Πάλι στο τραπέζι ο 14ος μισθός

 

Πιθανότερο σενάριο: Περικοπή ή του Δώρου Πάσχα ή του επιδόματος αδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Σκληρά πρόσθετα μέτρα ύψους έως 4,8 δισ. ευρώ«προσφέρει» η κυβέρνηση σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, σε αντάλλαγμα για τη στήριξη της ελληνικήςοικονομίας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι μισθοί και ιδιαίτερα ο 14ος μισθός που έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο των κοινοτικών, όπως προέκυψε και από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας τους την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει επαναφέρει το θέμα στο τραπέζι, με πιθανότερο σενάριο, πάντως, την περικοπή του μισού 14ου μισθού, δηλαδή είτε το δώρο Πάσχα είτε το επίδομα αδείας του καλοκαιριού. Και δεν είναι μόνο ο 14ος μισθός, αλλά και τα επιδόματα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές, πέραν του 10% που έχει ήδη ανακοινωθεί, ιδίως στα επιδόματα των πιο υψηλόμισθων. Συνολικά από τις περικοπές των μισθών και επιδομάτων, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξοικονομήσει επιπλέον πάνω από 1 δισ. ευρώ και να οδηγήσει τον μέσο μισθό σε μείωση της τάξης του 6%-7%.

Το δεύτερο μέτωπο, ύστερα από τους μισθούς, είναι αυτό του ΦΠΑ. Το πιθανότερο σενάριο προβλέπει αύξηση του συντελεστή κατά 2% του ΑΕΠ. Αυτό υπολογίζεται να αποδώσει επιπλέον έσοδα 1,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

Ακολουθεί μια νέα αύξηση της φορολογίας των καυσίμων, τα έσοδα από την οποία μπορούν να πλησιάσουν και πάλι το 1 δισ. ευρώ, όσο υπολογίζεται ότι θα είναι τα πρόσθετα έσοδα από την προηγούμενη αύξηση των 15 λεπτών το λίτρο. Συζητείται επίσης νέα αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης των τσιγάρων και ποτών. Τέλος, εξετάζεται και η πιθανότητα επιβολής φόρου πολυτελείας.

Συνολικά, η κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει ένα μεγάλο πακέτο πρόσθετων μέτρων, όπως είπε προχθές και υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου, που θα κυμαίνεται μεταξύ 3,6 και 4,8 δισ. ευρώ, ή μεταξύ 1,5% και 2% του ΑΕΠ, με στόχο να ακυρώσει κάθε επιφύλαξη σχετικά με το αν είναι εφικτή η μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ.

Έσοδα- έξοδα. Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 16,6% έναντι στόχου του προϋπολογισμού για αύξηση κατά 10,8%. Η εξέλιξη, όμως, αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην είσπραξη της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων (691 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο). Οι δαπάνες του προϋπολογισμού το ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 10,7% έναντι στόχου για μείωση κατά 2,8%, κυρίως λόγω μείωσης των επιχορηγήσεων των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν μετά την επίσκεψη στην Αθήνα τη Δευτέρα του επιτρόπου κ. Όλι Ρεν, με τον οποίο προφανώς θα συζητηθούν οι λεπτομέρειές τους.

Συζητείται νέα αύξηση στους φόρους ποτών και τσιγάρων

Συνομιλίες για αγορά ομολόγων 15 δισ. ευρώ

Ξαφνική επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί από το βράδυ της Πέμπτης ο επικεφαλής της Deutsche Βank, Γιόζεφ Άκερμαν.

Ο Γερμανός τραπεζίτης συναντήθηκε χθες αργά το μεσημέρι με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ενώ νωρίτερα είχε συνεργασία με τον υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χάρη Παμπούκη.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών του ισχυρού άνδρα της Deutsche Βank με την ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε το ενδεχόμενο να αγοράσει η γερμανική τράπεζα ομόλογα ύψους 15 δισ.

ευρώ από την Ελλάδα, σε μία προσπάθεια στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Οι ίδιες πληροφορίες έφεραν τον κ. Άκερμαν να βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την οποία θα συναντήσει την ερχόμενη Παρασκευή στο Βερολίνο ο Πρωθυπουργός. Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου διέψευδαν, πάντως, ότι το περιεχόμενο των συναντήσεων Άκερμαν στην Αθήνα αφορούσε το θέμα της αγοράς ομολόγων.

Γιώργος: «Βίαιες αλλαγές και περικοπές κεκτημένων»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ

Για «βίαιες αλλαγές και αναγκαστικές περικοπές κεκτημένων» μίλησε χθες ο Πρωθυπουργός στην Βουλή, προαναγγέλλοντας τη λήψη και μόνιμων, εκτός των έκτακτων μέτρων που έχουν εξαγγελθεί.

Ο Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε ερωτήσεις για την οικονομία της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να ξεχάσουμε το πολιτικό κόστος και να σκεφτούμε μόνο την επιβίωση της πατρίδας», ενώ διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό από το βήμα της Βουλής πως «οι κόποι του θα πιάσουν τόπο». «Εμείς θα ανταποκριθούμε με όποιο κόστος και όποιο πόνο… Έχουμε ιστορικό χρέος, θα ζητήσουμε και θα απαιτήσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και πιστεύω θα την έχουμε» τόνισε.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, η λήψη των μέτρων είναι επιβεβλημένη γιατί «αύριο θα είναι αργά και οι συνέπειες που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες θα είναι πολύ χειρότερες». Τόνισε επίσης ότι «αν η οικονομία της χώρας μας κατέρρεε ή η Ελλάδα δεν μπορούσε να δανειστεί τα πρώτα θύματα θα ήταν οι αδύναμοι, δηλαδή οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και τα ασθενέστερα στρώματα».

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι την κρίση δεν θα πληρώσουν μόνο εκείνοι που έχουν τις λιγότερες ή και καμία ευθύνη για τη δημιουργία της, αλλά οι έχοντες και κατέχοντες «θα σηκώσουν αυξημένο βάρος».

Ο Πρωθυπουργός ο οποίος δέχθηκε τα πυρά της Αριστεράς που υποστήριξε ότι η πολιτική της κυβέρνησης πλήττει τα λαϊκά στρώματα και ότι ο κ. Παπανδρέου ζητά θυσίες δίχως αντίκρυσμα, κατηγόρησε τη Ν.Δ. για τη σημερινή κατάσταση στην οικονομία.