Αθήνα, 6 Μαΐου 2008
ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς: Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: Καταγγελίες για Διαφθορά στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας
Κύριε Υπουργέ,
Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) ιδρύθηκε με το Ν. 2920/ 2001 με κύρια αποστολή τη διενέργεια συστηματικών επιθεωρήσεων, ελέγχων και ερευνών σε όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς αρμοδιότητας ή εποπτείας του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, καθώς και στις υπηρεσίες υγείας των ασφαλιστικών φορέων και με βασικό στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας και την εξάλειψη της διαφθοράς στους τομείς υγείας και πρόνοιας.
Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες του τέως επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ κ. Γ. Κουρέρη που δημοσιεύονται στην έγκριτη εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής» (4.5.08) [αντίγραφο επισυνάπτεται], το Σώμα των Επιθεωρητών έχει παρεκκλίνει της κύριας αποστολής του όσον αφορά την καταστολή φαινομένων κακοδιαχείρισης και διαφθοράς στον χώρο της υγείας, έχοντας μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε εστία διαφθοράς και παράνομων συναλλαγών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα σε επιστολές, που στάλθηκαν από τον Ιούλιο του 2007 έως τον Απρίλιο το 2008 προς:
α) τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο (με κοινοποίηση στο γραφείο του Πρωθυπουργού),
β) τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή και
γ) τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά κ. Γρ. Πεπόνη, ο τέως Επιθεωρητής αναφέρει μεταξύ άλλων πως «το όργανο εφαρμόζει διαδικασίες ελέγχου οι οποίες δίδουν τη δυνατότητα διαφυγής στους ελεγχόμενους από τη Δικαιοσύνη για τις παράνομες πράξεις τους» και πως «εντός του ΣΕΥΥΠ λειτουργεί μια “συμμορία”, συγκροτούμενη από υπαλλήλους του (επιθεωρητές) η οποία σε συνεργασία με μέλη της ηγετικής του ομάδας συγκαλύπτει συστηματικά ενόχους οικονομικών καταχρήσεων, παραβατών της νομοθεσίας, της ιατρικής δεοντολογίας και λοιπών παρανομιών», ενώ κάνει λόγο και για «διπλά πορίσματα» των Επιθεωρητών, τα οποία προκύπτουν όταν τα συμπεράσματα του αρχικού ελέγχου δεν είναι τα επιθυμητά με αποτέλεσμα ο έλεγχος ανατίθεται σε άλλους επιθεωρητές.
Με δεδομένο ότι:
– Οι συγκεκριμένες καταγγελίες – εφόσον ευσταθούν – είναι πολύ σοβαρές και αποτελούν πλήγμα για την αξιοπιστία του θεσμού και την εκπλήρωση της αποστολής του ΣΕΥΥΠ.
– Το Υπουργείο Υγείας δεν μπήκε ΠΟΤΕ στο κόπο να απαντήσει στην επιστολή του τέως Επιθεωρητή, ενώ άγνωστες είναι οι ενέργειες στις οποίες προέβη το Υπουργείο για τη διαλεύκανση των συγκεκριμένων επώνυμων καταγγελιών.
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ, καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα:
1. Να κατατεθούν στη Βουλή οι αναφερόμενες στο δημοσίευμα Επιστολές και η τυχόν πρόσθετη αλληλογραφία.
2. Σε τι ενέργειες προβήκατε ως Υπουργείο από τη στιγμή που λάβατε την επιστολή του τέως Επιθεωρητή αναφορικά με τα καταγγελλόμενα και γιατί έως σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση του Υπουργείου στα καταγγελλόμενα;
3. Διατάχθηκε Ε.Δ.Ε. προκειμένου να εξεταστούν οι καταγγελίες περί διαφθοράς συγκεκριμένων επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ οι οποίοι κατονομάζονται στις επιστολές; Εάν ναι, να κατατεθούν τα στοιχεία στη Βουλή.
4. Ενημερώσατε τη Δικαιοσύνη ως οφείλατε να πράξετε; Εάν ναι να κατατεθούν τα στοιχεία στη Βουλή. Εάν όχι γιατί;
5. Προχωρήσατε σε επανεξέταση υποθέσεων οι οποίες προσιδιάζουν στην περίπτωση των «διπλών πορισμάτων» και αν όχι γιατί;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΠΕΡΛΕΠΕ-ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΝΑΣΙΩΚΑΣ ΕΚΤΟΡΑΣ
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΣΚΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ