ΠΑΣΟΚ: Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ε. Τζαμπάζη για τη σχέση ανάμεσα στην οικονομική κρίση και τα προβλήματα ψυχικής υγείας

   Θεσσαλονίκη, 5 Μαΐου 2009

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ε. Τζαμπάζη για τη σχέση ανάμεσα στην οικονομική κρίση και τα προβλήματα ψυχικής υγείας

   

    Απαντώντας σε ερώτηση της Ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ε. Τζαμπάζη για τη σχέση που συνδέει την παρούσα χρηματοπιστωτική κρίση και την ψυχική υγεία των πολιτών, η Επίτροπος για την Υγεία κ. Ανδρούλα Βασιλείου, επιβεβαιώνει ότι η δυσμενής οικονομική συγκυρία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ψυχική υγεία.

    Η Επίτροπος ενημέρωσε την Ευρωβουλευτή ότι προετοιμάζει επί του παρόντος διαγωνισμό για την ανάθεση μελέτης σχετικά με τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, καθώς και τα οφέλη για την υγεία που είναι δυνατόν να προκύψουν εάν επενδύσουμε στην ψυχική υγεία. Η μελέτη αυτή θα αποτελέσει τη βάση για μια τεχνική συζήτηση με σκοπό να καθοριστούν πιθανοί δείκτες στο πλαίσιο της ανοικτής μεθόδου συντονισμού για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη, κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την κοινωνική κατάσταση και τη δημογραφία.

    Απαντώντας σε επιμέρους ερώτημα σχετικά με την εφαρμογή του «Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Ψυχική Υγεία και την Ευημερία», η Επιτροπή επεσήμανε ότι ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα στο διάλογο με τις κυβερνήσεις των κρατών- μελών και των ενδιαφερόμενων μερών.

    Στο πλαίσιο αυτό, στην στρογγυλή τράπεζα που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες στις 27 Απριλίου στις Βρυξέλλες, με θέμα «Μείωση του ψυχοκοινωνικού αντίκτυπου της χρηματοοικονομικής κρίσης», επισημάνθηκαν τάσεις εμφάνισης κρουσμάτων κακής ψυχικής υγείας που συνδέονται με την οικονομική κρίση στον χώρο των σχολείων, της εργασίας, της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, αναδείχθηκαν οι βασικές ευρωπαϊκές προτεραιότητες, όπως και η συμβολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σχετικών ΜΚΟ για την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών.

    Στην απάντησή της η Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης ότι το 2010, το ευρωπαϊκό έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, κατά την κατάρτιση των εθνικών προγραμμάτων θα ενθαρρυνθεί ιδιαίτερα η πολυδιάστατη και ολοκληρωμένη προσέγγιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, π.χ. οι σχέσεις με την υγεία συμπεριλαμβανομένης και της ψυχικής υγείας.

    Σχολιάζοντας τα δεδομένα που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κ. Τζαμπάζη δήλωσε «Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη με επίσημα στοιχεία ότι στα κράτη μέλη παρατηρείται ανοδική τάση των περιπτώσεων άγχους, κρίσεων πανικού, ψυχοσωματικών διαταραχών ή αυτοκτονιών, ωστόσο το τελευταίο διάστημα βλέπουμε κρούσματα κακής ψυχικής υγείας ως αποτέλεσμα της απώλειας θέσεων εργασίας, της οικονομικής αβεβαιότητας και της αδυναμίας εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων.

    Η ελληνική πολιτεία οφείλει να σχεδιάσει και να εφαρμόσει άμεσα πολυτομεακά προγράμματα για την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, να εντάξει στα προγράμματα του ΕΣΠΑ σχετικές ολοκληρωμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες, όπως η παροχή ψυχολογικής στήριξης στους ανέργους. Αλλά και να αξιοποιήσει χωρίς καθυστέρηση μέσα στο 2009 το ποσό των 5.000.000 € που διατίθεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία – Πρόνοια» της περιόδου 2000-2006, για προγράμματα επιμόρφωσης για τις ψυχικές διαταραχές για γενικούς ιατρούς και άλλες ιατρικές ειδικότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

    Η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δε μεριμνά για τη συνέχιση όλων όσων έχουν ξεκινήσει και έχουν γίνει με την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, αλλά και μέσα από τις πολιτικές της επιλογές ή την έλλειψη πρωτοβουλιών, στην ουσία επιτρέπει την επιδείνωση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των πολιτών: Δεν δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης, επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και δημιουργεί κλίμα γενικότερης ανασφάλειας».