Site icon www.ygeianet.gr

Πέντε νέες μονάδες του ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Της Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr

Από την 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να αρχίσει η λειτουργία των νέων μονάδων χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται συνολικά για τέσσερις νέες μονάδες, εκ των οποίων οι τρεις θα στεγαστούν σε χώρους εντός των νοσοκομείων “Άγιος Παύλος”, “Ιπποκράτειο” και Ειδικών Παθήσεων και η μία σε προκάτ κατασκευή που θα τοποθετηθεί στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”.
Επίσης, θα δημιουργηθεί και πέμπτη μονάδα, η οποία πιθανόν να στεγαστεί σε προκάτ κατασκευή στο νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος”, ενώ άμεση προτεραιότητα θα δοθεί στη μετεγκατάσταση της μονάδας που ήδη λειτουργεί στην Ευζώνων και στεγάζεται σε ένα ακατάλληλο κτίριο.
Ωστόσο, ανάλογα αισιόδοξα δεν φαίνεται να είναι τα μηνύματα για τις μονάδες που αναμένεται να δημιουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδας, αφού, όπως λένε οι ειδικοί του ΟΚΑΝΑ, αγκάθι για την έναρξη λειτουργίας τους αποτελεί η στελέχωσή τους, καθώς αυτή θα πρέπει να γίνει από το υπάρχον προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Την ίδια στιγμή, υπέρ του σχεδίου του υπουργείου Υγείας για λειτουργία μονάδων χορήγησης υποκατάστατων σε νοσοκομεία τάσσονται και οι δήμοι της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι δηλώνουν πρόθυμοι να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή, εκφράζοντας όμως τις επιφυλάξεις τους για θέματα όπως η υποδομή, η στελέχωση και η φύλαξη των νέων μονάδων.
Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ευρείας σύσκεψης που είχε στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος με δημάρχους και εκπροσώπους δήμων της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και με τους διοικητές των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας.
“Το σχέδιό μας στη Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι προχωρά γρηγορότερα απ’ ό,τι στην Αθήνα. Θα τηρηθεί η ημερομηνία που έχουμε πει, δηλαδή η 1η Σεπτεμβρίου, και η λίστα αναμονής των χρηστών θα εξαλειφθεί μέσα στο φθινόπωρο. Σε άλλα νοσοκομεία έχουν βρεθεί χώροι για τη λειτουργία των μονάδων χορήγησης υποκατάστατων, ενώ σε άλλα οι μονάδες θα γίνουν σε χώρους εκτός του κορμού του νοσοκομείου, αλλά με λιτή κατασκευή, κάτι που αποτελεί θέμα ημερών”, δήλωσε ο κ. Λοβέρδος και ξεκαθάρισε ότι τέτοιες μονάδες θα δημιουργηθούν σε όλα τα νοσοκομεία εκτός των παιδιατρικών, ακόμη και στα ογκολογικά, ενώ θα ενταχθούν και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
“Όποιος δεν θέλει να είναι μαζί μας στην προσπάθεια αυτή, ας μην είναι. Όποιος δεν θέλει, ας πάει στο σπίτι του. Η παραίτηση είναι ο πιο έντιμος δρόμος”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Στην αναμονή 900 εξαρτημένοι
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη εξήγησε ότι στόχος είναι η δημιουργία μίας μονάδας χορήγησης υποκατάστατων σε κάθε νομό της Βόρειας Ελλάδας και περισσότερες από μία στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή, οι χρήστες που εξυπηρετούνται από τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη ανέρχονται σε 1.300, ενώ στη λίστα αναμονής βρίσκονται 900 άτομα.
“Σήμερα λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη τρεις μονάδες του ΟΚΑΝΑ σε δημόσια νοσοκομεία και συγκεκριμένα στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο, στο Παπανικολάου και στο ΑΧΕΠΑ. Με τον νέο σχεδιασμό θα λειτουργήσουν κι άλλες 4-5 μονάδες σε ισάριθμα νοσοκομεία. Στόχος μας είναι να πετύχουμε το τρίπτυχο: διαθεσιμότητα θέσεων, προσβασιμότητα των χρηστών, ώστε καθένας να αντιμετωπίζεται στον τόπο κατοικίας του, και ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επίσης, θα γίνει και εκπαίδευση του προσωπικού που θα τις στελεχώσει”, τόνισε η κ. Μαλλιώρη.
Παράλληλα, ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη το προσωπικό των μονάδων του ΟΚΑΝΑ θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες που θα φέρουν οι νέες μονάδες υποκατάστασης τουλάχιστον έως το τέλος του 2011. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι ξεκάθαρο για τις μονάδες που θα δημιουργηθούν στα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιφέρειας, και για τον λόγο αυτό θα γίνουν επί τόπου επισκέψεις, προκειμένου να εξεταστεί τι προσωπικό των νοσοκομείων μπορεί να διατεθεί για τις μονάδες αυτές.
“Έχουμε ζητήσει την πρόσληψη 117 ατόμων πανελλαδικά για τη στελέχωση των νέων μονάδων, ωστόσο προσλήψεις θα γίνουν στις αρχές του 2012”, είπε η κ. Μαλλιώρη και πρόσθεσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο της συνδρομής και των φαρμακείων, τα οποία, σε κάποιες περιπτώσεις, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο πώλησης του φαρμάκου απεξάρτησης, πάντοτε όμως βάσει ελεγχόμενης συνταγής από γιατρό του ΟΚΑΝΑ.

Συμφωνούν οι δήμαρχοι

Έτοιμοι να στηρίξουν την προσπάθεια του υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ φάνηκαν και οι δήμοι της Βόρειας Ελλάδας, ζητώντας όμως τη ρύθμιση θεμάτων όπως η στελέχωση και η φύλαξή τους, με στόχο την προστασία των τοπικών κοινωνιών.
“Επί 12 χρόνια κάνουμε παρεούλα με τη μεθαδόνη και καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με τα άρρωστα παιδιά. Εκτός όμως από τα 300 παιδιά που είναι στο πρόγραμμα της μονάδας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, έξω από τη μονάδα τριγυρίζουν άλλα 600 άτομα, μεταξύ των οποίων και έμποροι ναρκωτικών. Η γειτονιά γύρω από τη μονάδα ζει μέσα σε φαινόμενα βίας, παραβατικότητας, εγκληματικότητας και επαιτείας”, τόνισε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος.
Παράλληλα πρότεινε, εκτός από τα νοσοκομεία, να μπουν στο παιχνίδι της απεξάρτησης και οι δήμοι, οι οποίοι θα πρέπει να δεσμευτούν να αναλάβουν ο καθένας τα δικά του άρρωστα παιδιά.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Βέροιας Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου εξέφρασε τους φόβους του για το αν θα μπορέσει να λειτουργήσει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα δύσκολη την προσπάθεια της επέκτασης των μονάδων χορήγησης υποκατάστατων στα δημόσια νοσοκομεία.
“Εμείς πιστεύουμε ότι αν δημιουργηθεί μία μονάδα απεξάρτησης σε κάθε νομό, θα καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. Αν όμως στηθούν με προχειρότητα οι χώροι αυτοί, χωρίς την κατάλληλη υποδομή και το απαιτούμενο προσωπικό, ίσως να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά”, είπε ο κ. Χατζηαθανασίου.
Τον φόβο ότι τα δημόσια νοσοκομεία μπορεί να μην είναι έτοιμα να δεχτούν τη λειτουργία μονάδων απεξάρτησης στις εγκαταστάσεις τους, κυρίως αναφορικά με την υποδομή και το προσωπικό, εξέφρασε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος σε θέματα Πρόνοιας Έφη Βασιλειάδου, η οποία ωστόσο χαρακτήρισε άριστη την πρόταση του υπουργείου Υγείας.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης πρότεινε τη λειτουργία μίας μονάδας χορήγησης υποκατάστατων στην πόλη-έδρα κάθε περιφέρειας και τόνισε ότι “θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τη φύλαξη και την ομαλή λειτουργία των μονάδων. Διότι αυτή τη στιγμή, ένας τσιγγάνος να αρρωστήσει, για παράδειγμα, και να πάει στο νοσοκομείο, αμέσως διαταράσσεται η ηρεμία του νοσοκομείου”.
Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης χαρακτήρισε θετικό βήμα την προσπάθεια του υπουργείου Υγείας και τόνισε ότι κανένας λογικός και σοβαρός πολίτης δεν μπορεί να αντιδράσει σε μια τέτοια πρωτοβουλία. Επίσης δήλωσε ότι το τμήμα Πρόνοιας της ΚΕΔΚΕ, του οποίου είναι επικεφαλής, είναι έτοιμο να συνεργαστεί με το υπουργείο Υγείας, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Exit mobile version