Παράνομα… λειτουργούν τουλάχιστον 10 νοσοκομειακά φαρμακεία σε όλη την χώρα, τα οποία εκτός τους εσωτερικούς ασθενείς εξυπηρετούν και τους ασθενείς που διαθέτουν βιβλιάρια απορίας, αλλά και ασφαλισμένους όλων των Ταμείων στους οποίους χορηγούνται νοσοκομειακά φάρμακα!
Τα φάρμακα στα νοσοκομεία αυτά διακινούνται ανεξέλεγκτα, ενώ δεν μπορούν να χορηγηθούν τα ναρκωτικά και να εκτελεστούν συνταγές. Τα νοσοκομειακά φαρμακεία διαχειρίζονται πολλά φάρμακα, αρκετά από τα οποία είναι υψηλού κόστους. Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι, τα νοσοκομεία ξόδεψαν μόνο για φάρμακα 1 δισ. ευρώ, με τη νοσοκομειακή φαρμακευτική κατανάλωση να «τρέχει» με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 20%. Τη στιγμή μάλιστα που οι δαπάνες για τα νοσοκομειακά φάρμακα κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων, αφού αφορούν το 24% – 50% του συνόλου των λειτουργικών δαπανών τους (ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του νοσοκομείου).
Έγγραφο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων προς τον υπουργό Υγείας αποκαλύπτει την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Η ΠΕΦΝΙ στην έγγραφο της υπογραμμίζει «την πλήρη έλλειψη φαρμακοποιών στα φαρμακευτικά τμήματα» των νοσοκομείων και αναφέρει: «Όπως είναι αυτονόητο, η απουσία φαρμακοποιού από τα νοσοκομεία δημιουργεί πλήθος λειτουργικών, διαχειριστικών, νομικών προβλημάτων, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η νοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη δεν παρέχεται σύμφωνα με τους όρους και τους κανόνες που επιβάλλει η επιστήμη και το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας και της Ε.Ε.».
Χωρίς προσωπικό
Ήδη, χωρίς φαρμακοποιό λειτουργούν τα φαρμακεία των νοσοκομείων: Βέροιας, Καλαβρύτων, Σπάρτης, Αμαλιάδας, Πύργου, Αγ. Όλγα, Λοιμωδών Θεσσαλονίκης, Καστοριάς, Ρόδου, Διδυμοτείχου, ενώ σε δεκάδες άλλα μεγάλα νοσοκομεία -μεταξύ των οποίων το Γενικό Κρατικό Αθηνών, ο Ευαγγελισμός, το Ιπποκράτειο Αθηνών κ.ά.- κενές παραμένουν σχεδόν μία στις δύο οργανικές θέσεις φαρμακοποιών.
Σύμφωνα με την ΠΕΦΝΙ, η έλλειψη φαρμακοποιού από τα νοσοκομεία «είναι παράνομη και ενέχει κινδύνους και για τους νοσηλευόμενους ασθενείς αλλά και για τους εξωτερικούς ασθενείς, οι οποίοι προσέρχονται στα νοσοκομειακά φαρμακεία και λαμβάνουν φάρμακα από άτομα τα οποία ούτε τις απαιτούμενες γνώσεις διαθέτουν, ούτε την αρμοδιότητα εκ του νόμου έχουν».
Στο έγγραφό της η ΠΕΦΝΙ καλεί το υπουργείο Υγείας να ενεργήσει άμεσα «για την κάλυψη των κενών θέσεων με τρόπο οριστικό και όχι με λύσεις προσωρινές και αναποτελεσματικές (αποσπάσεις κ.λπ.)».
Ελένη Πετροπούλου