ΜετΆ εμποδίων λειτουργεί το νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, πολλές φορές οι ασθενείς που προσέρχονται στις εφημερίες αναγκάζονται να νοσηλεύονται ακόμη και σε ράντζα.
Της Νικολέτας Μπούκα
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι τα ξεπερασμένα μηχανήματα και ο οργανισμός λειτουργίας του νοσοκομείου, που επί επτά χρόνια δεν ανανεώνεται, θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία ενός νοσοκομείου που επρόκειτο να αποτελέσει κόσμημα για τη Θεσσαλονίκη.
Αγκάθι για το νοσοκομείο αποτελεί και η αθρόα φυγή εργαζομένων, εξαιτίας της ανασφάλειας και της πίεσης που προκαλεί το ισχύον νομικό καθεστώς. Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων, μόνο το 2007 εγκατέλειψαν το νοσοκομείο περίπου 150 εργαζόμενοι, ενώ από την έναρξη λειτουργίας του “Παπαγεωργίου” μέχρι σήμερα ο αριθμός των παραιτηθέντων ξεπερνά τους 500.
“Η έλλειψη προσωπικού ταλαιπωρεί το νοσοκομείο. Κατά καιρούς έχουν μισθοδοτηθεί 2.500 άτομα, ενώ σήμερα ο αριθμός έχει μειωθεί στα 1.440. Επιπλέον, βάσει του οργανισμού που ισχύει σήμερα, οι ανάγκες που καλύπτουμε είναι για 625 κλίνες, ενώ το νοσοκομείο έχει αναπτύξει 800. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σχετικά με την υπογραφή του νέου οργανισμού. Σοβαρότερες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, εξαιτίας των οποίων υπάρχουν κλινικές που λειτουργούν οριακά και άλλες που, ενώ έχουν το χώρο και τον εξοπλισμό, παραμένουν κλειστές όπως η ΩΡΛ”, εξηγεί στη “Μ” ο πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής γιατρών του “Παπαγεωργίου” Θανάσης Καλαμπάκας.
Εξάλλου, κλειστά παραμένουν τέσσερα κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιτίας του νέου συστήματος προμηθειών, όλο το καλοκαίρι δημιουργήθηκε πρόβλημα σε χειρουργεία ρουτίνας, καθώς εξαντλήθηκαν τα αποθέματα των αναλώσιμων υλικών και δεν μπορούσαν να γίνουν επεμβάσεις.
Πρόβλημα όμως δημιουργείται και με την προμήθεια νέου αξονικού και νέου μαγνητικού τομογράφου, η οποία έχει κολλήσει στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται και για τη λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού του νοσοκομείου, που έχει δοθεί σε ιδιώτη.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ο διευθυντής του “Παπαγεωργίου” Γιώργος Χριστόπουλος ξεκαθαρίζει στη “Μ” ότι ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου βρίσκεται στο υπουργείο Υγείας και αναμένεται η έγκρισή του. Αναφορικά με τις παραιτήσεις εργαζομένων, εξηγεί ότι πολλοί φεύγουν, διότι, μέσω των προσλήψεων του ΑΣΕΠ, επιθυμούν να βρουν θέση εργασίας σε περιοχές που τους εξυπηρετούν καλύτερα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν οι αριθμοί που δίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
“Όσο για το βρεφονηπαικό σταθμό, είναι αλήθεια ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν 170 ευρώ το μήνα. Το υπουργείο Οικονομίας δεν μας έδωσε τις θέσεις που ζητήσαμε, οπότε, για να λειτουργήσει ο σταθμός, τον αναθέσαμε σε ιδιώτη”, τονίζει ο κ. Χριστόπουλος.