Περιμένουν το «φιλί της ζωής» στα νοσοκομεία

 

Το «φιλί της ζωής» περιμένουν από τους γιατρούς και τις διοικήσεις των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας χιλιάδες ασθενείς, η τύχη των οποίων εξαρτάται από το αν θα αποδώσουν οι αγωνιώδεις προσπάθειες να βρεθούν τα απαραίτητα υλικά, ώστε να μην κινδυνεύσουν.

«Ακόμη και αν ξεκινήσει άμεσα η διανομή υλικών, χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον δυο εβδομάδες μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Τα προβλήματα εξαιτίας των ελλείψεων είναι τεράστια. Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», προειδοποίησε χτες ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) Δημήτρης Βαρνάβας. «Στο σημείο που φτάσαμε, έχουν εξαντληθεί τα στοκ. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα ακόμη και για να προμηθευτούν τα νοσοκομεία… βενζίνη για τα ασθενοφόρα. Κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι κάποιος ασθενής δεν θα κινδυνεύσει, επειδή το ασθενοφόρο έμεινε στη μέση του δρόμου από βενζίνη!», πρόσθεσε ο κ. Βαρνάβας.

 

Μόνο δυο διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Και ενώ τα υλικά ρέουν πλέον με το σταγονόμετρο στα νοσοκομεία -με το ένα νοσηλευτικό ίδρυμα να δανείζεται από το άλλο, στην καλύτερη περίπτωση- οι κλινικές και τα εξωτερικά ιατρεία έχουν παραλύσει και οι δραματικές εκκλήσεις ασθενών συνεχίζονται. Στο Ιπποκράτειο εντείνονται τα προβλήματα εξαιτίας έλλειψης αντιδραστηρίων καθώς και οι αναβολές χειρουργικών επεμβάσεων, όπως και σε άλλα νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν την περίοδο «τρέχουν» μόνο δυο διαγωνισμοί για προμήθεια ορθοπεδικών, καρδιολογικών και οφθαλμολογικών υλικών στα νοσοκομεία της χώρας. Οπως λένε γιατροί, για τα υπόλοιπα υλικά θα χρειαστεί να γίνουν παραγγελίες με κατεπείγουσες διαδικασίες, αλλά και πάλι ο ανεφοδιασμός αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία.

ΕΔΕ στο Ιπποκράτειο

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται ΕΔΕ στο Ιπποκράτειο σε βάρος του εντατικολόγου και γραμματέα της νοσοκομειακής επιτροπής Γιώργου Μαλάμη, ο οποίος αναφέρθηκε δημοσίως στην υπόθεση της 30χρονης, η οποία κινδυνεύει να μείνει παράλυτη.
Σήμερα, στις 12 μ., γιατροί του Ιπποκρατείου θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο, όπου θα γίνει και η γενική συνέλευση της ΕΝΙΘ, στις 12:30 μετά το μεσημέρι.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ