Πενθήμερη απεργία στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

“Θερμός” αναμένεται να είναι ο φετινός Νοέμβριος για το χώρο της υγείας. Ήδη, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν ομόφωνα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσής τους, να προχωρήσουν σε αποχή από τα πρωινά τακτικά εξωτερικά ιατρεία και σε πενθήμερη απεργία.

της Νικολέτας Μπούκα

Συγκεκριμένα, οι γιατροί θα απέχουν από τα καθήκοντά τους από τις 19 Νοεμβρίου και για διάστημα 10 εργάσιμων ημερών, ενώ από τις 3 έως και τις 7 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσουν πενθήμερη απεργία.

“Η απόφασή μας για κινητοποιήσεις ήταν ομόφωνη. Δυστυχώς, η κατάθεση του προϋπολογισμού του 2008 διέψευσε τις υποσχέσεις που ακόμη και σήμερα μοιράζει ο υπουργός Υγείας. Ζητάμε την πρόσληψη 2.000 γιατρών μέσα στο 2008, καθώς και την ενσωμάτωση του νοσοκομειακού επιδόματος στο βασικό μας μισθό, αυξημένο κατά 10%”, δήλωσε στη “Μ” ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι γιατροί ζητούν να συνεχιστεί η πληρωμή των εφημεριών με το σύστημα που ισχύει σήμερα, να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν σε προσωπικό και εξοπλισμό και να αρχίσει η συζήτηση για τη σύνταξη του υγειονομικού χάρτη της Ελλάδας, ώστε να εντοπιστούν οι ελλείψεις και οι ανάγκες.

“ΑΓΚΑΘΙ” ΚΑΙ ΤΟ 48ΩΡΟ

Ακόμη ένα θέμα που απασχολεί τους γιατρούς είναι και η εφαρμογή του 48ώρου εργασίας. Ήδη, παρά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις αντιδράσεις των γιατρών, το υπουργείο Υγείας πέτυχε εκ νέου αναστολή της εφαρμογής του νέου ωραρίου για το τρέχον έτος, ενώ αναμένεται να ζητήσει ξανά αναστολή και για το 2008. “Τα περιθώρια έχουν στενέψει. Για να πετύχει ξανά αναστολή, το υπουργείο οφείλει να έλθει σε συμφωνία με τους γιατρούς, γιατί αλλιώς δεν μπορεί, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας, να κινηθεί μόνο του. Συνεπώς, εάν τα αιτήματα που θέτουμε δεν ικανοποιηθούν, τότε σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπογράψουμε τη σύμβαση αναστολής της εφαρμογής του 48ώρου από την 1η Ιανουαρίου 2008”, επισήμανε ο κ. Παπαστεργίου.

Τα αιτήματα
1. Κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό

2. Εφαρμογή του 48ώρου εργασίας

3. Ουσιαστικές αυξήσεις αποδοχών με νέο ιατρικό μισθολόγιο

4. Ανάπτυξη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

5. Ουσιαστική εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση των νέων γιατρών

6. Περιφρούρηση της συνταξιοδοτικής και ασφαλιστικής αξιοπρέπειας των γιατρών

7. Αναβάθμιση του ΕΣΥ, διαφάνεια και αξιοκρατία στην καθημερινή λειτουργία του