να έχουν αποφασιστεί, είναι και αυτά της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, η αύξηση των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους για αυτοπεραίωση, η επιβάρυνση των εισοδημάτων που φορολογούνται αυτοτελώς, καθώς η θέσπιση ενιαίας κλίμακας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά την εισοδηματική πολιτική του 2010, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στο να δοθούν αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού, δηλαδή περίπου 1%.