Πιέσεις από ΔΝΤ για επικουρικές και έλεγχο των δαπανών Υγείας

Τα λογιστικά βιβλία των Ταμείων δεν συμφωνούν με τα χρήματα που καταβάλλουν στα νοσοκομεία

Στο «μικροσκόπιο» του ΔΝΤ βρίσκονται οι επικουρικές συντάξεις, με τους ελεγκτές να απαιτούν να εκπονηθούν το ταχύτερο οι αναλογιστικές μελέτες, ενώ ασφυκτικές πιέσεις ασκούνται στην κυβέρνηση για αυστηρό έλεγχο των δαπανών Υγείας των Ταμείων και των νοσοκομείων.

Αυτό που διαπίστωσε η τρόικα είναι ότι τα λογιστικά βιβλία των Ταμείων για τις υπέρογκες δαπάνες Υγείας δεν συμφωνούν πουθενά με τα χρήματα που καταβάλλουν στα νοσοκομεία, ενώ χάος υπάρχει στις προμήθειες υλικών και φαρμάκων.

Τη διαβεβαίωση ότι « κανένα επικουρικό ταμείο δεν εμφανίζει προβλήματα αυτή τη στιγμή » παρέσχε σε επανειλημμένες χθεσινές παρεμβάσεις του εντός και εκτός Βουλής ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος με αφορμή τις επισκέψεις του κλιμακίου της τρόικας στους ασφαλιστικούς οργανισμούς επικουρικής ασφάλισης. Από τις επισκέψεις «προέκυψε ότι τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία διαθέτουν επάρκεια πόρων για πολλά χρόνια ακόμη» υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος. Επιμένοντας δε ότι «δεν υπήρξε από την τρόικα καμία επιπλέον απαίτηση πέραν των όσων έχουν ήδη νομοθετηθεί», ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι ο ίδιος βρίσκεται στο στόχαστρο επιθέσεων από μέσα ενημέρωσης, ενώ σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους κατήγγειλε «αυτούς που κατ΄ επάγγελμα υπονομεύουν το έργο της κυβέρνησης, η οποία παλεύει».

Θέλησε έτσι να κρατήσει «κλειστό» το σοβαρό θέμα των εγγυήσεων που ζητεί η τρόικα ότι ποτέ τα επικουρικά ταμεία δεν θα χρειασθεί να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Θα έχουμε δύσκολο εξάμηνο» παραδέχθηκε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Ν. Πολύζος, μετά τη συνάντηση με τους ελεγκτές της τρόικας. Ωστόσο δεν έκρυψε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς από «τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει». «Βλέπουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των δαπανών» είπε και πρόσθεσε πως τα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία βρίσκονται υπό επιτήρηση, θα συνεχίσουν να διεκδικούν τις οφειλές των ασφαλιστικών οργανισμών οι οποίες ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ. Η συνάντηση των ελεγκτών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Η υπουργός κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η υφυπουργός κυρία Φώφη Γεννηματά ενημέρωσαν τους ελεγκτές για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και τις δαπάνες Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν τέθηκε θέμα τοποθέτησης ορκωτών λογιστών στα δημόσια νοσοκομεία, διαβεβαίωσε ο κ. Πολύζος. «Αν όμως ο διοικητής ενός νοσοκομείου θέλει και μπορεί να προσλάβει εταιρεία, ας το κάνει, εφόσον βέβαια το επιτρέπει ο νόμος» πρόσθεσε. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας εξήγησε ότι οι δαπάνες των δημοσίων νοσοκομείων ελέγχονται, μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τέσσερις εταιρείες ορκωτών λογιστών. Στο πλαίσιο των ελέγχων- σημείωσε- είχαν επισκεφθεί τρία νοσοκομεία: τον «Ευαγγελισμό», το Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και το Πανεπιστημιακό «Αττικόν». «Πήγαν και έφυγαν. Δεν παραμένουν στα νοσοκομεία» τόνισε.

Σήμερα το μεσημέρι, στο υπουργείο Υγείας, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των βοηθών των ελεγκτών της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.