Πανάκριβο το… κλείσιμο σχολείων

Με μίνι «κραχ» απειλεί η νέα γρίπη. Η αμφιλεγόμενη απόφαση για κλείσιμο σχολείων θα προκαλέσει απώλεια εκατομμυρίων ωρών εργασίας από τους γονείς των παιδιών. Το κόστος θα κυμανθεί από 1% έως 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και θα μπορεί να καλύψει κατά 14 έως 21 φορές τα χρήματα που απαιτούνται για τη χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων.

Η οικονομική ζημιά από τη γρίπη θα είναι πολύ μεγαλύτερη, αν επιβεβαιωθούν τα ακραία σενάρια των επιδημιολόγων. Οταν η γρίπη φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα, εκτιμάται ότι το 40% του εργατικού δυναμικού θα απουσιάσει από τη δουλειά του.

Τεράστιες επενδύσεις θα χρειαστούν και στο ΕΣΥ, καθώς θα χρειαστούν επιπλέον 185 θέσεις εντατικής νοσηλείας. Το συνολικό κόστος νοσηλείας των ασθενών θα φτάσει από 95 έως 198 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η απώλεια παραγωγικότητας θα κοστίσει από 1,4 έως 3 δισεκατομμύρια.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Πανδημία της Νέας Γρίπης και τις πολιτικές προάσπισης της Δημόσιας Υγείας.

Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) κ. Νίκος Μανιαδάκης ανέφερε ότι ο αριθμός των εισαγωγών για νοσηλεία μπορεί να φτάσει τις 600 έως 700 την ημέρα, αν επιβεβαιωθεί το σενάριο το οποίο προβλέπει ότι θα προσβληθεί το 30% του πληθυσμού.

Η κορύφωση της πανδημίας -είπε- θα διαρκέσει τρεις μήνες και στο διάστημα αυτό θα νοσηλεύονται ημερησίως 4.500 ασθενείς, από τους οποίους οι 1.500 έως 3.500 θα είναι σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Για τεράστιο κόστος μίλησε και ο επιδημιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Κώστας Ντάνης, αναφερόμενος στο μέτρο προληπτικού κλεισίματος σχολείων. Μία τέτοια απόφαση -είπε- δεν φαίνεται να αποδίδει, καθώς τα παιδιά κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους και μετά το κλείσιμο των σχολείων.

Μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 89% των μαθητών σχολείου που έκλεισε λόγω επιδημίας εποχικής γρίπης κυκλοφορούσαν σε δημόσιους χώρους και το 15% συμμετείχε σε ολονύχτια πάρτι.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάνη, το κλείσιμο των σχολείων θα έχει κάποια οφέλη μόνον εάν εφαρμοστεί κατά τα αρχικά στάδια της επιδημίας, πριν από την εμφάνιση εγκατεστημένης μετάδοσης στην κοινότητα και εάν συνδυαστεί με απομόνωση των μαθητών για αποφυγή συγχρωτισμού.

Το κλείσιμο των σχολείων είναι χωρίς τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα, όταν ήδη υπάρχει εγκατεστημένη μετάδοση γρίπης στην κοινότητα, διότι οι άνθρωποι μπορεί να εκτεθούν επανειλημμένα στον ιό κατά τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

ΠΑΙΔΙΑ
Ενα τραγούδι – οδηγός για τους κανόνες υγιεινής

«Γύρω γύρω όλοι, στη μέση ο Μανόλης»…

Το γνωστό παιδικό τραγούδι μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό στην τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής στα παιδιά, όσο διαρκεί η επιδημία της νέας γρίπης και όχι μόνο.

Για να είναι αποτελεσματικό το πλύσιμο των χεριών πρέπει να διαρκεί 15 έως 20 δευτερόλεπτα.

Είναι ο χρόνος που απαιτείται να τραγουδήσει κανείς το συγκεκριμένο τραγούδι δύο φορές, εξήγησε χθες η παιδίατρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), κ. Δώρα Σταύρου.

Σύμφωνα με την κ. Σταύρου, τα παιδιά πρέπει να πλένουν τα χέρια τους συχνά με σαπούνι και νερό ή να τα καθαρίζουν με αλκοολούχο διάλυμα χεριών. Να αποφεύγουν να πιάνουν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα και να μη μοιράζονται μολύβια, στυλό, μαρκαδόρους και άλλα προσωπικά αντικείμενα.

Καλό και συχνό καθάρισμα απαιτείται στα παιχνίδια και στα άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία. Το προσωπικό να πλένει, επίσης, καλά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή να τα καθαρίζουν με αλκοολούχο διάλυμα ή ζελέ χεριών πριν και μετά από άμεση επαφή με τα παιδιά καθώς και μετά από τον καθαρισμό επιφανειών λερωμένων με εκκρίσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
dkarag@pegasus.gr

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟ
Τα σχολεία είναι ανέτοιμα να αντιμετωπίσουν τον ιό

Τα αιτήματά τους προκειμένου να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά χωρίς σοβαρά προβλήματα, λόγω και της νέας γρίπης, εξέθεσαν χθες στον υπουργό Παιδείας δάσκαλοι και καθηγητές, αλλά επί της ουσίας ο Αρης Σπηλιωτόπουλος τους… αποχαιρέτησε λέγοντάς τους ότι δεν μπόρεσε να κάνει πολλά, αφού η οικονομική κατάσταση του κράτους δεν επιτρέπει πρόσθετες δαπάνες.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού με τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στα μέτρα πρόληψης για τη νέα γρίπη, αφού οι εκπαιδευτικοί του υπογράμμισαν ότι η εγκύκλιος που έχει σταλεί στα σχολεία σε παρά πολλά σημεία δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν διατεθούν περισσότερα κονδύλια και κυρίως εάν δεν γίνουν προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας με πλήρες ωράριο.

Οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν ότι τα σχολεία είναι ανέτοιμα να εφαρμόσουν τα μέτρα για τη γρίπη, αφού το βάρος πέφτει κυρίως στους δασκάλους και τους καθηγητές, αλλά ο υπουργός υπογράμμισε ότι έκτακτη επιχορήγηση θα δοθεί μόνο για την αγορά αναλώσιμων υλικών (απολυμαντικά, σαπούνια, μάσκες, πλαστικά ποτήρια κ.ά.) και για κανέναν άλλο λόγο. Οσον αφορά στις προσλήψεις καθαριστριών, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως όλα τα σχολικά συγκροτήματα, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν μπορεί ν ανταποκριθεί σε τέτοιο αίτημα και πως αυτό είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών.

Οι εκπαιδευτικοί επέμειναν ότι το προσωπικό καθαριότητας είναι άκρως απαραίτητο, λόγω των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη γρίπη, καθώς δεν είναι δυνατόν οι εκπαιδευτικοί να διατηρούν καθαρές και να απολυμαίνουν τις τουαλέτες, τις αίθουσες και οτιδήποτε χρησιμοποιούν μέσα στα σχολεία οι μαθητές.

Για λόγους υγείας αλλά και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν να μειωθεί και ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη στα 25 παιδιά (από 30), αίτημα που επίσης δεν μπορεί να ικανοποιηθεί αφού αυτό προϋποθέτει περισσότερες προσλήψεις και βέβαια κονδύλια, όπως τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Δάσκαλοι και καθηγητές επέμειναν και στις κινητές ιατρικές μονάδες για τα σχολεία αλλά όπως τους είπε ο υπουργός δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, όπως έχει ενημερωθεί από το υπουργείο Υγείας.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ