Χωρίς γιατρό έχουν απομείνει οι 260 ηλικιωμένοι κάτοικοι της Ιμβρου και της Τενέδου. Ο ένας και μοναδικός, ηλικιωμένος κι εκείνος, Ελληνας γιατρός που μετοίκησε από την Κωνσταντινούπολη στην Ιμβρο και για χρόνια επισκεπτόταν τους κλινήρεις -περισσότερες φορές- γέροντες απεβίωσε, αφήνοντας στην τύχη τους τους κατοίκους στο Γλυκύ, στα Αγρίδια, στο Ευλάμπιο, στους Αγίους Θεοδώρους, στο Σχοινούδι και στην Παναγιά.
Πριν από 18 μήνες, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από την Εταιρεία Μελέτης και Καταγραφής Απόδημου Ελληνισμού (Ε.Μ.Κ.Α.Ε.) τα μέλη της οποίας έγιναν δεκτά με πολλή χαρά από τους κατοίκους των δύο ακριτικών νησιών της Τουρκίας.
Χειρουργείο επιτόπου
Χαρακτηριστικές ήταν οι ευχαριστίες 55χρονου ομογενούς, που δεν του δινόταν η δυνατότητα της πλήρους ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε έγκαυμα δεύτερου βαθμού, όταν για την περίθαλψή του αμέσως «στήθηκε» χειρουργείο επιτόπου, στο σπίτι του, δίνοντας την απαιτούμενη περίθαλψη για την ασφαλή διακομιδή του σε νοσοκομείο της Ελλάδας.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι αδυνατούν να προμηθευτούν ακόμη και τα απαραίτητα φάρμακα, προπάντων όσοι δεν έχουν επαφή με συγγενείς τους, αλλά και η δυσκολία τους να μετακινηθούν σε νοσοκομείο, κυρίως τους χειμερινούς μήνες.
Στο παρελθόν είχαν γίνει κι άλλες προσπάθειες από οργανώσεις και εθελοντές για να προσφέρουν ιατρική φροντίδα στους κατοίκους της Ιμβρου και της Τενέδου, όλες όμως σκόνταψαν σε γραφειοκρατικά προβλήματα.
Ικανοποιημένα επέστρεψαν και τα μέλη της Εταιρείας και ο πρόεδρός της, Κ. Πασχαλίδης, διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι το πρόγραμμα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον απόδημο ελληνισμό θα συνεχιστεί, για τον λόγο αυτόν καλεί γιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς, ψυχολόγους και νομικούς που θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά στη δράση αυτή να το δηλώσουν στην Ε.Μ.Κ.Α.Ε.
Η οργάνωση
Η Εταιρεία Μελέτης και Καταγραφής Απόδημου Ελληνισμού (Ε.Μ.Κ.Α.Ε) είναι μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση εγγεγραμμένη στο Πρωτοδικείο Σερρών με καταστατικό και εσωτερικό Κανονισμό και ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2005.
Στόχος της είναι να προωθήσει και να προβάλει την ελληνική παράδοση σε όλες τις χώρες και κυρίως στα Βαλκάνια και στην παρευξείνια περιοχή, να διδάξει μαθήματα ελληνικών σε Ελληνόπουλα μέχρι και 5ης γενιάς, αλλά και να αναδείξει και να αξιοποιήσει το ελληνικό δυναμικό που διαπρέπει σε χώρες της Μεσογείου, της Βαλκανικής, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr