Oσο αυξάνεται η προσέλευση ασφαλισμένων αλλά και ανασφάλιστων ασθενών στο ΕΣΥ, τόσο μειώνονται τα κονδύλια στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι προϋπολογισμοί του 2012 προβλέπουν νέες περικοπές δαπανών που ακόμα και σε μεγάλα νοσοκομεία αιχμής της Αττικής κυμαίνονται στο 36% των κονδυλίων του 2011. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, χωρίς οι λύσεις που θα προκριθούν να οδηγήσουν σε κατάρρευση τα ασφαλιστικά ταμεία. Aλλωστε, από τα μεγάλα Tαμεία μόνο το ΙΚΑ αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του.
«Οι συγκεκριμένοι προϋπολογισμοί δεν επαρκούν ούτε για ένα εξάμηνο, καθώς προηγήθηκε μείωση δαπανών 10% το 2010 και 20% το 2011. Συνολικά, δηλαδή, οι περικοπές θα φτάσουν το 66%», ανέφερε στην «Κ» διοικητικό στέλεχος μεγάλου νοσοκομείου. Το 2011 επιτεύχθηκε εξοικονόμηση από 15% – 25% κατά νοσοκομείο κυρίως από τον εξορθολογισμό των τιμών ιατρικών υλικών, φαρμάκων και των αντιδραστηρίων.
Στην «εξαιρετικά επείγουσα» εγκύκλιο προς τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας στις 12 Σεπτεμβρίου ο γενικός γραμματέας του υπ. Υγείας, Νίκος Πολύζος, ζήτησε από τις διοικήσεις να υποβάλουν τις αναγκαίες δαπάνες έως τις 16 Σεπτεμβρίου (!) επισημαίνοντας ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να προβλέψουν μηδενικές πιστώσεις για αγορά εξοπλισμού. Το ίδιο ισχύει και για τις μονάδες κοινωνικής φροντίδας οι οποίες καλούνται να μην προβαίνουν σε επισκευές και συντηρήσεις!
Ενώ συμβαίνουν αυτά, οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων παραμένουν στα χαρτιά. «Στην Αγγλία κλείνουν νοσοκομεία γιατί στοχεύουν στους ίδιους ασθενείς, με αποτέλεσμα να έχουν υψηλό κόστος και κυρίως να μη διασφαλίζουν την ποιότητα», αναφέρει στην «Κ» ο διευθυντής της Α΄ Χειρουργικής του νοσοκομείου «Αγία Oλγα», κ. Χρήστος Δερβένης. «Για τον ίδιο λόγο πρέπει να κλείσουν νοσοκομειακά τμήματα που έχουν υψηλό κόστος ή υπολειτουργούν και το προσωπικό να μεταφερθεί σε νοσοκομεία που έχουν ανάγκη. Υπάρχουν νοσοκομεία όπως η “Παμμακάριστος”, που έχουν πληρότητα 35%. Δεν είναι μόνο διοικητικό το πρόβλημα».
Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται και με τους διεθνείς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς της Eπιτροπής Προμηθειών Yγείας. Eνα χρόνο μετά την προκήρυξη, στις 26 Αυγούστου, η πρόεδρος της επιτροπής ζήτησε εγγράφως από τις προμηθεύτριες εταιρείες του διαγωνισμού βηματοδοτών – απινιδωτών να παρατείνουν την ισχύ των προσφορών τους που έληξε, για τέσσερις ακόμα μήνες. Oσο οι διαγωνισμοί καθυστερούν, οι προμήθειες για στεντ, βηματοδότες, απινιδωτές γίνονται εξωσυμβατικά και τα απαιτούμενα κονδύλια δεν εγκρίνονται από τον πάρεδρο του ελεγκτικού συνεδρίου, με συνέπεια καθυστερήσεις πληρωμών και μείωση της δυνατότητας διαπραγμάτευσης των τιμών.