Τα δημόσια ταμεία εξαιτίας της φοροαποφυγής που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στερούνται έσοδα που υπολογίζονται σε 25 – 30 δισ. ευρώ.
Της Μαρίας Βουργάνα
Σε αστρονομικά ύψη κινείται η παραοικονομία στην Ελλάδα, καθώς υπολογίζεται ότι φθάνει στο 40% του ΑΕΠ ή τα 95 (!) δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τη «μαύρη οικονομία» που δεν φορολογείται, με αποτέλεσμα τα δημόσια ταμεία να στερούνται έσοδα που υπολογίζονται σε 25 – 30 δισ. ευρώ, όταν το πακέτο των σκληρών μέτρων που δεσμεύθηκε να λάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, μιλώντας χθες στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, αναφέρθηκε στις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει η παραοικονομία την οποία προσδιόρισε στο 40% του ΑΕΠ αλλά και στην ανάγκη αναμόρφωσης των ελεγκτικών μηχανισμών.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στα κρούσματα διαφθοράς που εντείνουν την αδικία λέγοντας προς τους βιοτέχνες: «Θέλουμε να σας ξέρουμε αλλά να μην σας βλέπουμε» γιατί η συναλλαγή γεννά διαφθορά.
Νέες λίστες
Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, το οικονομικό επιτελείο -όπως είπε- θα είναι αδυσώπητο και θα προχωρήσει σε κατασχέσεις όσων φοροδιαφεύγουν και διαθέτουν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει περιοδικούς ελέγχους με κεντρική επιλογή το point system, προληπτικούς κυκλικούς ελέγχους, ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και ανασύσταση του ΣΔΟΕ.
Την ίδια ώρα, από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά την ολοκλήρωση του EcoFin, ξεκαθάριζε πως οι έλεγχοι των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου θα συνεχισθούν με αμείωτο ρυθμό ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης του κ. Βοσκόπουλου.
«Η διαδικασία ελέγχου και εντόπισης οφειλετών του Δημοσίου από το υπουργείο Οικονομικών δεν ξεκίνησε χθες», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «το υπουργείο έχει ήδη ανακοινώσει ότι προχωρεί σε έλεγχο πολλών Ελλήνων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια ή μεγαλο-οφειλετών».
Γ. Παπακωνσταντίνου
Ως προς τον φόβο μήπως αυτοί οι έλεγχοι μεταβληθούν σε «κυνήγι μαγισσών», ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι «οι κινήσεις μας είναι πάντα πολύ προσεκτικές με απόλυτη προσήλωση σε δύο πράγματα: Αφενός στην αποκάλυψη με σαφέστατο τρόπο των οφειλετών φόρων, έτσι ώστε να επαναφέρουμε το αίσθημα του δικαίου στον κόσμο, και αφετέρου κρατώντας το τεκμήριο της αθωότητας για να μη στοχοποιήσουμε ανθρώπους για οποιοδήποτε λόγο. Προσπαθούμε να κάνουμε ένα φορολογικό σύστημα πιο δίκαιο, να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις ετών, δυστοκίες και δυσλειτουργίες ετών. Κάποιες από αυτές τις είδαμε και στην συγκεκριμένη υπόθεση».
Στοιχεία για την υπόθεση Βοσκόπουλου
Τα πρόστιμα που μαζί με τις προσαυξήσεις ανέβασαν τις οφειλές στα 5,5 εκατ. ευρώ
Όσον αφορά τις οφειλές των 5,5 εκατ. ευρώ του Τόλη Βοσκόπουλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 3 Μαΐου, δύο εβδομάδες πριν η υπόθεση δει το φως της δημοσιότητας, από το υπουργείο Οικονομικών κάλεσαν τον δημοφιλή τραγουδιστή να δηλώσει εγγράφως ότι εφόσον εξαλειφθεί η υποθήκευση των δεσμευμένων ακινήτων θα τα πουλήσει άμεσα και θα καταβάλει το τίμημα έναντι των υπέρογκων χρεών του. Όμως, δεν έλαβαν την παραμικρή απάντηση.
Ο πρώτος τακτικός έλεγχος στον κ. Βοσκόπουλο έγινε το 1998 για το διάστημα από το 1994 έως και το 1997.
Το πρόστιμο που επιβλήθηκε τότε έφθανε τα 2,2 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια από το 2000 και έως το 2006, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, διαπιστώθηκε ότι ο κ. Βοσκόπουλος δεν κατέβαλε φόρο εισοδήματος. Το νέο πρόστιμο προσδιορίστηκε κοντά στις 800 χιλιάδες ευρώ.
Ρύθμιση
Τα δύο πρόστιμα μαζί με τις προσαυξήσεις ανέβασαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 5,5 εκατ. ευρώ. Το 2007 ο κ. Βοσκόπουλος έκανε αίτηση για ρύθμιση των οφειλών, την οποία, όμως, ανακάλεσε στη συνέχεια. Ένα χρόνο αργότερα κατέθεσε νέα αίτηση για απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και εξάλειψη των υποθηκών ώστε να μπορέσει να πουλήσει τα ακίνητα και να καταβάλει το αντίτιμο στην εφορία. Τον περασμένο Σεπτέμβριο απορρίφθηκε το αίτημα για τον εκμηδενισμό των προσαυξήσεων και παρέμεινε ανοιχτό το ζήτημα να αρθούν οι υποθήκες.