Αργησαν να έρθουν, αλλά επιμένουν και ταλαιπωρούν με ένταση μικρούς και μεγάλους. Τα κρούσματα γρίπης και αναπνευστικών ιώσεων, που καταγράφουν μεγάλη αύξηση τις δύο τελευταίες εβδομάδες, έχουν γίνει για πολλούς… πονοκέφαλος, σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα περιστατικά γρίπης είναι λιγότερα συγκριτικά με πέρσι και πιο ήπια, ωστόσο οι αναπνευστικές ιώσεις χαρακτηρίζονται ως ιδιαιτέρως σοβαρές και εφιστάται η προσοχή των γονιών, καθώς μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές στην υγεία των παιδιών. Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, στις εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων προσέρχονται περισσότερα από 500 παιδιά και εκτιμάται ότι το 70% έχει προσβληθεί από αναπνευστική λοίμωξη και το 30% από τον ιό της γρίπης. Εξάλλου, βάσει των στοιχείων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 218 κρούσματα γρίπης σε ενήλικες και παιδιά πανελλαδικά.
Συστάσεις από τους ειδικούς
Την προσοχή των γονιών λόγω της έξαρσης γρίπης και αναπνευστικής λοίμωξης εφιστούν οι παιδίατροι. «Η γρίπη φέτος μας επισκέφτηκε αργότερα και η περίοδος νοσηρότητας αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος Απριλίου. Ευτυχώς, ο συγκεκριμένος ιός της γρίπης είναι ήπιας μορφής και ελάχιστα από τα παιδιά που έχουν προσβληθεί έχουν εμφανίσει επιπλοκή. Αντίθετα, μας ανησυχεί η αναπνευστική λοίμωξη αυτής της περιόδου, η οποία προκαλεί επιπλοκές, όπως πνευμονία, ωτίτιδα κ.λπ., αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου», τονίζει ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του European Paediatric Association και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.
Τα συμπτώματα των αναπνευστικών ιώσεων είναι υψηλός πυρετός για 5 – 6 ημέρες, έντονο ρίγος και βήχας. Για την αντιμετώπιση της λοίμωξης χορηγούνται αντιπυρετικά και ο ασθενής θα πρέπει να καταναλώνει πολλά υγρά. Αν ο βήχας δεν υποχωρεί, τότε απαιτείται εξέταση από γιατρό για την πρόληψη επιπλοκών.
Η επιδημία της γρίπης ξεκίνησε αργότερα φέτος και στη χώρα μας (το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στις 20 Ιανουαρίου αντί στις αρχές Δεκέμβρη). Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έως τις 22 Φεβρουαρίου 2009 καταγράφηκαν 218 κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης. Το χαρακτηριστικό του ιού είναι ότι εμφανίζεται με πυρετό για τρία 24ωρα, ο ασθενής αισθάνεται καλύτερα, αλλά ο πυρετός επανεμφανίζεται για δύο ημέρες.
Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία: Μέχρι το τέλος Απριλίου η περίοδος νοσηρότητας
Εκατοντάδες παιδιά
Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, επτά στα δέκα παιδιά έχουν προσβληθεί από την αναπνευστική λοίμωξη που ενδημεί αυτήν την εποχή και τρία στα δέκα από τον ιό της γρίπης. Καθημερινά τα παιδιατρικά νοσοκομεία επισκέπτονται περισσότερα από 500 παιδιά, με πυρετό, ρίγος και βήχα. Τα περιστατικά γρίπης που εμφανίζονται είναι πιο ήπια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο η αναπνευστική λοίμωξη που είναι σε έξαρση αυτήν την περίοδο, αλλά και επικίνδυνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, έχει ρίξει στο κρεβάτι πάρα πολλούς μικρούς ασθενείς.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, το χαρακτηριστικό του ιού της γρίπης φέτος είναι ότι εμφανίζεται στους ενήλικες με πυρετό για περίπου τρία 24ωρα, στη συνέχεια πέφτει και ο ασθενής αισθάνεται πολύ καλύτερα. Ομως, έπειτα από κάποια 24ωρα ο πυρετός επανεμφανίζεται και η ταλαιπωρία του ασθενούς συνεχίζεται για δύο – τρεις μέρες ακόμη.