Πεθαίνοντας στη Λήμνο. Ούτε νεκροί δεν ησυχάζουμε

p style=”margin: 0cm 0cm 0pt 21.3pt”>Μακάβριος τίτλος, αλλά η πραγματικότητα είναι χειρότερη. Η υποβάθμιση της ζωής μας μας ακολουθεί και στο θάνατο. Αν έχεις την ατυχία να πεθάνεις στη Λήμνο δε θα έχεις την τύχη ούτε εσύ ούτε οι συγγενείς σου να ησυχάσουν. Αναφέρουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα για να μπορέσει κάποιος να καταλάβει γιατί ούτε να αφήσεις αυτή τη ζωή ήσυχος δε μπορείς πλέον.

Παρασκευή 28 Ιουνίου στη Λήμνο της τρόικας και της συγκυβέρνησης. Ο άνθρωπος είχε την ατυχία να αφήσει την τελευταία πνοή του σε μια παραλία του νησιού. Από τη στιγμή εκείνη αρχίζει η περιπέτεια της σωρού και του περιβάλλοντος.

Μεταφέρεται στο νεκροθάλαμο του νοσοκομείου, αλλά επειδή πρόκειται για αιφνίδιο θάνατο χρειάζεται να γίνει νεκροτομή.

Το νοσοκομείο της Λήμνου δυστυχώς δε διαθέτει, και δεν θα έπρεπε να διαθέτει, ιατροδικαστή, ο ιατροδικαστής των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων βρίσκεται στη Μυτιλήνη όπου και θα πρέπει να μεταφερθεί η σωρός για να γίνει η νεκροτομή και να δοθεί η άδεια ταφής.

Έλα όμως που την εποχή της συγκυβέρνησης της τρόικας συγκοινωνίες δεν υπάρχουν. Κινήθηκαν θεοί και δαίμονες για να βρεθεί μια λύση, αλλά ούτε η σωρός μπορεί να μεταφερθεί ούτε ο ιατροδικαστής μπορεί να έρθει για να κάνει τη νεκροτομή στη Λήμνο επικαλούμενος την έλλειψη οργανωμένου ιατροδικαστικού κέντρου.

Ούτε οι παρεμβάσεις των πολιτικών δε δώσανε λύση αυτή τη φορά με αποτέλεσμα και λόγω της μεσολάβησης του Σαββατοκύριακου η σωρός να παραμένει κατακαλόκαιρο στο ψυγείο περιμένοντας να βρεθεί πλοίο να μεταφερθεί.

Τελικά μετά από πέντε μέρες αποφασίστηκε και μεταφέρεται στην Αθήνα όπου θα γίνει η νεκροτομή και στην πορεία θα μεταφερθεί από όσο ξέρουμε πίσω στη Λήμνο για να ακολουθήσει η νεκρώσιμη ακολουθία.

Μια διαδικασία και χρονοβόρα και μεγάλου κόστους την εποχή της κρίσης.

Μία σωρός που θα ταφεί μια εβδομάδα και ίσως περισσότερο μετά το θάνατο. Μια μετά θάνατον απίστευτη ταλαιπωρία,

·         γιατί το νησί δεν έχει οργανωμένο κέντρο να κάνει τις νεκροτομές,

·         γιατί το νοσοκομείο εδώ και μήνες δε διαθέτει διοίκηση,

·         γιατί οι εταιρείες θεωρούν ότι τα δρομολόγια δεν αφήνουν το αναμενόμενο κέρδος και τα καράβια δεν έρχονται,

·         γιατί το νησί δε διαθέτει τον αριθμό των ψηφοφόρων που θα έπρεπε ώστε να πιεστούν οι πολιτικοί.

Άλλωστε μας το είπαν κατά πρόσωπο δια στόματος του πρώην υπουργού Αιγαίου Μουσουρούλη ότι δεν είμαστε παρά τρία τετράγωνα της Κυψέλης.

Έτσι μας βλέπουν κι έτσι μας αντιμετωπίζουν.

 

ΠΗΓΗ: ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ blog