Πέντε πληγές εντοπίζει το ΠΑΣΟΚ στον χώρο της υγείας

Για «πέντε πληγές» στο χώρο της υγείας έκανε λόγο τη Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου, η υπεύθυνη του τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη.

Κατά την κ. Δαμανάκη, οι πέντε πληγές είναι τα νέα χρέη και η κακοδιαχείριση, οι ελλείψεις προσωπικού και η απογείωση του κομματισμού, οι ουρές αναμονής των ασθενών στα πρωινά ιατρεία, οι ανεξέλεγκτες φαρμακευτικές δαπάνες και οι δεσμεύσεις για διαφάνεια και αξιοκρατία και η πραγματικότητα.

Κατηγόρησε τον υπουργό ότι είναι «άφαντος» και συμπλήρωσε ότι δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά παρίσταται μόνο σε «εγκαίνια, συνέδρια και χαρωπές εκδηλώσεις».

«Όταν ρωτούμε τον υπουργό Υγείας, μάς απαντά εγγράφως ότι δεν έχει στοιχεία. Εμείς όμως έχουμε έγγραφο που λέει ότι ο κ. Κακλαμάνης είχε συστήσει επιτροπές απογραφής που κόστισαν 5,5 εκατ. ευρώ. Τι αποτελέσματα έδωσαν, πως ο υπουργός λέει ότι δεν έχει κανένα στοιχείο;» ρώτησε η κ. Δαμανάκη, προσθέτοντας ότι «ζητούμε να έρθει στην Βουλή ο κ. Αβραμόπουλος αν έχει ζητήματα με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου. Τον καλούμε να τα πει ανοιχτά και καθαρά και αν δεν απαντήσει, θα απευθυνθούμε στην πρόεδρο της Βουλής».

«Σήμερα τα χρέη των νοσοκομείων τρέχουν με διπλάσιους ρυθμούς ανά μήνα και ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος κάνει λόγο για ανοικοκύρευτο περιβάλλον» είπε η κ. Δαμανάκη, υπογραμμίζοντας ότι «τα χρέη αυτά οφείλονται σε κακοδιοίκηση».

Αναφερόμενη στις προσλήψεις στον χώρο της Υγείας, είπε ότι παρότι ο νυν υπουργός έκανε λόγο για 9.000 προσλήψεις, στην πράξη είναι ζήτημα αν έχουν προσληφθεί 1-2 άτομα ανά νοσοκομείο. Ως παραδείγματα ανέφερε τις προσλήψεις στα νοσοκομεία Ελπίς και Σισμανόγλειο, όπου «αποδεικνύεται από έγγραφα ότι οι επιτροπές προσλήψεων πλαστογράφησαν τα πτυχία των υποψηφίων, έχει διαταχθεί διοικητική εξέταση, το πόρισμα της οποίας αγνοείται και εν τω μεταξύ οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν στις θέσεις τους».

«Κανένα νέο τμήμα δεν ξεκίνησε και τα καινούργια νοσοκομεία παραμένουν όπως τα παραδώσαμε» ανέφερε ο εισηγητής κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας Έκτωρ Νασιώκας, προσθέτοντας ότι από την 1η Ιανουαρίου 2005 έως 31 Μαρτίου 2006 τα χρέη των νοσοκομείων είναι 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εξωσυμβατικές προμήθειες είναι πάνω από 260 εκατ. ευρώ.

Για προσπάθεια κομματικού ελέγχου του χώρου της υγείας εκ μέρους της ΝΔ έκανε λόγο ο γραμματέας του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Σκουλάκης, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά που βγαίνουν δείχνουν ότι υπάρχουν ύποπτές συναλλαγές, υπερτιμολογήσεις και στημένες διαδικασίες».

Σε ό,τι αφορά τις φαρμακευτικές δαπάνες, η κ. Δαμανάκη δήλωσε ότι αυτές αυξάνονται με ρυθμό 30% τον χρόνο «με σοβαρό κίνδυνο χρεοκοπίας των ασφαλιστικών ταμείων». Συμπλήρωσε ότι η κατάργηση της λίστας φαρμάκων από τον Ν.Κακλαμάνη «οδήγησε σε αυτό το χάος» και πρόσθεσε ότι παρά τις υποσχέσεις της ΝΔ «αυτό που πέτυχαν στο διάστημα αυτό είναι να έχουμε συνεχείς καταγγελίες για σκάνδαλα, ατασθαλίες και μια σειρά άλλα προβλήματα».

Η κ. Δαμανάκη τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην συνύπαρξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα υγείας, με ενιαία πιστοποίηση και έλεγχο από το Δημόσιο και στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Επίσης, είπε ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα πρέπει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και συμπλήρωσε ότι το ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται τις θέσεις του για την υγεία, τις οποίες θα δημοσιοποιήσει προσεχώς.

Για τα δημοσιεύματα σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις φαρμακευτικών εταιρειών για την προεκλογική εκστρατεία του Ν.Κακλαμάνη είπε: «Το θέμα είναι υπαρκτό και σοβαρό και λυπούμαι που ο κ. Κακλαμάνης δεν έχει απαντήσει μέχρι τώρα».

Απάντηση του υπουργείου Υγείας

Με αφορμή τη συνέντευξη της Μ.Δαμανάκη, από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «To έργο που συντελείται στην υγεία απαιτεί σοβαρότητα, σχεδιασμό, σκληρή δουλειά και καθημερινή επαφή με τους πολίτες και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προϋπόθεση, η εθνική και κοινωνική συνεννόηση και συναντίληψη.

»Ο τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ, αντί για εύκολους αντιπολιτευτικούς αφορισμούς, θα ήταν καλό και χρήσιμο να συνεργαστεί, για να απαλλαγεί η υγεία από είκοσι ετών βάρη και να ανοίξει ο δρόμος για ένα σύγχρονο, διάφανο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας. Αυτός είναι ο θεσμικός του ρόλος και η πολιτική του ευθύνη.

» Το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, εδώ και δυόμιση χρόνια απέχει από την πιο υπεύθυνη προσπάθεια που έγινε ποτέ. Ευχόμαστε να αντιληφθεί την πραγματική αίσθηση της αποστολής του. Και ο χώρος της υγείας είναι το κατεξοχήν πεδίο, όπου μπορούμε όλοι να μοιραστούμε τα οφέλη και τα αποτελέσματα της συλλογικής προσπάθειας».