Παν. Νοσοκομείο Λάρισας- «Πάρτι» 7 εκατ. ευρώ με τα υλικά

 

Του Τασου Tελλογλου

Η διετία 2008-2009 για πολλά νοσοκομεία της επαρχίας ήταν καταστροφική από την άποψη του όγκου και των τιμών των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για ασθενείς ασφαλισμένους σε Ταμεία. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έρευνα των ελεγκτών δημόσιας υγείας για τις προμήθειες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Η έρευνα ήταν η δεύτερη κατά σειρά έπειτα από αναφορά του ελεγκτή γιατρού του ΙΚΑ του νοσοκομείου, που είχε καταγγείλει υπερβολική χρήση, στα χειρουργεία, υλικών όπως αιμοστατικοί παράγοντες, μοσχεύματα αορτής και νευροδιεγέρτες. Ο ελεγκτής είχε στείλει τον Μάιο του 2010 νέα αναφορά, με αποτέλεσμα μόνο τότε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ελέγχου από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Η έρευνα, που διήρκεσε 2,5 μήνες, επικεντρώθηκε στα λαπαροσκοπικά υλικά, τους διεγέρτες νεύρων και τα μοσχεύματα για την αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων αορτής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πάντως, στο πόρισμα δύο ελεγκτών γίνεται η παρατήρηση ότι ο θεράπων ορθοπεδικός η χειρουργός επέλεγε το υλικό ακόμα και αν υπήρχε σύμβαση με υλικό χαμηλότερης τιμής, χωρίς να παρεμβαίνουν οι εκάστοτε διοικητές του νοσοκομείου. Οι γιατροί σχημάτιζαν παρακαταθήκες και οι προμήθειες από διαγωνισμούς έμεναν χωρίς αντίκρισμα. Η ίδια πρακτική ακολουθούνταν στην αγγειοχειρουργική και την καρδιολογική κλινική.

– Στις χολοκυστεκτομές η μέση δαπάνη ανά ασθενή έφτασε τα 3.500 ευρώ έναντι 990 ευρώ για την ίδια επέμβαση στο νοσοκομείο Λιβαδειάς, που ανήκει στην ίδια υγειονομική περιφέρεια. Στο ίδιο διάστημα το νοσοκομείο Λάρισας είχε εν ισχύι σύμβαση για την προμήθεια λαπαροσκοπικών υλικών που ήταν ανά σετ 2.000 ευρώ φθηνότερα. Τις εγχειρήσεις με απόκλιση από τα οριζόμενα από τις εγκυκλίους των ασφαλιστικών Ταμείων έκαναν 10 γιατροί, επιφέροντας συνολική ζημιά 3,2 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υλικά προμήθευαν 30 εταιρείες!

– Μόνο για τους διεγέρτες νεύρων το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας έδωσε 1,5 εκατ. ευρώ σε δύο χρόνια. Αυτοί τοποθετήθηκαν κατά παρέκκλιση των οδηγιών του ΙΚΑ από 15 χειρουργούς και προέρχονταν από 7 εταιρείες.

– Σε ό,τι αφορά τα μοσχεύματα αορτής, πέντε γιατροί τοποθετούν υλικά αξίας ύψους 2 εκατ. ευρώ και τα μισά από αυτά «τζιράρονται» μόνο από ένα γιατρό! Ενας άλλος γιατρός με τζίρο 500.000 ευρώ στο επίδικο διάστημα δεν δουλεύει καν στο νοσοκομείο, αλλά χειρουργεί σε αυτό. Τα 3/4 του τζίρου αναλογούν σ’ έναν dealer.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως συμβαίνει και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, το υλικό πρώτα τοποθετείται και στη συνέχεια… παραγγέλνεται. Οι προμήθειες αυτές πληρώνονται ως κατεπείγουσες αν το 70% των χειρουγείων είναι προγραμματισμένα. Οι ελεγκτές φαίνεται ότι καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ακόμα και οι προμήθειες που εγκρίθηκαν από τη Βουλή δεν μπορούν να περιλαμβάνουν υλικά που τοποθετήθηκαν παράνομα.

Ανοιγμα λογαριασμών

Οι ελεγκτές προτείνουν να ελεγχθούν ποινικά και πειθαρχικά 20 ιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας επειδή ζημίωσαν το νοσοκομείο 7 εκατ. ευρώ, ενώ για 5 από τους γιατρούς προτείνεται να τεθούν σε αργία. Για τους γιατρούς αυτούς έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ανοίγματος των λογαριασμών τους. Σε ό,τι αφορά τον καταλογισμό του ποσού για την είσπραξη από το νοσοκομείο, οι ελεγκτές του ΣΕΥΠ προτείνουν να εισπραχθεί το ποσό από δύο πρώην διοικητές του νοσοκομείου που δεν φρόντισαν να περιοριστεί η πρακτική των απευθείας προμηθειών από τους χειρουργούς, αλλά και από 5 γιατρούς του νοσοκομείου.