Η μία μετά την άλλη καταρρέουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων εξαιτίας των προβληματικών νομοθετικών ρυθμίσεων και επιλογών της κυβέρνησης, που ακυρώνονται συνεχώς την τελευταία τριετία από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Χθες σειρά είχε η διοίκηση που διόρισε το υπουργείο Υγείας στο νοσοκομείο «Η Παμμακάριστος», που ακυρώθηκε με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, καθώς εντοπίστηκαν συνταγματικές παραβάσεις στον Ν. 3329/05 που επέφερε αλλαγές στην τότε ισχύουσα νομοθεσία για το ΕΣΥ.
Η Ολομέλεια ΣτΕ έκρινε ότι η κυβέρνηση παραβίασε τις διατάξεις του Συντάγματος που δεν επιτρέπουν να αλλοιώνεται πλήρως η σύνθεση των διοικήσεων ιδρυμάτων.
Δέχτηκε ότι είναι άκυρος ο διορισμός διοικητή και μελών Δ.Σ. από το υπουργείο, εφόσον έτσι χάθηκε η πλειοψηφία που πρέπει πάντα να έχουν τα μέλη που έχουν οριστεί κατά τις ιδρυτικές πράξεις.
Το ανώτατο δικαστήριο, ακολουθώντας ουσιαστικά τη συνταγματική προστασία των ιδρυμάτων, ακύρωσε τον διορισμό της διοίκησης της «Παμμακαρίστου», όπως έκανε προ τριμήνου για τη διοίκηση του Δρομοκαϊτειου.
Σημειώνεται ότι η ΝΔ με νομοθετική ρύθμιση άλλαξε, μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση, όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων, σταματώντας απότομα τις θητείες των προηγούμενων διοικήσεων και απομακρύνοντας όσους είχαν τοποθετηθεί επί ΠΑΣΟΚ χωρίς αποζημίωση λόγω της πρόωρης λύσης των συμβάσεων.
Αποζημιώσεις
Για τις επίμαχες απομακρύνσεις δημιουργήθηκε συνταγματικό ζήτημα και το ΣτΕ άνοιξε τον δρόμο για να καταβληθούν αποζημιώσεις σημαντικών ποσών σε όσους εκδιώχθηκαν πρόωρα και οι οποίοι θα μπορούν να εισπράξουν κανονικά τις αποδοχές τους μέχρι τη λήξη της θητείας τους σαν να συνέχιζαν να υπηρετούν κανονικά.
Ετσι η ΝΔ πέτυχε να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και τους φορολογούμενους, αφού, προκειμένου να διορίσει τους δικούς της ανθρώπους, χρειάστηκε ουσιαστικά να διπλοπληρωθούν οι διοικήσεις για διάστημα 1-3 ετών.
Αλλά και δεύτερη νομοθετική επιλογή, με βάση την οποία άλλαξαν οι διοικήσεις αρκετών νοσοκομείων στο ενδιάμεσο της διακυβέρνησης της ΝΔ, ακυρώθηκαν και πάλι από το ΣτΕ, με συνέπεια να δημιουργείται και πάλι ζήτημα αποζημίωσης των απομακρυνθέντων.
Τώρα, ανάλογα προβλήματα μπορεί να προκύψουν εξαιτίας της αναγκαστικής απομάκρυνσης των διοικήσεων από τα νοσοκομεία που έχουν ιδρυματικό χαρακτήρα. Ετσι μπορεί να γεννηθούν όχι μόνο ζητήματα αποζημίωσης των απομακρυνθέντων μελών των παλαιών διοικήσεων, αλλά και προβλήματα νομιμότητας για πράξεις που έχουν υπογράψει οι νέες διοικήσεις που ακυρώνονται.
Στην απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ (1192/09) υπογραμμίζεται ότι κατά παράβαση του Συντάγματος ο Ν. 3329/05 επέτρεψε στον υπουργό Υγείας να αλλοιώνει τη βούληση του δωρητή ή του διαθέτη σχετικά με τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης της περιουσίας των νοσοκομείων – ιδρυμάτων. Δέχτηκε δε ότι ο διορισμός των διοικήσεων από τον υπουργό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε με την επίκληση επιχειρημάτων για πλημμελή διαχείριση και διοίκηση της περιουσίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μέτρα διοικητικής φύσης.
Στην Ολομέλεια υπήρξε και ισχυρή μειοψηφία 11 δικαστών που υποστήριξαν ότι ήταν συνταγματική η νομοθετική παρέμβαση, εν όψει της οικειοθελούς ένταξης αυτών των νοσοκομείων στο ΕΣΥ και με στόχο την καλύτερη δυνατή διαχείριση των πόρων και υποδομών που παρέχει το κράτος, από πρόσωπα που ορίζουν τα αρμόδια όργανα της πολιτείας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ