ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΙΔΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ «ΣΚΑΪ» ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ

   

   

    Αθήνα, 6 Μαΐου 2009

    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΙΔΗ

    ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

    ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ «ΣΚΑΪ»

    ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ

   

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Φλωρίδη, η Eurostat ζητάει από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ακριβή στοιχεία, ακριβείς αριθμούς, τεκμηριωμένη και αναλυτική κατάσταση των οφειλών και των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων από την Ελλάδα. Ποια είναι η γνώμη σας, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Υπάρχει το εξής πρόβλημα. Σήμερα στη Βουλή στην Ολομέλεια συζητείται η τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Υγείας μαζί με τον Υπουργό Οικονομίας προκειμένου να νομιμοποιηθούν όλες οι παράνομες προμήθειες σε υλικά και φάρμακα που έγιναν τα τελευταία 4 ή 5 χρόνια.

    Αυτή η ρύθμιση είναι πρωτοφανής με την εξής έννοια, ότι στη Βουλή δεν έχει έρθει κανένα απολύτως στοιχείο, που να λέει ποιο είναι το ύψος αυτών των παράνομων προμηθειών, δηλαδή από τα 6 δισεκατομμύρια που χρωστάνε σήμερα τα ελληνικά νοσοκομεία στους προμηθευτές, πόσα δισεκατομμύρια οφείλονται από παράνομες προμήθειες; Πόσα; Ένα, δύο, τρία, πέντε και τα έξι; Αυτό δεν μας το λένε. Δεν μας το λέει ούτε το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, το οποίο είναι υποχρεωμένο να καταγράψει τη δαπάνη στην έκθεση, η οποία συνοδεύει την τροπολογία αυτή. Δηλαδή δηλώνει ότι δεν έχει κανένα απολύτως στοιχείο στα χέρια του.

    Τώρα, τα ερωτήματα που έθεσα την περασμένη εβδομάδα όταν ήρθε στην Επιτροπή και θα τα θέσω και σήμερα στην Ολομέλεια είναι τα εξής. Εκτός από το ύψος αυτών των παράνομων, το ύψος της δαπάνης δηλαδή για τις παράνομες προμήθειες, οι οποίες πρέπει να μελετηθούν συλλήβδην, είναι απίστευτο αυτό που πάει να γίνει, πρέπει να ξέρουμε σε τι τιμές αγοράστηκαν αυτά τα υλικά.

    Δηλαδή στις κανονικές, σε διπλάσιες, πενταπλάσιες, εκατονταπλάσιες, γιατί έχουμε διαρκώς τέτοια στοιχεία, τα οποία έρχονται στο φως της δημοσιότητας που λένε, όσο πιο ακριβές είναι οι προμήθειες?

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι κοστολογήσεις, έχουμε δει ακόμη και 200 και 300 τοις εκατό υπερκοστολογήσεις.

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Το επόμενο ερώτημα είναι για ποιο λόγο αυτά τα χρόνια, ενώ εδώ και δύο χρόνια ισχύει ο νόμος που υποτίθεται, ο νόμος του κ. Αβραμόπουλου για τις προμήθειες, με την υλοποίηση του οποίου υποτίθεται θα εξοικονομούσε το ελληνικό κράτος 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, για ποιο λόγο τα νοσοκομεία και γενικά όλοι οι φορείς του δημοσίου, φορείς υγείας κάνουν παράνομες προμήθειες; Για ποιο λόγο; Για ποιο λόγο αυτός ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί ούτε σε μια του λέξη αυτά τα δύο χρόνια και έχουμε διαρκώς προμήθειες, οι οποίες γίνονται χωρίς συμβάσεις, δηλαδή χωρίς διαγωνισμούς. Ποια νοσοκομεία τις έκαναν αυτές;

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως επιτρέψτε μου εδώ κ. Φλωρίδη διότι έχω την εντύπωση και διορθώστε με αν κάνω λάθος, ότι το παράθυρο γι’ αυτή την κατάσταση άνοιξε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ το 2001 με τη διάταξη του άρθρου 7 παράγραφος 2 του νόμου 2955 2001 που ορίζει ότι η προμήθεια ορισμένων μη συγκρίσιμων υλικών και ιατρικών εφοδίων μπορεί να γίνει απευθείας.

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αυτή η διάταξη που είχε περιορισμένη εφαρμογή τότε και η οποία σε κάθε περίπτωση κρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι δεν είναι σωστή, παρά τη ρητή επανειλημμένη υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας και όταν ήταν στην αντιπολίτευση αλλά και όταν ήρθε στην κυβέρνηση ότι θα την καταργήσει, έχει διευρυνθεί τόσο πολύ ο αριθμός αυτών των πράξεων, των προμηθειών που μπορούν να γίνονται χωρίς διαγωνισμούς, που στην πραγματικότητα έχουν καταργηθεί όλοι οι διαγωνισμοί.

    ¶ρα δηλαδή εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια αν θέλετε απίστευτη κατάσταση η οποία λέει το εξής. Προσέξτε να δείτε τη διάταξη. Είναι πρωτοφανής με την εξής έννοια. Ότι έγινε παράνομο αυτά τα χρόνια και μάλιστα εγώ τους είπα, αυτό γίνεται νόμιμο και τους είπα αν θέλετε και λίγο τραβηγμένα στη Βουλή, γιατί δεν το είπατε αυτό το κόλπο στον Παυλίδη; Δηλαδή να φέρει ένα νόμο και αυτός να πει ότι ό,τι έγινε παράνομο τα προηγούμενα χρόνια, η Βουλή το ξεπλένει και το κάνει νόμιμο με μια απλή διάταξη.

    Βεβαίως η Eurostat ζητάει στοιχεία, διότι αυτά τα 6 δισεκατομμύρια που οφείλονται δεν είναι αποτυπωμένα ούτε στο έλλειμμα ούτε στο χρέος. Τα ζητάει, γιατί εάν αυτά μπουν όπως πρέπει στο έλλειμμα της χώρας ή και ταυτόχρονα στο χρέος, αντιλαμβάνεστε ότι το χρέος δεν είναι πέντε, αλλά είναι πάρα πολύ υψηλότερο.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Φλωρίδη θα ψηφίσετε εσείς τη ρύθμιση;

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Όχι ίσα – ίσα πρέπει να σας πω, εάν δείτε την τοποθέτηση που έκανα στην Επιτροπή και είναι στα πρακτικά της Βουλής και δημοσιευμένη, είναι τόσο μεγάλη η αντίθεσή μας που δεν ξέρουμε πια με ποιο τρόπο να υψώσουμε φωνή απέναντι σε αυτό που πάει να γίνει. Μα δεν μπορούμε, προσέξτε η Βουλή?

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πώς θα ρυθμιστούν τα χρέη;

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Μα με συγχωρείτε, η Βουλή προκειμένου να ψηφίσει μια διάταξη πρέπει να γνωρίσει ποιο είναι το ύψος των χρεών, γιατί προήλθαν αυτά τα χρέη, από πού προήλθαν, γιατί οι προμήθειες είναι παράνομες, ποια νοσοκομεία τις κάνανε, για ποιο λόγο τις κάνανε; Είναι τυπικές παραβάσεις; Είναι ουσιαστικές παραβάσεις; Τι ακριβώς έχει συμβεί;

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ¶ρα θα περιμένετε πρώτα αυτά τα στοιχεία για να τοποθετηθείτε;

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Μα αντιλαμβάνεστε ότι με αυτό τον τρόπο οποιαδήποτε παρανομία διαπράττεται στο δημόσιο, θα μπορεί να έρχεται μια διάταξη και να λέει ότι, ό,τι παρανομία διέπραξε το δημόσιο όσον αφορά τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος μιλάω πάντα, αυτή γίνεται νόμιμη.

    Αυτό λέει αυτή η διάταξη και είναι πρέπει να σας πω με πρωτοφανή τρόπο διατυπωμένη και μάλιστα σε μια περίοδο όπου ο κόσμος πια έχει απελπιστεί κυριολεκτικά από όλα αυτά που ακούει για τα σκάνδαλα που αφορούν τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και εμείς ερχόμαστε τώρα, αφού το σύστημα έτριζε συθέμελα για τα 200, 400 χιλιάρικα του Παυλίδη και σωστά εν πάση περιπτώσει έτριζε, να νομιμοποιήσουμε προμήθειες παράνομες κατά την ομολογία της κυβέρνησης μερικών δισεκατομμυρίων χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς κάνουμε.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ¶ρα κρατάω κ. Φλωρίδη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει αυτή τη ρύθμιση. Αυτό κατάλαβα.

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Όχι απλώς δεν μπορεί να τη ψηφίσει αυτή αλλά έχει μια τεράστια, πώς να σας πω, αντίδραση απέναντι σε αυτή τη διάταξη. Και πρέπει επίσης να σας πω ότι ο ΟΟΣΑ ήδη μας έχει βγάλει, μας πέταξε έξω από τους πίνακες τους οποίους δημοσιεύει και όπου παρακολουθεί τις δαπάνες των χωρών στα θέματα υγείας. Δηλαδή θεωρεί πια ότι η Ελλάδα δεν είναι καθόλου αξιόπιστη και στο ζήτημα αυτό. Δεν μπαίνει στον κόπο να δημοσιεύσει ότι τους στέλνουν από εδώ, γιατί θεωρούν ότι τους λένε ψέματα. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή και απορώ πού βρίσκει το θράσος η κυβέρνηση να μιλάει για διαφάνεια ή για οτιδήποτε άλλο. Δεν ξέρω πια, έχουν χάσει οι λέξεις τη σημασία τους.