Περιορίζονται οι άδειες των ακτινολόγων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ

Νυστέρι στις άδειες των ακτινολόγων επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας µετά τις διαπιστώσεις της Ελληνικής Επιτροπής Ατοµικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ότι η άδεια ακτινοπροστασίας έχει καταργηθεί στο εξωτερικό. Εντονες είναι οι αντιδράσεις γιατρών, νοσηλευτών και τεχνολόγων, οι οποίοι πραγµατοποίησαν χτες διαµαρτυρία έξω από το υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα, σε non paper της Επιτροπής προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τονίζεται ότι στα ∆ιεθνή Βασικά Πρότυπα Ασφαλείας «αναφέρεται ρητά ότι δεν πρέπει να ισχύουν ούτε να χρησιµοποιούνται µέτρα όπως είναι οι άδειες και το µειωµένο ωράριο».

Οπως επισηµαίνεται, από το 1996 οι βασικοί κανόνες ασφαλείας για τους εργαζόµενους που ισχύουν διεθνώς αφορούν τον έλεγχο των εργαστηρίων ακτινοβολιών. Οι εργαζόµενοι του κλάδου αντιτείνουν ότι οι έλεγχοι στη χώρα µας γίνονται κάθε πέντε χρόνια, ενώ αρκετά είναι και τα εργαστήρια ακτινολογίας που λειτουργούν χωρίς άδεια. Υπέρ του περιορισµού των αδειών, πάντως, είναι και η γνωµοδότηση του Κεντρικού Συµβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), η οποία βρίσκεται από τα τέλη του περασµένου µήνα στα χέρια του υπουργού Υγείας, βάσει της οποίας ο κ. Λοβέρδος εισήγαγε τροπολογία για κλιµακούµενη άδεια στους εργαζόµενους του κλάδου. Σύµφωνα µε τη γνωµοδότηση, οι εργαζόµενοι που εκτίθενται σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες είναι εφοδιασµένοι µε ατοµικό δοσίµετρο σώµατος (καταγράφει τις δόσεις ακτινοβολίας). Οπως προκύπτει από τον έλεγχο αυτών και τις µετρήσεις της ΕΕΑΕ, η µέση ετήσια δόση στο σύνολο των εργαζοµένων αντιστοιχεί µόλις στο 2,9% του µέγιστου επιτρεπόµενου ορίου, ενώ το 75% των εργαζοµένων έχει υποστεί µηδενική ακτινοβολία την τελευταία δεκαετία. Εξαίρεση αποτελεί ο τοµέας των επεµβατικών πράξεων της ακτινολογίας και της καρδιολογίας, όπου στους γιατρούς παρατηρείται ότι η µέση ετήσια δόση φθάνει έως και το 26,35% του µέγιστου επιτρεπτού.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν µας ασφαλίζουν. Αυτό και µόνο δείχνει τον κίνδυνο στον οποίο εκτιθέµεθα καθηµερινά. Η ακτινοβολία λειτουργεί αθροιστικά», λέει στα «ΝΕΑ» ο Κώστας Γεωργιάδης, πρόεδρος της Ενωσης Τεχνολόγων – Ακτινολόγων Ελλάδας, τονίζοντας ότι το δοσίµετρο δεν καταγράφει τις χαµηλές δόσεις (έως 0,1 mSv).

Πάντως, χτες οι εκπρόσωποι του κλάδου είχαν συνάντηση µε τον γενικό γραµµατέα του υπουργείου Νίκο Πολύζο, ανανεώνοντας το ραντεβού τους πιθανόν για το τέλος της εβδοµάδας µε τη συµµετοχή του προέδρου της ΕΕΑΕ. Συγκέντρωση διαµαρτυρίας έχει προγραµµατιστεί για σήµερα, ενώ αύριο οι κινητοποιήσεις θα κλιµακωθούν µε 24ωρη απεργία.