Περίεργη ασυλία στο αμαρτωλό Γηροκομείο Αθηνών

Του Βασίλη ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί το υπουργείο Υγείας και η νομαρχία Αθηνών αρνούνται πεισματικά να ελέγξουν ουσιαστικά το Γηροκομείο Αθηνών, τον μεγαλύτερο ιδιωτικό “οίκο ευγηρίας” της χώρας, για τον οποίο υπάρχουν πορίσματα – φωτιά των υπουργείων Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ, Απασχόλησης, αλλά και του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), πορίσματα τα οποία οδήγησαν μεν στην δικαστική ανατροπή της προηγούμενης διοίκησής του, αλλά παραμένουν ακόμη περιέργως αναξιοποίητα τόσο από τη νομαρχία Αθηνών όσο και από το υπουργείο Υγείας.

Στοιχεία των οικονομικών πορισμάτων έχουν πάρει, μάλιστα, το δρόμο της δικαιοσύνης. Δεν είναι να απορεί κανείς για την εξοργιστική αδράνεια της νομαρχίας Αθηνών και του υπουργείου Υγείας, καθώς ο νομάρχης Γ. Σγουρός και ο υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλος αξιοποιούν από κοινού το αμαρτωλό ίδρυμα για την “αποθήκευση” ηλικιωμένων οι οποίοι προέρχονται από μικρούς ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας που σφραγίζονται με ευθύνη των δύο.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι, ενώ το ΣΕΥΥΠ έχει καταγράψει από τις 3 Μαϊου 2004 σε έγγραφό του με αριθμό πρωτοκόλλου 1085 τριάντα εννέα παραβάσεις σχετικά με τις συνθήκες φιλοξενίας, ασφάλειας, νοσηλείας και διαβίωσης των ηλικιωμένων στο Γηροκομείο Αθηνών, ο Γ. Σγουρός δηλώνει στις 31 Αυγούστου 2006 ότι “έχω εξασφαλίσει, μετά από προσωπική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Γηροκομείου Αθηνών και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Υγείας, και τα 35 κρεβάτια”, για ηλικιωμένους οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας του Ευσ. Αξιώτη στο Μαρούσι.

Επίσης, στις 28 Ιανουαρίου 2006 ανακοινώθηκε ότι ο νομάρχης Αθηνών ενημέρωσε τον τότε υπουργό Υγείας Νικ. Κακλαμάνη για την ανάγκη φιλοξενίας 17 ηλικιωμένων από τον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας “Παναγίτσα” της ¶νω Γλυφάδας στο Γηροκομείο Αθηνών, πρόταση που απεδέχθη πάλι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις, τις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής των περιθαλπομένων – φιλοξενουμένων, καθώς και προβλήματα ασφάλειας, είναι αυτά που οδηγούν τη νομαρχία Αθηνών και το υπουργείο Υγείας να σφραγίζουν, και σωστά, μικρούς ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας, αλλά αυτά τα κρίσιμα κριτήρια, όμως, δεν φαίνεται ότι σταθμίζονται στην περίπτωση του Γηροκομείου Αθηνών, το οποίο φιλοξενεί περίπου 350 ηλικιωμένους και απασχολεί 250 εργαζόμενους!

Σε αντίθεση με τις φιλότιμες προσπάθειες των συνεργατών του για να παρουσιάσουν μία ευνοϊκή για το υπουργείο Υγείας και τον ίδιο εικόνα σε σχέση με τη Γηροκομείο Αθηνών, ο υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι πεπεισμένος, άγνωστο πως, ότι τα 8 περίπτερα του Γηροκομείου Αθηνών διαθέτουν πλέον άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, πράγμα που ευσταθεί μόνο για… δύο από τα περίπτερα, ενώ ισχυρίζεται με περίεργη κατηγορηματικότητα ότι τα 39 σημεία που επεσήμενε το ΣΕΥΥΠ το 2004 “έχουν διορθωθεί πια στο μεγαλύτερο μέρος τους”!…

Ο Γ. Κωνσταντόπουλος ισχυρίζεται επίσης ότι επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας έχουν επισκεφθεί πολλάκις το Γηροκομείο Αθηνών και έχουν διαπιστώσει τις διορθώσεις στα επίμαχα σημεία, αλλά οι ισχυρισμοί του υφυπουργού διαψεύδονται από τους εργαζομένους του ιδρύματος, ενώ ο ίδιος αδυνατεί να στηρίξει εγγράφως τους ισχυρισμούς του περί αλλεπάλληλων ελέγχων του ΣΕΥΥΠ.

Η αλήθεια είναι ότι οι επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας δεν έχουν ενοχλήσει το Γηροκομείο Αθηνών από τον Μάιο του… 2004!

Η υπόθεση του Γηροκομείου Αθηνών, το οποίο ανήκει στο ολιγομελές αλλά πάμπλουτο μη κερδοσκοπικό σωματείο με την επωνυμία “Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών”, δεν είναι απλή, χάνεται στα βάθη του χρόνου, ενώ ο νυν πρόεδρός του αρχιμανδρίτης Πρ. Μπούμπας, αλλά και άλλα στελέχη του ιδρύματος, έχουν καταγγελθεί στο παρελθόν για περίεργες σχέσεις ακόμη και με τον γνωστό μας αρχιμανδρίτη Γιοσάκη, ο οποίος κατηγορείται ότι συνδέεται στενά με το παραδικαστικό κύκλωμα…