“Χρωστάω τη ζωή μου στον κ. Σπύρου”, “δεν θα εμπιστευόμουν ποτέ την υγεία μου σε κανέναν άλλον”, “είναι ο άνθρωπος που έφερε την καρδιοχειρουργική στην Ελλάδα”. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα λόγια που ειπώθηκαν χθες βράδυ στο Μουσείο Αθλητισμού από ασθενείς και συνεργάτες του πρωτοπόρου της καρδιοχειρουργικής στην Ελλάδα Παναγιώτη Σπύρου, σε εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν του η διοίκηση του νοσοκομείου Παπανικολάου.
Του Αριστείδη Μάτιου
“Έχω τόσα πολλά να θυμηθώ όλα αυτά τα χρόνια που είμαι γιατρός… Μακάρι να είχα ακόμη δύο ή τρεις ζωές, για να πραγματοποιήσω όλα τα όνειρά μου”, δήλωσε συγκινημένος στη “Μ” ο κ. Σπύρου. Δεκάδες φίλοι, συνεργάτες, πολιτικοί, φορείς της Θεσσαλονίκης, αλλά και ασθενείς του κ. Σπύρου κατέκλυσαν την αίθουσα τελετών του Μουσείου Αθλητισμού, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.
“Οι γνώσεις του τον ξεχωρίζουν από άλλους καρδιοχειρουργούς. Έμαθα πολλά κοντά του. Κατά καιρούς ακούστηκαν πολλά αμφιλεγόμενα πράγματα για τον κ. Σπύρου. Ο καλύτερος όμως είναι αυτός που κάνει τα λιγότερα λάθη. Αυτός είναι ο Παναγιώτης Σπύρου”, ανέφερε ο στενός φίλος και συνεργάτης του, καρδιοχειρουργός, Αθανάσιος Οικονομίδης.
“Νιώθω ιδιαίτερη χαρά όταν βλέπω κάθε πρωί υγιείς ανθρώπους να βαδίζουν στην οδό Παναγιώτη Σπύρου. Αυτός είναι ο άνθρωπος που έφερε την καρδιοχειρουργική στη χώρα μας. Έκανε τη Θεσσαλονίκη και ειδικά το Παπανικολάου το κέντρο της Ελλάδας. Σταμάτησε την έξοδο των ασθενών στο εξωτερικό και δεν φοβήθηκε να συγκρουστεί με συμφέροντα, όταν έπρεπε”, ανέφερε από το βήμα της εκδήλωσης ο στενός φίλος του καρδιοχειρουργού, υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης.
Για τη μεταμόρφωση του νοσοκομείου Παπανικολάου μίλησε και ο διοικητής του νοσοκομείου Αθανάσιος Δανιήλ. “Προ Σπύρου το Παπανικολάου έφερε το χαρακτηρισμό του σανατόριου. Σε αυτόν οφείλεται η ζωντάνια και η τιμή που απέκτησε το νοσοκομείο. Ο κ. Σπύρου αποτελεί σχολή για την επιστήμη της καρδιοχειρουργικής”, είπε ο κ. Δανιήλ, ο οποίος χαρακτήρισε τον τιμώμενο “άνθρωπο που ασχολείται με τα κοινά και ενδιαφέρεται για τη Θεσσαλονίκη και τον κόσμο”. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο λόγος που εκφώνησε ο διοικητής της ΓΆ Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για “χειμερία νάρκη της κλινικής του νοσοκομείου μετά την αποχώρηση του κ. Σπύρου”.
Την αυτοθυσία και την ανθρωπιά του τιμώμενου εξήρε ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιώργος Μούρτζιος, ο οποίος διηγήθηκε μια προσωπική του ιστορία. “Το καλοκαίρι του 1992 και ενώ ετοιμαζόμουν με την οικογένειά μου να φύγω διακοπές, είχε καρδιακό επεισόδιο ο πατέρας μου. Μόλις απευθύνθηκα στον κ. Σπύρου, την επόμενη μέρα εγχείρισε τον πατέρα μου, που έζησε υγιής για ακόμη δέκα χρόνια”, ανέφερε ο κ. Μούρτζιος.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ… ΣΕΛΗΝΗ
“Εκτός από την ιατρική, έγινα γνωστός και για πολλά άλλα πράγματα. Πέταξα με μαχητικό αεροσκάφος, ταξίδεψα με υποβρύχιο, διέσχισα το Βόρειο Ατλαντικό με ιστιοφόρο… Ένα από τα απραγματοποίητα όνειρά μου είναι να ταξιδέψω στο Διάστημα”, ανέφερε από το βήμα της εκδήλωσης ο κ. Σπύρου. Φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, “χωρίς τους οποίους δεν θα είχα καταφέρει τίποτα”, όπως είπε. Οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε γέλια, όταν, δεχόμενος την τιμητική πλακέτα σε σχήμα καρδιάς, είπε: “Αυτή η καρδιά δεν ξέρω αν σηκώνει επέμβαση”. Απευθυνόμενος στους δεκάδες ασθενείς του δήλωσε: “Δεν μου οφείλετε τίποτα. Εγώ σας οφείλω όλη την αγάπη και την εκτίμηση που τρέφετε στο πρόσωπό μου”.
- Η πορεία του. Ο Παναγιώτης Σπύρου ίδρυσε τη θωρακοκαρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης το 1983. Ήταν το πρώτο καρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας, μάλιστα εκτός Αθηνών. Η πρωτοποριακή κλινική ανέκοψε τη ροή ασθενών προς το εξωτερικό. Σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε κέντρο μεταμοσχεύσεων για όλων των ειδών τις μεταμοσχεύσεις και η αίγλη της αυξήθηκε. Η πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη τοποθέτηση της πρώτης μηχανικής καρδιάς στην Ελλάδα, μεταμοσχεύσεις καρδιάς-πνευμόνων, μεταμοσχεύσεις ζεύγους πνευμόνων ήταν μερικές από τις πρωτοποριακές για τη χώρα επεμβάσεις που έγιναν στη μονάδα-πρότυπο. Τότε η κλινική αριθμούσε 17 γιατρούς και γίνονταν 3-4 επεμβάσεις καρδιάς την ημέρα και μεταμοσχεύσεις όλων των ειδών. Ο Παναγιώτης Σπύρου διηύθυνε την κλινική μέχρι το 1997, οπότε ανακηρύχθηκε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θέση από την οποία αποχώρησε λίγο καιρό αργότερα.
Οκτ 04, 2008
copyright © 2007