Παραμένει ο κίνδυνος από τη γρίπη Α για τις ευπαθείς ομάδες

Βενιζέλος Β.
 
 
    Έμφαση στον μαζικό εμβολιασμό των ατόμων τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου για νόσηση από γρίπη Α (Η1Ν1) δίνει εκ νέου το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθώς η χώρα μας διανύει τη μακρόσυρτη κάμψη του φθινοπωρινού πανδημικού κύματος. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του Κέντρου, ο κίνδυνος για βαριά νόσηση και θανάτους ασθενών με γρίπη Α (Η1Ν1) δεν έχει παρέλθει.

Έτσι, το ΚΕΕΛΠΝΟ προτίθεται να αποστείλει εντός των ημερών εγκύκλιο σε όλους τους γιατρούς της χώρας προκειμένου να τους επισημάνει εκ νέου την αναγκαιότητα να εμβολιασθούν όσοι από τους ασθενείς τους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου. Την εγκύκλιο συνυπογράφουν περισσότερες από δέκα επιστημονικές ιατρικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, η Ελληνική Μαιευτική – Γυναικολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία.

Αυτά τόνισαν, μεταξύ άλλων, χθες σε συνέντευξη Τύπου το προεδρείο και μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ και υπογράμμισαν ότι χρειάζεται ένταση της επικοινωνιακής εκστρατείας στην κοινή γνώμη προκειμένου να καμφθεί επιτέλους το αρνητικό κλίμα έναντι του εμβολιασμού, το οποίο ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Μάρ. Λαζανάς χαρακτήρισε, μάλιστα, ως ανεξήγητο.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν ο πρόεδρος του Κέντρου Γ. Σαρόγλου και ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος Παν. Γαργαλιάνος, υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες, όπως οι σκανδιναβικές, στις οποίες καταγράφονται πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, που φθάνουν ακόμη και το 90%, ενώ η αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Μ. Μαλλιώρη επανέλαβε ότι διαπράχθηκαν σοβαρά λάθη στην επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας και της αναγκαιότητας του εμβολιασμού. Μεταξύ των λαθών τα οποία επεσήμανε η Μ. Μαλλιώρη, περιλαμβάνεται και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που είχε παραχωρήσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) στον τομέα της επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος.

Από την πλευρά του, ο επιδημιολόγος Τ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι, παρά την κάμψη του πανδημικού κύματος, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει ανοσία έναντι της γρίπης Α (Η1Ν1), η ασφάλεια των εμβολίων είναι τεκμηριωμένα πια πολύ υψηλή και η γνώση μας για την ασθένεια πολύ ευρύτερη πλέον, ενώ ο κίνδυνος από τη νόσο παραμένει υπαρκτός.

Ο Τ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ακόμη ότι η μεγάλη ιδιομορφία της γρίπης Α (Η1Ν1) είναι ότι οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό νέους ανθρώπους στον θάνατο, σε σχέση με την εποχική γρίπη, ενώ η τελευταία πλήττει περισσότερο τους ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα να προκαλεί ετησίως 300 – 500 θανάτους στη χώρα μας. Όπως εξήγησε ο ίδιος, πάντως, η εποχική γρίπη για φέτος είναι η γρίπη Α (Η1Ν1).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Μ. Μαλλιώρη, 220.000 άτομα έχουν εμβολιασθεί στα νοσοκομεία της χώρας, 60.000 στα Κέντρα Υγείας και 35.000 στα κέντρα εμβολιασμού του ΙΚΑ, ενώ οι υπόλοιποι σε δημοτικά ιατρεία, ιδιωτικές κλινικές και κέντρα εμβολιασμού των νομαρχιών.

Τέλος, οι υπεύθυνοι του ΚΕΕΛΠΝΟ επανέλαβαν ότι έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία 83 νέες κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) 27 δημοσίων νοσοκομείων της χώρας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πρόσφατα η υπουργός Υγείας Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, και διέψευσαν κατηγορηματικά τις περί του αντιθέτου αιτιάσεις του τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ. Μάρ. Σαλμά, αλλά και σχετικά δημοσιεύματα μερίδας του κυριακάτικου Τύπου.

Στους 104 οι νεκροί

Στους 104 έφθασαν οι θάνατοι ασθενών με γρίπη Α (Η1Ν1) στην Ελλάδα, καθώς άλλοι 3 ασθενείς, μεταξύ των οποίων ένας 54χρονος χωρίς υποκείμενο νόσημα, έχασαν την περασμένη Παρασκευή τη ζωή τους σε ΜΕΘ δημοσίων νοσοκομείων.

Επίσης, άλλος ένας ασθενής με γρίπη Α (Η1Ν1) εισήχθη την ίδια μέρα σε κρίσιμη κατάσταση σε ΜΕΘ δημοσίου νοσοκομείου.